Pyöräile turvallisesti syksyllä: Muista heijastimet ja valaisimet

14.8.2015
0 arviota
Pyöräile turvallisesti syksyllä

Syksyn saapuessa moni jatkaa vielä pyöräilykauttaan. Jotta pyöräily on turvallista myös syyspimeillä, huolehdi polkupyöräsi valaistuksesta. Tarkista säännöllisesti myös pyörässäsi olevat heijastimet.

Mitä pidemmälle syksy etenee, sitä aikaisemmin pimeä laskeutuu. Loppusyksystä töihin lähtiessä ja sieltä palatessa saattaa olla jo sysipimeää. Siksi on tärkeää huolehtia, että pyörä ja pyöräilijä näkyvät riittävän hyvin joka tilanteessa. Muistathan tarkistaa, että olet huolehtinut ainakin seuraavista asioista pyöräillessäsi pimeässä.

  1. Tieliikennelain mukaan polkupyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Muista, että vain valaistu pyörä näkyy muille tiellä liikkuville.
  2. Lisänäkyvyyttä voi halutessaan saada kiinnittämällä pyörän taakse punaista valoa näyttävän valaisimen. Ota huomioon, että pyörän etuvalon väri ei saa olla punainen.
  3. Pyörän valaisinten tulee sijaita vähintään 30:n ja enintään 130 sentin korkeudella tiestä. Suuntaa valo oikein, ettet vahingossa häikäise vastaantulevaa pyöräilijää.
  4. Älä unohda pyörän ja pyöräilijän heijastimia, sillä heijastin on halpa henkivakuutus. Turvalliseen  pyörään kuuluvat etu-, sivu-, taka- ja poljinheijastimet.
  5. Näkyvyyden lisäksi pimeällä ja varsinkin sateella pyöräiltäessä kannattaa kiinnittää huomiota myös ajonopeuteen. Hieman hitaammalla vauhdilla pystyy havainnoimaan ympäristöään paremmin ja tarvittaessa pyörän saa pysäytettyä nopeammin.

Lähde: Liikenneturva

Teksti
Kuva Roope Permanto
Avainsanat: urheilu pyöräily
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5