Valaistuksen säätely ja ohjaus

13.9.2012
0 arviota
Valaistuksen säätely ja ohjaus

Kätevät ohjausjärjestelmät monipuolistavat valaisimien käyttöä. Liiketunnistin, hämäräkytkin ja ajastettu valaistus vähentävät myös sähkönkulutusta.

Automatisoitu valaistus vähentää sähkönkulutusta. Sen avulla voi säästää isonkin summan vuodessa, sillä valaistus kuluttaa noin viidesosan perheen taloussähköstä.

Perinteisen päällä–pois-vaihtoehdon lisäksi valaisimiin on tarjolla erilaisia ohjausjärjestelmiä.

Liiketunnistin

Liiketunnistimen avulla valaisin syttyy, kun joku tulee valvonta-alueelle. Valaisin myös sammuu itsestään, jos tilassa ei liikuta tietyn ajan sisällä. Liiketunnistimeen voidaan liittää esimerkiksi hämäräkytkin, jolla estetään valon syttyminen valoisaan aikaan. Liiketunnistin sopii myös ulkokäyttöön.

Hämäräkytkin

Hämäräkytkin asennetaan rakennuksen pohjoisseinälle, jotta se havainnoi valon määrän oikein. Laite menee illalla päälle ja aamulla pois. Hämäräkytkimen voi säätää reagoimaan tiettyyn hämäryystasoon tai kellonaikoihin.

Automaattinen ohjaus eli ajastin

Valojen automaattisesta ohjauksesta hyötyy esimerkiksi reissaava kotiväki. Talo vaikuttaa asutulta, kun valot säädetään syttymään ja sammumaan tiettyinä ajankohtina. Valot voidaan ajastaa syttymään säännöllisesti tai vaihtelevasti eri päivinä.

Vakiovalonsäädin

Vakiovalonsäädin ylläpitää aina saman valaistustason tasaamalla luonnonvalon ja keinovalon määrän. Valoja ei tarvitse rämpytellä eikä keinovalaistus pala turhaan.

Infrapunaohjaus

Langaton infrapunaohjaus mahdollistaa valojen sytyttämisen ja sammuttamisen television kaukosäätimen tavoin. Järjestelmä toimii ilman johtoja, joten valaistusta pystyy muuttamaan helposti.

Infrapunaohjauksen avulla voi yhdistää saman kytkimen alle useita jopa eri huoneissa sijaitsevia valaisimia. Esimerkiksi reitti makuuhuoneesta eteisen kautta wc:hen voidaan valaista yhdellä napinpainalluksella.

Liiketunnistin kannattaa

  • tiloissa, joissa liikutaan kädet täynnä tavaraa, esimerkiksi kellarissa, ullakolla ja varastossa
  • kuistilla, tuulikaapissa, autotallissa ja piharakennuksissa.

Valokytkimet saa sijoitettua muuallekin kuin ovenpieliin, jos niitä haluaa ohjata esimerkiksi sohvalta käsin.

Pienellä suunnittelulla pihan ja talon valaistuksesta voi saada hyvinkin näyttävän.

Pienellä suunnittelulla pihan ja talon valaistuksesta voi saada hyvinkin näyttävän.

Teksti
Kuvat Scandinavian StockPhoto ja Thinkstock
Arvioi artikkeli

Erilaisia valaisimia ja lamppuja sekä kytkimiä niiden säätelyyn on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Raudoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5