Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Remonteissa sattuvia tapaturmia voidaan välttää oikeilla turvavälineillä.

Suojavarusteet remontissa

Teksti:
Ilona Savitie
Asiantuntija:
n tuoteryhmäpäällikkö Jarkko Laukkanen. Lähteenä käytetty myös Tapaturmat Suomessa 2009, Kati Tiirikainen (toim.), Edita Publishing.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Remonttia tehdessä on muistettava myös suojavarusteet. Niitä käyttämällä voidaan välttää iso osa vuosittain sattuvista kotitapaturmista.

Kevyet, helppokäyttöiset ja edulliset suojavarusteet ovat halpa vakuutus kodin remonttitöissä. Suojaimet on oltava käden ulottuvilla ja heti käytettävissä: naulassa roikkuva hengityssuojain ei auta.

Suomalainen luottaa liiaksi

40 prosenttia suomalaisille miehille sattuneista kotitapaturmista tapahtuu remontti- ja huoltotöissä kodin sisällä tai pihamaalla. Vuosittain näitä sattuu miehille noin 39 000, naisille 10 000. Monesti syy on huolimattomuus ja riskien aliarviointi: yli 70 prosenttia suomalaisista ei usko, että itselle voisi sattua kotona mitään tapaturmia.

Huoltotöissä sattuvia tapaturmia voidaan välttää tehokkaasti oikeilla turvavälineillä. Suojalasit, hengityssuojaimet ja käsineet eivät maksa paljon, mutta ovat hyvä turva haavereita vastaan.

Suojele silmiä

Yksi tärkeimmistä suojavarusteista ovat suojalasit. Ne jäävät usein käyttämättä, vaikka suojalasit ovat hyödyllinen varuste lähes kaikessa remonttityössä.

Suojalasien linssit on luokiteltu kestävyyden mukaan koodeilla S, F, B ja A. Näistä F on suojalaseissa yleisin, ja kodinremontoijalle se yleensä riittää hyvin. B ja A tarkoittavat suurempaa iskunkestävyyttä koko kasvot peittävissä maskeissa.

Suojaavat muovilasit ovat kevyet ja malleja on useampia, ja lasit voi saada joko kirkkaina tai värillisinä.

Osa suojalasimalleista sopii myös silmälasien päälle. Joidenkin valmistajien kautta suojalaseja voi saada myös omilla silmälasivahvuuksilla.

Kullanarvoinen kuulo

Kuulonsuojaimet voivat olla joko korvatulpat tai kuppimalliset suojaimet. Sopivat kuulonsuojaimet valitaan työstä ja melutasosta riippuen: korvatulpat voivat olla kätevät silloin, jos kasvoilla pidetään muita suojaimia. Kupusuojaimet eristävät ääntä tehokkaammin, ja monissa malleissa on myös radio joka tuottaa suojainten käyttäjälle taustamelua tasapainottavaa vastamelua.

  • Kuulonsuojaimia tulisi käyttää aina, kun melutaso työkohteessa on yli 85 dB.
  • Melutaso ylittyy helposti esimerkiksi sirkkelin tai kulmahiomakoneen käytössä.
  • Paineilmanaulain eli naulapyssy tai tavallinenkin vasarointi on myös melutason ylittävää työtä.
  • Naulaaminen tuottaa hetkellistä iskumelua, joka on kuulon kannalta jopa haitallisempaa kuin tasaisesti jatkuva melu.

Kupusuojaimista kannattaa maksaa vähintään 15 euroa, radiolla varustetut hyvät kuulonsuojaimet maksavat 50 eurosta ylöspäin. Pienet ja kevyet korvatulpat maksavat jopa alle euron, ja niitä saa niin rautakaupasta, supermarketista kuin apteekista.

Älä hengitä hiukkasia

Suodattavia hengityssuojaimia on kahdenlaisia: pölyä suodattavat ja kaasuja suodattavat suojaimet. Myös näiden yhdistelmiä on saatavilla. Kun puhutaan hengityssuojaimista, yleensä tarkoitetaan vain pölyä suodattavia hengityssuojaimia. Ne estävät pölyn ja roskien pääsyn suuhun tai nenään. Hengityssuojain on hyvä olla etenkin hiontatöissä, joissa pölyä nousee ilmaan paljon.

Hyvässä hengityssuojaimessa on edessä säädettävä venttiili, joka helpottaa hengittämistä ja lisää käyttömukavuutta. Hyvän hengityssuojaimen peruskäyttöön saa edullisesti: uloshengitysventtiilillä varustettuja suojaimia saa jo 10–15 eurolla 3 kappaleen paketissa.

Pölysuodattimen luokitus

  • P1: antaa kevyen suojan suurilta hiukkasilta
  • P2: suojaa myös kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta, home- ja metallipölyltä
  • P3: suojaa lisäksi myrkylliseltä pölyltä ja bakteereilta

Eristävää, myrkyllisiltä kaasuilta suojaavaa hengityssuojainta tarvitaan kodin remonttitöissä harvoin. Joitakin lakkoja tai liuottimia käsitellessä sellainen voi olla tarpeen.

Käsineet, kengät ja valjaat

Käsineet ovat helppo ja halpa suoja käsille naarmuilta ja haavoilta. Hyvän parin suojakäsineitä saa jo 5–10 eurolla.

Kypärää harvemmin tarvitaan kotona huoltotöissä, mutta se on pakollinen ammattikäytössä rakennustyömaalla. Turvajalkineet ovat lähinnä ammattilaisten käyttämiä. Niiden vahvistettu pohja suojaa esimerkiksi pystyssä törröttäviltä nauloilta, ja teräskärki suojaa jalkaterää putoavien esineiden aiheuttamilta vammoilta.

Pihatöissä tarpeen voivat olla myös suojavaljaat. Esimerkiksi talvinen lumenluonti katolla sujuu turvallisemmin, kun käytetään kunnollisia, hyväksyttyjä putoamissuojaimia. Täydellinen paketti maksaa noin 150–200 euroa.

Moottorisahaa käyttäessä on vaarana teräketjun aiheuttama viiltohaava. Niiltä suojaavat turvasaappaat ja -haalarit. Kuulonsuojaimet ja suojalasit on myös hyvä olla käytössä.

Muistilista turvalliseen remonttiin

  • Pidä työmaa siistinä: lattialla lojuvat työkalut ja tarvikkeet ovat vaaran paikka.
  • Suojaa erityisesti silmät! Suojalasit eivät maksa paljon. Käytä myös muita suojavarusteita.
  • Käytä tikkaita vain jos se on turvallista: kiinteä työtaso on tukevampi alusta. A-tikkaat sopivat kevyeen työhön, nojatikkaat vain tilapäiseksi kulkutieksi.
  • Pidä työkalut kunnossa, jotta viallinen työkalu ei tuota turhia riskejä.
  • Muista tuuletus: liuotinpohjaisten maalien ja lakkojen höyryt ovat haitaksi hengitykselle.