Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sokkelin pinnoitus kivirouheella

Teksti:
Lasse Talvitie
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kivirouhepinnoite antaa sokkelille näköä ja kestää vuosikymmeniä. Työ onnistuu harrastajaltakin kuvallisten työohjeiden avulla.

Kivirouhepinnoitus sopi taloon kuin taloon, sekä uudisrakennukseen että saneerauskohteeseen.  Alustaksi käyvät kaikki kovat pinnat, kuten betoni, kevytsoraharkko ja Siporex. Työ sujuu melko nopeasti eikä ole sen haastavampi kuin maalaaminenkaan.

Pohjatyöt huolellisesti

Etenkin maalattu sokkeli on haastava pohja.  Muovimaalin päällä rouhepinnoite ei pysy, kalkki- ja lateksimaalin päällä paremmin. Varminta on poistaa vanha maali kokonaan. Se onnistuu joko hiekkapuhaltamalla tai mekaanisesti hankaamalla. Myös vanha, irtonainen laasti poistetaan.

  1. Sokkeli pestään huolellisesti pölystä ja liasta.Painepesuri tekee työn tehokkaasti.
  2. Pari milliä suuremmat epätasaisuudet hiotaanja kolot paikataan oikaisulaastilla. Maata kannattaa kaivaa hieman auki sokkelin vierestä, jotta rouhepinnan raja jää piiloon.
  3. Rouhe pestään pölyttömäksi, minkä jälkeen sen annetaan kuivua jonkin aikaa.
  4. Sokkeli kastellaan ennen työhön ryhtymistä, jotta laasti tarttuu siihen tiukasti. Lämpimänä päivänä sokkelia pitää kastella työn edetessä.

Laasti tarkasti ohjeen mukaan

Kiinnityslaasti pitää sekoittaa säkissä olevan ohjeen mukaan. Liian löysä laasti valuu ja liian kuivaan laastiin rouhe ei tartu.

Jos sää on aurinkoinen, työ pitää aloittaa varjon puolelta. Jos työstä ei ole aiempaa kokemusta, pinnoitus on viisasta aloittaa vähemmän näkyvältä seinustalta, sillä jälki paranee työn edetessä ja taitojen karttuessa.

  1. Rouhe kiinnitetään sokkeliinrouhepinnoituslaastilla. Rouheen menekki on noin 8–10 kiloa neliömetrillä, laastin noin 4–5 kiloa neliömetrillä.  25 kilon rouhesäkki maksaa parikymmentä euroa. 
  2. Laastia levitetään sokkeliinparin metrin matkalle. Se tasoitetaan laastikammalla suoraksi ja tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Sokkelin viereen maahan levitetään parin metrin levyinen muovi, johon putoilevat rouheet kerätään.
  4. Rouhetta otetaan lastalla ja lyödään riuskalla otteella laastiin. Heiton tulee olla napakka, jotta rouhe jää kiinni. Lastan sijasta rouheen voi viskata myös käsin.
  5. Rouhetta ei heitetä aivan laastialueen reunaan, jotta pinnoitteeseen synny näkyviä saumoja.
  6. Kivirouhe painetaan laastiinkumipohjaisella lastalla tasaiseksi pinnaksi. Jos rouhepintaan jää aukkoja, niitä voi varovasti paikata ohuella laastikerroksella ja rouheella. Kaksivärinen rouhepinnoite antaa pienet virheet anteeksi paremmin kuin yksivärinen.

Pilvisen päivän töitä

Pilvinen ja viileähkö sää sopii sokkelin pinnoitustyöhön parhaiten. Hellepäivänä laasti sen sijaan kuivuu liian nopeasti. Laastin lämpötilan pitää olla vähintään 10 astetta ja ilman sekä sokkelin vähintään viisi plusastetta. Jotta laasti kuivuu kunnolla, lämpötila ei saa laskea tämän alapuolelle muutamaan päivään.

Kestävä pinnoite

Kunnolla pohjustetulle alustalle tehty rouhepinnoitus kestää jopa vuosikymmeniä. Se ei myöskään haalistu tai hilseile kuten maalipinta.

Lumikolalla tai luudalla kolhiminen jättää sokkeliin jälkiä, mutta ne voi yleensä paikata. Kivirouhetta kannattaakin jättää jonkin verran varastoon pahan päivän varalle. Muuten rouhepinta ei kaipaa huoltoa.

Työohjeet

1. Sokkeli pestään ja harjataan puhtaaksi pölystä ja liasta.

2. Irtonainen aines, kuten vanha, huonosti kiinni oleva laasti, poistetaan tarkasti.

3. Sokkeliin levitetään laastia parin metrin matkalle. Laastikerros tasoitetaan laastikammalla.

4. Kivirouhe heitetään laastiin rivakalla liikkeellä. Heiton pitää olla niin voimakas, että rouhe tarttuu laastiin.

5. Kivirouhe painellaan kumipohjaisella lastalla laastiin tasaiseksi kerrokseksi.

6. Erivärisiä kivirouheita voi sekoittaa keskenään. Kirjava pinta on elävä ja se peittää pienet epätasaisuudet paremmin kuin yksivärinen pinnoite.

Kivirouhetta on saatavana ainakin mustana, valkoisena, punaisena ja harmaana. Erivärisiä rouheita voi myös sekoittaa. Esimerkiksi valkoista ja mustaa rouhetta sekoittamalla saa elävän pinnan, jonka tummuusastetta voi säätää rouheiden suhdetta muuttamalla.