Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uunivuokien valintaopas

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.11.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Lasivuoka, keraaminen vuoka, pinnoitettu vuoka, alumiinivuoka. Millaista vuokaa keittiössäsi tarvitaan?

Uunivuoan hankkijalla saattaa valintatilanteessa mennä sormi mennä suuhun, niin monenlaisia vuokia markkinoilta löytyy. Vuokaa ostaessa kannattaa miettiä omia ruoanvalmistustapojaan. Kuinka paljon tekee uuniruokia ja millaisia ruokia valmistaa uunissa?

Jos kaappiin ei halua montaa uunivuokaa, kannattaa hankkia mahdollisimman monikäyttöiset vuoat, jotka sopivat omiin ruoanvalmistustapoihin.

Lasivuoka

Lasista valmistetaan niin piirakka- kuin uunivuokiakin. Ne voivat olla kirkkaita tai värjättyjä. Vuokia löytyy monen kokoisina ja muotoisina. Lasi on myös helppohoitoinen materiaali.

Kirkkaan lasivuoan etuna on, että näkee milloin piirakka, paistos tai laatikko on pohjaa myöten kypsä. Lasia voi käyttää myös mikroaaltouunissa. Lasisessa vuoassa voi säilyttää tai jopa pakastaa leivonnaiset tai paistokset.

Lasi ei kestä äkkinäisiä lämpötilan vaihteluita, joten vuoka pitää jäähdyttää ennen pakastamista ja antaa lämmetä pakastamisen jälkeen ennen uuniin laittoa. Kuumaa astiaa ei saa laittaa kylmälle teräspöydälle.

  • Vuoan kanssa voi käyttää metallisia, muovisia ja puisia työvälineitä, mutta naarmuja on silti syytä varoa.
  • Lasiset vuoat voi huoletta pestä koneessa. Kiinnitarttunut ruoka kannattaa liottaa ennen varsinaista pesua astianpesuaineliuoksella.
  • Vuoka voidellaan ruoan tarttumisen estämiseksi.

Keraaminen vuoka

Keraamisissa tai kivitavaravuoissa on runsaasti vaihtoehtoja. On erikokoisia, -mallisia ja -värisiä piirakka- ja uunivuokia.

Keraaminen vuoka käy uuniin ja mikroon. Saatavilla on myös liedelle käyviä keraamisia vuokia.

  • Vuoan voi laittaa myös pakastimeen, kunhan muistaa välttää suuria äkkinäisiä lämpötilan vaihteluita.
  • Vuoat voi pestä astianpesukoneessa. Kovalla pinnalla voi käyttää myös teräksisiä työvälineitä ja hangata reunaan tarttunutta ruokaa teräsvillalla.
  • Vuoka voidellaan, jotta ruoka ei tartu pohjaan tai reunoille.

Pinnoitettu uunivuoka

Tarttumaton pinnoite voi nykyään olla joko lasi- tai metallivuoan pinnalla.  Pinnoituksen etuna on, ettei ruoka tai leivonnaiset tartu vuokaan. Vuoan voiteluksi riittää sipaisu öljyä.

  • Vuokaa ei voi laittaa mikroaaltouuniin, eikä se kestä metallisia työvälineitä tai hankaavia pesimiä.
  • Vuoan saa pestä astianpesukoneessa, ellei käyttöohjeessa toisin neuvota.

Teräsvuoka

Teräksestä valmistetaan erikokoisia uunivuokia. Ne ovat useimmiten myös kauniita tarjoiluastioita.

  • Vuoan voi huoletta pestä astianpesukoneessa. Astiaa liuotetaan ennen pesua, jos tarpeen.
  • Metallisia työvälineitä tulee käyttää varoen, koska ne naarmuttavat teräksen pintaa.
  • Teräsvuoassa ei saa säilyttää kovin happamia ruokia tai leivonnaisia pitkään, sillä ne syövyttävät terästä. Jos ruoat haluaa  pakastaa, ne kannattaa siirtää toiseen astiaan.
  • Teräsvuoat pitää voidella, ettei ruoka tartu pohjaan tai reunoille.

Alumiinivuoka

Alumiinista tehdään eniten lähinnä leivontaan tarkoitettuja vuokia. Ne voivat olla myös niin sanottuja kultavuokia, jotka on pinnoitettu kullankeltaisella pinnoitteella sisä- ja ulkopuolelta. Kannattaa lukea kultavuoan käyttöohje ennen ensimmäistä käyttöä. Esimerkiksi paistolämpötilan tulee olla hiukan matalampi kultavuoalla kypsennettäessä.

Vuoat pitää voidella ja jauhottaa hyvin, sillä leivonnaiset tarttuvat helposti alumiinivuokaan kiinni.

  • Alumiinivuoka pestään kuumalla vedellä käsin ja tarvittaessa käytetään astianpesuainetta.
  • Alumiinivuokia ei saa laittaa astianpesukoneeseen, sillä konetiskiaine syövyttää alumiinia.
  • Pintaa käsitellään varoen, jotta se ei naarmuunnu.

Silikonivuoka

Silikonimuovista valmistetaan lähinnä erilaisia leivontavuokia. Silikonivuoat ovat pehmeää ja joustavaa materiaalia, joiden käyttöalue on laaja. Tarjoiluastioina ne eivät tavallisesti ole kovin kauniita.

  • Vuokaa ei tarvitse voidella.
  • Kestävät –60–+230 °C:n lämpötilaa eli ne sopivat uunissa paistamisen lisäksi myös jäädykkeiden ja hyytelöiden valmistukseen.
  • Silikonivuokaa voi käyttää mikroaaltouunissakin, koska materiaali läpäisee mikroaallot.
  • Silikonivuoka ei väänny tai ruostu, kuten perinteinen metallivuoka eikä mene rikki pudotessaan.
  • Vuoan hoito-ohje kannattaa lukea ennen ensimmäistä käyttökertaa.
  • Vuokaa ei saa hangata tai naarmuttaa eikä sen pintaa vasten saa käyttää terävää veistä.
  • Vuoka kannattaa mieluiten pestä käsin. Jos sen pesee koneessa, vuoan sisäpinnalle sipaistaan öljyä ennen ruoan tai leivonnaisen paistamista.

Tärkeimmät uunivuoat

  • Piirakkavuoka, jonka halkaisija on noin 26 cm.
  • Parin litran vetoinen korkealaitainen uunivuoka. Riittävän korkeilla reunoilla varustetussa vuoassa ruoka pääsee kiehumaan ilman, että se kuohuu yli ja sotkee uunin pohjan.
  • Leipovalle kakkuvuokia ja muffinipeltejä.
  • Annoskokoisia uunivuokia.

Muistettavaa!

  • Keraamisia, lasisia tai silikonisia vuokia voi käyttää myös mikroaaltouunissa. Suorakaiteen muoto on hyvä, se käy myös lasagnelle.
  • Matalareunaisessa vuoassa voi valmistaa piirakoita ja vähäliemisiä ruokia kuten uunikalaa, lihamurekkeen tai paistoksen.
  • Pyöreä ja syvä uunivuoka muuttuu tarvittaessa padaksi, kun sen päälle laittaa sopivankokoisen lautasen tai  teräskattilan kannen, jonka nuppi tai kahva on myös terästä.
  • Piirakka- ja uunivuokia voi käyttää myös tarjoiluastioina.
  • Annosvuoissa voi tarjota annoksittain valmistetut uuniruoat, mutta myös alkusalaatin tai -keiton, jälkiruoan tai niitä voi käyttää tarjoiluastioina esimerkiksi kylmille kastikkeille.