Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Omenapuun sadonkorjuu

Teksti:
Stina Pyrrö, artikkeli on päivitetty 9.5.2016
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Omenasatoa poimitaan sitä mukaan, kun se kypsyy. Aikaiset lajikkeet kypsyvät jo elokuussa, talviomenat juuri ennen pakkasia.

Omenat jaotellaan kypsymisajan mukaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Kesäomenat kypsyvät syyskesällä, ja ne säilyvät varastoituna vain muutamia viikkoja. Syyslajikkeet poimitaan syys–lokakuussa, ja ne säilyvät parhaimmillaan muutaman kuukauden. Talviomenat kerätään juuri ennen pakkasten tuloa. Ne maustuvat varastoinnin aikana ja säilyvät pitkään.

Talviomenat, jotka eivät ehdi kypsyä puussa, kypsyvät syötäviksi varastoinnin aikana. Viileä kellari tai kylmäkaappi on niille hyvä säilytyspaikka.

Pehmeämaltoiset kesälajikkeet ovat herkkuomenoita, joita ei varastoida.

Puu ei yleensä anna koko satoaan samaan aikaan, vaan kesän lämpösumma ja kasvukauden säät vaikuttavat poiminnan ajankohtaan. Sadonkorjuun aika on silloin, kun omenat alkavat kypsyä ja puun alle varisee pudokkaita.

Mehustettavat ja hillottavat omenat poimitaan, kun ne ovat hieman raakoja. Happoisuus on silloin parhaimmillaan. Joidenkin lajikkeiden omenat maustuvat kuitenkin vasta, kun ne ovat täysin kypsiä.

Hallan vaikutus omenoihin

Pieni syyshalla ei vioita omenoita. Jos lämpötila laskee alle kuuden asteen, hedelmät saavat pakkasvaurioita. Pakkasen puraisemat omenat voi mehustaa tai hillota.

Hallayön jälkeen omenat poimitaan vasta iltapäivällä, jolloin lämpö on hieman sulatellut niitä. Sadonkorjuu tehdään aina poutasäällä, sillä märät omenat saattavat homehtua varastossa.

Poimi omenat varoen

Jos omenasatoa varastoidaan, hedelmät on poimittava puusta käsin. Omenoita ei ravistella alas puusta; jos omenan kuori rikkoutuu, sen malto vaurioituu ja alkaa mädäntyä. Kun kolhiintunut omena varastoidaan, se levittää mätää vierellään oleviin omeniin. Myös pudokkaat saavat vaurioita eivätkä siksi säily varastossa. Ne voi kuitenkin mehustaa tai hillota.

Omena poimitaan puusta varovasti. Omena irtoaa, kun sitä nostaa hieman ja sen kantaa kiertää varovasti irti hedelmäkannuksesta. Jos kannus irtoaa oksasta, se ei enää tuota satoa.

Hedelmiä ei saa kolhia, kun ne asetellaan koriin tai laatikkoon. Kolhiintuneet omenat eivät kestä varastointia.

Säilytä ilmavasti

On tärkeää, että omenoiden varastointilaatikoissa on tuuletusrakoja. Laatikot, jotka voi asetella päällekkäin, ovat käytännöllisiä, jos satoa on paljon. Niiden pohjalle ja omenakerrosten väliin laitetaan pehmikettä.

Omenat asetellaan laatikkoon siten, että niiden kannat ovat ylöspäin.

Talviomenat siirretään poiminnan jälkeen viileään kellariin, jossa on hyvä ilmastointi. Sopiva säilytyslämpötila on 1–3 astetta. Omenoita ei kannata varastoida rinnakkain muiden hyötykasvien kanssa, sillä niihin tarttuu helposti makua esimerkiksi perunasta, porkkanasta ja sipulista.