Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Moottorisaha – ostajan opas

Teksti:
Hasse Härkönen
Asiantuntija:
metsätuotteiden tuotespesialisti Tuomas Kuivamäki, Oy Husqvarna AB
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.3.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Moottori- eli ketjusaha on tärkeä työväline puutarhassa, kesämökillä ja metsäpalstalla. Moottorisahoja löytyy nykyään laaja valikoima erilaisiin käyttötarpeisiin. Sahat saavat energiansa polttomoottorista, verkkovirrasta tai akusta.

Yhtä yleispätevää, kaikkiin tilanteisiin sopivaa moottorisahaa ei ole olemassa. Moottorisahan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle omasta käyttötarpeesta: missä ja millaiseen tarkoitukseen sahaa aiotaan käyttää? Kotipuutarhassa moottorisahaa käyttävä tarvitsee laitteelta erilaisia ominaisuuksia kuin metsätöitä tekevä.

Erilaiset moottorisahatyypit ovat:

  • polttomoottorisaha
  • sähkösaha
  • akkusaha.
     

Polttomoottorisahassa on bensiiniä käyttävä kaksitahtikone. Sähkösaha saa voimansa verkkovirrasta eli saha tarvitsee toimiakseen sähköpistokkeen ja jatkojohdon. Lisäksi markkinoilla on alati yleistyvä akkusaha, jossa on ladattava akku.

Polttomoottorisahat ovat ketjusahoista painavimpia, laitteet painavat usein 4–5,5 kiloa. Sähkösahat ovat hieman kevyempiä. Käytettävyyden ja käyttömukavuuden kannalta sahan hyvä tasapainotus ja oikea painopiste merkitsevät enemmän kuin laitteen paino.

Viime vuosina tiukentuneet päästömääräykset ovat nopeuttaneet polttomoottorisahojen kehitystä, ja sahojen päästöjä on saatu pienennettyä jopa neljännekseen aiemmasta. Samalla polttoaineen kulutus on laskenut.

Erilaiset moottorisahatyypit

Polttomoottorisaha

Plussat ja miinukset

+ Tehokkain sahatyyppi. Voima riittää vaativaan käyttöön, kuten isojen puiden kaatamiseen ja karsimiseen.

+ Liikkuvuus ja laaja toimintasäde. Polttomoottorisahaa voi käyttää missä vain.

+ Terälaitteiden eli laipan ja ketjun valikoimat ovat laajat, joten polttomoottorisaha on muunneltavissa tarpeiden mukaan.

– Meluisin vaihtoehto.

– Vaatii enemmän huoltoa kuin sähkö- tai akkusaha.

Sähkösaha

Plussat ja miinukset

+ Aiheuttaa muita moottorisahoja vähemmän melua.

+ Ei tuota pakokaasupäästöjä, josta on etua varsinkin sisätyöskentelyssä.

+ Ei tarvitse tankata.

– Rajoitettu toimintasäde. Jatkojohdon enimmäispituudeksi suositellaan 20–30 metriä.

– Johto voi olla tiellä sahaa käytettäessä.

– Sähkösahan teho ei ole yhtä suuri kuin polttomoottorisahan, joten voima saattaa loppua kesken vaativissa tilanteissa.

Akkusaha

Plussat ja miinukset

+ Sopii hyvin kotipihan puutarhatöihin, joissa sahalta ei vaadita suurta voimaa.

+ Hyvä liikkuvuus, koska laite on johdoton.

+ Hiljaisempi kuin polttomoottorisaha

+ Ei pakokaasupäästöjä.

– Akun käyttöaika. Käytännössä akkuja kannattaa olla kaksi, joista toisella sahataan ja toista ladataan samaan aikaan.

– Ei sovi metsätöihin, koska akun teho on rajallinen.

Kaikkia moottorisahoja voi käyttää ympäri vuoden ja erilaisissa säissä, tosin sähkösahaa ei suositella käytettäväksi kaatosateessa.

Moottorisahan turvaominaisuudet

Moottorisaha on kotitalouksien ja kesämökkien yksi vaarallisimmista laitteista. Nopeasti pyörivä teräketju voi aiheuttaa vakavia vammoja. Sahasta pitää löytyä käyttäjää suojelevat lain vaatimat turvaominaisuudet käyttövoimasta riippumatta.

Moottorisahassa on oltava

  • ketjujarrullinen käsisuoja
  • ketjusieppo
  • oikean käden suoja
  • kaasukahvan turvaliipaisin
  • toimiva tärinänvaimennus.

Käsisuoja ketjujarrulla

Moottorisahaa käytetään aina oikealta puolelta eli vasen käsi etukahvassa ja oikea takakahvassa. Etukahvan edessä oleva käsisuoja toimii paitsi suojana myös vipuna, joka laukaisee ketjun pysäyttävän jarrun. Ketjujarrua tarvitaan niin sanotun takapotkun sattuessa. Takapotku voi syntyä, kun sahan kärki osuu johonkin, jolloin vinhasti pyörivä ketju saa terälaipan pomppaamaan ylös, kohti sahan käyttäjän päätä ja ylävartaloa. Teräjarru laukeaa, kun sahan noustessa pystyyn käsisuoja osuu sahaajan vasempaan käteen. Jarru laukeaa myös pelkän äkkinäisen liikkeen voimasta, jolloin puhutaan inertialaukaisusta. Käsisuojan ketjujarru on siis kaksitoiminen.

