Multa – ostajan opas

22.3.2016
1 arviota
Multa – ostajan opas

Valitse tavallista kukkamultaa viherkasveille, hiekkapitoista kivikkokasveille ja miedosti lannoitettua hennoille taimille. Ostajan opas auttaa valitsemaan kasville sopivan mullan.

Multaseoksissa on vaihtoehtoja moneen käyttöön niin ruukkuihin kuin avomaalle.

Multaseokset, joiden koostumus on suunniteltu monivuotisille kasveille, sisältävät kaikkia puutarhalajien tarvitsemia peruslannoitteita. Mullat sisältävät nopeasti liukenevia ja pitkävaikutteisia ravinteita sekä kalkkia. Raaka-aineina on muun muassa savea ja erilaisia turvelaatuja. Multaseoksiin on usein lisätty kompostia.

Kukkamulta

Tavallinen kukkamulta on kuohkeaa yleismultaa, joka säilyttää rakenteensa hyvin ja luovuttaa ravinteita hitaasti. Kukkamulta sopii viherkasveille, kukkiville ruukkukasveille, parvekekukille ja altakasteluruukkuihin. Kesäkukkamullassa on kasvien kukintaa voimistavia ravinteita. Se sopii kaikille kesäkukille, ulkoruukkuihin ja parvekelaatikohin.

Kestomulta

Kestomullan ilmavuus säilyy pitkään, joten se on hyvä valinta pitkään samassa ruukussa olevalle kasville. Kestomulta levittää veden ja ravinteet koko multakerrokseen. Kestomulta on ihanteellisinta viherkasveille, suurille huonekasveilla ja amppeli-istutuksiin.

Yrttimulta

Yrttimulta sisältää erilaisia turvelaatuja sekä hiekkaa. Se sopii mauste- ja yrttikasveille.

Kastelukiteitä sisältävät multaseokset sopivat tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille: kiteet imevät vettä ja luovuttavat sitä tasaisesti kasvin käyttöön.

Orkideamulta

Karkea, ilmava ja vettä läpäisevä orkideamulta koostuu puunkuoresta, kevytsorasta ja puuhiilestä. Multaan ei ole lisätty ravinteita. Erikoismulta sopii erilaisten orkideoiden lisäksi ilmavaa kasvualustaa vaativille kasveille, kuten flamingonkukille.

Kaktusmulta

Veden läpäisevä, hiekkapitoinen kaktusmulta sopii hyvin kaikille kasveille, joiden juuristo on arka liialle kastelulle, kuten kaktuksille ja mehikasveille. Kaktusmulta on kevyesti lannoitettua, ja siksi sitä suositellaan myös taimien ja pistokkaiden kasvatukseen.

Taimimulta

Ilmava taimimulta on muita multia vaaleampaa ja hienojakoisempaa. Miedosti lannoitettu multa läpäisee hyvin vettä ja edistää juurtumista. Pienet taimet eivät kestä voimakkaita ravinteita. Taimimultaa ei kannata käyttää kylvöihin tai kasvin monivuotiseksi kasvualustaksi.

Puutarhan kasvualusta kuntoon

Useimmat puutarhakasvit kukoistavat, kun maaperässä on riittävästi kasvien lakastuvista osista muodostuvaa humusta. Humuspitoisen mullan seassa on kastematoja sekä muita puutarhan tärkeitä pieneliöitä. Jos humusta ei kerry lisää, maa tiivistyy ja kovettuu. Köyhän maan ravinteiden puute heikentää kasvien talvenkestävyyttä.

Puutarhaan lisätään uutta multaa joka kevät. Mullan humus kuohkeuttaa maata, parantaa sen koostumusta ja sisältää myös kasveille tärkeitä ravinteita. Mullan lisääminen ei kuitenkaan korvaa lannoittamista.

Teksti
Kuvat 123RF ja Sarri Kukkonen
Arvioi artikkeli

Tuotteita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista, S-Puutarhoista ja S-marketeista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5