Terassin rakentaminen

14.3.2016
7 arviota
Terassin rakentaminen

Kestopuu sopii hyvin terassin materiaaliksi, sillä se kestää hyvin lämpötilojen vaihtelua. Ristikkokaiteet kruunaavat terassin.

Terassin paikan valinnassa kannattaa huomioida, mistä suunnasta aurinko paistaa eri vuodenaikoina. Terassin teko aloitetaan tasoittamalla maanpinta. Alustalle levitetään kerros sepeliä, hiekkaa tai soraa routavaurioiden estämiseksi. Perustuksen voi tehdä ilman betonivalua, jos terassista tulee pieni, eikä maa roudi sen alla.

Terassin materiaaliksi valitaan puu, joka kestää vuodenaikojen lämpötilaerot, auringonpaahteen ja sateet. Etenkin avoterasseihin sopii parhaiten lämpökäsitelty tai painekyllästetty puutavara, kuten kestopuu. Katetuissa terasseissa voi käyttää myös käsittelemätöntä puutavaraa, jos pitää huolta sen pintakäsittelystä.

Terassin perustukset

Tarvikkeet:

  • kattohuopaa
  • kevytsoraharkkoja 
  • soraa

Kevytsoraharkkojen alta kaivetaan savi pois ja tilalle laitetaan sorakerros, joka tiivistetään tärylevyllä. Sopivan sorakerroksen paksuus on noin 20 senttiä ja leveys 60 senttiä. Kevytsoraharkkojen väliin jätetään pituussuunnassa 60 senttiä ja leveyssuunnassa metri.

Terassin kaiteet valmistetaan rungon ja pintalautojen tapaan kestopuusta.

1. kattohuopa, 2. kevytsoraharkko, 3. sorakerros, 4. savea

Sorakerros (raekoko 6–16 mm) estää kosteuden nousun runkopuihin

Terassin rungon ja lautojen asennus

Terassin runko tehdään puutavarasta, jonka leveys on 150 mm ja paksuus 50 mm. Rungon raaka-aineena kannattaa käyttää kestopuuta tai lehtikuusta.

Kestopuisten pintalautojen koko voi olla esimerkiksi 28 mm x 95 mm. Lautojen väliin jätetään noin viisi millimetriä. Puuosien kiinnittämiseen käytetään ruostumattomia tai haponkestäviä ruuveja ja nauloja.

Ruuvit ruuvataan suoraan, jotta ruuvien kannat ovat samassa tasossa lautojen pinnan kanssa.

Reunimmaisten pintalautojen kulmat ja kaikkien lautojen päät hiotaan pyöreiksi.

Ristikkokaiteiden teko

Terassin kaiteet valmistetaan rungon ja pintalautojen tapaan kestopuusta.

1. Pystykaiteessa käytetään 95 mm leveää ja 45 mm paksua puutavaraa. 2. Kaiteen ja ristikon lautojen leveys on 95 mm ja paksuus 28 mm. 3. Pystykaide kiinnitetään kolmella ruuvilla.

1. ja 2. Merkkaa kynällä katkaisukohdat ja sahaa poikki. 3. Tee sahalla ja taltalla ristikkolaudan keskelle kolo, joka on laudan puoliväliin saakka ja laudan paksuinen.

1. ja 2. Merkkaa samoin toinen ristikkolauta ja sahaa laudan päät pois. 3. Kaidelaudan voi asentaa ristikkolautojen kiinnityksen jälkeen. 4. Kiinnitä ristikkolaudat kahdella ruuvilla.

1. Kiinnitä ensin lauta, jossa on kolo. 2. Työnnä toinen lauta kiinnitetyn laudan koloon ja merkkaa kynällä alue, jonka sahaat ja koverrat taltalla.

1. Ristikkäissaumaa voi hioa puukolla, jotta siitä saadaan tasainen. 2. Kaiteisiin saa lisää jäykkyyttä, jos kiinnittää lautojen risteyskohdat tiukasti toisiinsa pienellä ruuvilla.

Teksti
Toimitettu grafiikka Osmo Päivinen Kuva: 123rf
Asiantuntija Teppo Pietarinen, P&R Arkkitehdit
Avainsanat: rakentaminen
Arvioi artikkeli

Terassin rakennusmateriaaleja ja työkaluja on saatavilla Kodin Terroista ja Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5