Näin kierrätät muovin: vain pakkausmuovi kelpaa kierrätettäväksi

1.6.2017
3 arviota
Näin kierrätät muovin: vain pakkausmuovi kelpaa kierrätettäväksi

Mitä muovijätteelle pitää tehdä? Mihin tyhjät muovipakkaukset voi viedä? Mitä muovijätteelle tapahtuu? Lue vinkit!

Palauta pantilliset, muovista valmistetut juomapullot kauppaan.

Pakkausmuovia kierrätetään uuden muovin materiaaliksi. Kotitalouksien pakkausmuovien kierrätys aloitettiin valituilla alueilla vuonna 2016. Muovinkierrätyspisteitä on osassa Rinki-ekopisteitä. S-ryhmän toimipaikoissa on noin 200 muovinkeräyspistettä. Tiedon lähimmästä muovinkeräyspisteestä löydät täältä. Myös osassa taloyhtiöitä kokeillaan muovin erilliskeräystä.

Muovinkeräykseen voit panna pakkausmuovia, kuten elintarvikepakkauksia (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset ), pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkauksia, muovipulloja ja -purkkeja sekä muovikasseja ja -kääreitä.

Mitä muovijätteelle pitää tehdä?

Huuhtaise ja kuivaa muovit, älä pakkaa niitä liian tiiviisti, koska se hankaloittaa muovin jatkokäsittelyä. Ellei kiinteistössäsi ole muovinkeräyspistettä, vie muovijäte alueellisiin kierrätyspisteisiin. Niitä on useissa kauppakeskuksissa. Kiinteistökohtainen muovinkeräys on kokeilussa monin paikoin, ja todennäköisesti muovia kerätään jatkossa yhä enemmän.

Mitä muovijätteille tapahtuu?

Muovijalostamolla muovi lajitellaan eri muovijakeisiin, murskataan, pestään ja rakeistetaan muovigranulaateiksi. Uusiomuovirakeet myydään eteenpäin muoviteollisuudelle, joka sulattaa rakeet ja valmistaa materiaalista uusia muovipakkauksia tai muita muovituotteita, kuten muoviämpäreitä tai -putkia.

Kuvitus
Lähteitä ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Avainsanat: kierrätys
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5