Sukset – ostajan opas

21.1.2017
6 arviota
Sukset – ostajan opas

Suksien jäykkyys, pohjamateriaali ja pituus vaikuttavat siihen, miten suksi luistaa ja miltä hiihto maistuu. Suksien valintakriteerit ovat erilaiset luisteluhiihdossa ja perinteisessä maastohiihdossa.

Sukset valitaan hiihtotyylin mukaan: perinteiselle tyylille ja vapaalle eli luistelutyylille on omat suksensa. Aloittelija lähtee yleensä liikkeelle perinteisen tyylin suksista. Luistelusuksilla ei voi hiihtää perinteistä tyyliä, mutta perinteisillä voi testata luistelua.

Suksien valintaan vaikuttaa myös hiihtoharrastuksen aktiivisuus. Aktiivinen hiihtäjä ei välttämättä pärjää pelkällä kaupan perussuksipaketilla, sillä suksien pohjamuovissa on paljon eroja.

Perinteisen suksen valinta

Perinteisen suksen valinnassa tärkeintä on sopivan jäykkyysasteen ja helppohoitoisen pitopohjan löytäminen. Jäykkyyden mittaamiseen kannattaa pyytää apua myyjältä.

Perinteisessä tyylissä jäykkyys on tärkeää, sillä ponnistus tapahtuu nimenomaan pysähtyneeltä, lumeen "tarranneelta" sukselta. Jos suksi ei ole kontaktissa lumeen, ponnistus ei onnistu.

Myös hiihtäjän paino ja hiihtotaito vaikuttavat siihen, miten jäykkä suksen tulee olla. Taitava ja voimakas hiihtäjä voi valita jäykemmän suksen kuin aloittelija.

 • Suksen jäykkyyttä voi testata niin sanotulla paperitestillä: Jos tasaisen lattian ja suksen väliin laittaa paperin, sen tulisi liikkua noin 50−60 cm:n alueella kantapäästä eteenpäin silloin, kun paino on molemmilla jaloilla ja varpaan kärjet suksen tasapainopisteessä. Kun paino lasketaan vain toiselle jalalle, paperi saa pysähtyä täysin. Aktiivihiihtäjällä paperi saa liukua noin 15 cm:n matkalla. Painon ollessa päkiällä paperi ei kuitenkaan saa liikkua suksen alla.

Pohjamateriaalilla erilaista luistoa tai pitoa

Perinteisten pitovoideltavien suksien lisäksi on olemassa pitopohjasuksia, joihin ei tarvitse laittaa pitovoidetta. Aloittelijalle pitopohjasukset ovat helpompi valinta.

Erilaisia pitopohjasuksia ovat:

 • Step-pitopohjassa on hyvä pito, mutta se luistaa heikosti ja on äänekäs. Pohja soveltuu hyvin muun muassa armeijan ja lasten suksiin.
 • Zero-pitopohjassa pitoalueelle on tehty polttokarhennus, ja se soveltuu kostean kelin sukseksi kilpa- ja aktiivihiihtäjille. Karhennuksen voi tehdä huokoiseen pohjamateriaaliin itsekin hiekkapaperia käyttämällä.
 • Nanogrip-pitopohja on pinnoite, joka voidaan laittaa kaikkiin pohjamateriaaleihin. Se luistaa ja pitää hyvin kaikilla keleillä ja sopii hyvin harrastelija- ja kuntohiihtäjälle. Kovilla pakkasilla luisto on kuitenkin voideltua suksea hiukan huonompi. Pohja pysyy hyvänä säännöllisellä puhdistuksella.
 • Karvapohja- eli skinisuksien pito perustuu pohjassa olevaan potokarvaan, jotka suksien pohjassa pitävät vastakarvaan ja luistavat myötäkarvaan. Skinipohjissa on varma pito ja hyvä luisto kunnostetuilla laduilla ja ne luistavat yhtä hyvin kuin voideltu suksi alamäessä ja tasatyönnössä. Luistoa voi lisätä entisestään voitelemalla luistopinnat luistovoiteella. Karvapohjasukset vaativat hiihtäjän potkulta voimaa ja tekniikkaa. 

Luistelusuksen valinta

Luistelusuksien valinta

Luistelusuksen tulee olla sopivan jäykkä ja pohjamateriaalin huokoista. Suksia kannattaa voidella ja huoltaa, jotta luisto on parhaimmillaan.

Hiihtäjän pituus ja suksen jäykkyys määrittävät suksen valintaa. Taitava ja voimakas luisteluhiihtäjä valitsee jäykemmän suksen kuin aloittelija.

Perinteisen ja luistelusuksen suurin ero on siinä, että kun perinteinen pysähtyy ponnistaessa, luistelusuksi on jatkuvassa liikkeessä. Siksi luistelusuksen on oltava perinteisen tyylin suksea jäykempi.

 • Luistelusuksen keskiosa on aina ilmassa. Suksi ei siis saa pudota alas, eli paperitestissä paperin pitää luistaa suksen alla silloinkin, kun paino on yhdellä jalalla.

Suksien suosituspituudet aikuiselle

Hiihtäjä (cm)

Perinteiset sukset (cm)

Luistelusukset (cm)

140 157−166 150
145 163−166 150−160
150 166−175 160
155 173−175 160−170
160 175−183 170
165 183 175
170 190 181
175 197 188
180 203 188
185 203 193
190 208 193
195 208 193
200 208 193

 

Lasten suksien valinta ja pituustaulukko

Lapsen sukset saavat olla korkeintaan 15 senttiä pidemmät kuin lapsi itse. Vanhoja suksia voi käyttää siihen asti, kun lapsi on suksien kanssa samanpituinen.

Suksiin ei kannata varata liikaa kasvuvaraa, sillä liian pitkillä suksilla on kömpelö hiihtää.

Lasten suksissa manuaaliset eli omin sormin irrotettavat siteet ovat turvallinen valinta. Automaattisiteitä on vaikea saada irti esimerkiksi syvään lumeen kaaduttaessa.

Suksien valinta eri-ikäisille lapsille

 • 2−3-vuotiaille on tarjolla ensipaketteja hiihtoon.
 • 3−5-vuotiaiden suksissa step-pitopohja on hyvä valinta, sillä hiihdon alkeita harjoiteltaessa pito on kaiken a ja o. Kun vauhtia ei ole kovasti, luistolla ei ole suurta merkitystä. 3−5-vuotiaille kannattaa jo ostaa oikealla hiihtokengällä ja siteellä varustetut sukset. Hiihtokenkien koot alkavat numerosta 25.
 • 5−12-vuotiaille kannattaa ostaa perussukset, joilla on mahdollista kokeilla niin perinteistä kuin luistelutyyliäkin.
 • Edistyneemmälle lapselle tai hiihtokilpailuissa kävijälle on syytä ostaa omat, huokoisella pohjamuovilla varustetut sukset molemmille hiihtotyyleille. Nanogrip-pitopohjaisilla suksilla voi harjoitella hiihdon tasapainoa. Ne pitävät yhdellä jalalla potkaistaessa, mutta luistavat hillitysti luisteluhiihdossa.

Suksien ja sauvojen suosituspituudet lapselle

Hiihtäjä (cm) Sukset/sauvat (cm)
90 90/70
100 100/75
110 110/80
115 120/85
120 130/90
125 140/95
130 150/100
135 150−160/105

 

Lähteet: Normark Suomi Oy:n koulutusmateriaali

Perinteisen suksen pituus

 • Sopiva pituus saadaan lisäämällä omaan pituuteen 15−25 cm.

Perinteisen tyylin sauvan pituus

 • Perinteisen sauvan pituus on yleensä hieman olkapään alapuolella.
 • Sopiva pituus saadaan kertomalla oma pituus 0,85:lla.

Luistelusuksen pituus

 • Luistelusuksi on perinteistä lyhyempi.
 • Sopiva pituus saadaan lisäämällä omaan pituuteen 5−15 cm.

Luistelusauvan pituus

 • Luistelusauvan pituus on yleensä hiihtäjän nenän tasolle.
 • Sopiva pituus saadaan kertomalla oma pituus 0,90:lla.

Lisätietoja:

Teksti
Kuvat Thinkstock
Asiantuntija Asko Lahdelma, Normark Oy
Avainsanat: urheilu hiihto
Arvioi artikkeli

Suksia ja hiihtovälineitä on saatavilla Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5