Ketjusieppo

Jos teräketju lähtee pois paikaltaan laipan päältä, ketjusieppo nappaa irronneen ketjun kiinni ja suojelee siten sahan käyttäjää ketjun iskulta. Sahan alla olevan ketjusiepon kunto tulee tarkistaa säännöllisesti, sillä siepon on oltava aina ehjä.

Oikean käden suoja

Sahan takakahvan alapuolen tulee suojata sahaajan oikeaa kättä. Oikean käden suoja on tarpeen, jos pois paikaltaan lähtenyt ketju pääsee sieposta huolimatta lyömään sahan takaosaan.

Kaasukahvan turvaliipaisin

Takakahvan otekohdassa oleva turvaliipaisin varmistaa, että kaasua voi käyttää vain silloin, kun kahvasta pidetään kiinni. Turvaliipaisin estää sahan tahattoman kaasuttamisen.

Toimiva tärinänvaimennus

Tärinän poistaminen on tärkeää turvallisuuden, mutta myös sahan käyttömukavuuden kannalta.

Moottorisahan käyttö ja huolto

Moottorisahan käyttö ja huolto vaikuttavat hyvin paljon sahan elinkaareen. Oikein käytetty ja säännöllisesti huollettu saha kestää helposti 10–20 vuotta.

Moottorisahan polttoaine ja teroittaminen

Polttomoottorisahan koneiston kannalta paras vaihtoehto on pienkonepolttoaine, joka ei vanhene, vaikka saha seisoisi pitkään käyttämättömänä.  Moottorisahan ketjun tulee olla terävä aina sahaa käytettäessä, koska tylsällä ketjulla sahaaminen kuormittaa laitetta turhaan. Mitä useammin terän teroittaa, sitä helpompaa teroittaminen on. Jos ketjun sahaa todella tylsäksi, teroittaminen on työläs ja hankala urakka.

Ketjun voitelun varmistaminen on tärkeää. Polttomoottorisahaa käytettäessä teräöljysäiliö täytetään aina, kun sahaan tankataan polttoainetta.

Moottorisahan hinta

Markkinoilla on nykyään myös hyvin edullisia, alle 100 euroa maksavia moottorisahoja. Niiden kohdalla varaosien saatavuus voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta, eikä osien laatu ole tavallisesti yhtä korkea kuin kalliimmissa vaihtoehdoissa. Halvan sahan käyttöikä saattaa olla lyhyt. Tunnettujen tuotemerkkien etuna on varaosien helppo saatavuus.

Moottorisahan säännöllinen huolto

Sähköllä toimivissa sahoissa ei ole ilmanpuhdistinta eikä polttoainetta, joten niiden huoltaminen on yksinkertaisempaa kuin polttomoottorisahan. Kaikille moottorisahoille kannattaa tehdä määräaikaishuolto vuosittain. Huolto on syytä teettää ammattiliikkeessä tarvittavan osaamisen sekä työkalujen ja varaosien takia. Sahan säännöllinen huollattaminen tulee edullisemmaksi kuin sahan huoltamattomuudesta ennemmin tai myöhemmin aiheutuvat korjauskulut.

Moottorisahan säilytys

Moottorisahan säilyttäminen on yksinkertaista, koska saha ei pelkää kylmää. Sahaa voi säilyttää esimerkiksi kesämökillä talven yli. Polttomoottorisahan koneeseen pitää jättää pienkonepolttoainetta säilytysajaksi. Sahan säilytysasennolla ei ole merkitystä.

Turvavarusteiden käyttö

Vaikka moottorisahoissa on lukuisia turvaominaisuuksia, sahuri tarvitsee lisäksi päälle puettavia turvavarusteita. Ne kannattaa hankkia samalla kertaa sahan kanssa. Turvavarusteissa joudutaan aina tekemään kompromissi suojaavuuden ja käytettävyyden välillä. Paraskaan turvavaruste ei takaa täydellistä suojaa.

Kypärä, kuulosuojaimet ja verkkovisiiri

Kypärä, kuulosuojaimet ja verkkovisiiri suojelevat päätä, kasvoja ja korvia. Tarjolla on vaihtoehtoja, joissa kaikki kolme on yhdistetty yhdeksi paketiksi. Verkosta tehdyn visiirin etuna on huurtumattomuus. Lisäturvaa saa visiirin alla pidettävillä erillisillä suojalaseilla. Sahattaessa purua ja lastuja lentää ympäriinsä, joten kasvojen ja silmien suojaaminen on välttämätöntä. Kuulosuojaimet ja kypärän voi hankkia myös erikseen.

Viiltosuojahousut

Viiltosuojahousut ehkäisevät vammoja tilanteessa, jossa saha osuu reiteen tai jalkaan. Housujen antama suoja vaihtelee viiltosuojamateriaalin määrän mukaan. Viiltosuojilla on neliportainen, nollasta kolmoseen ulottuva luokittelujärjestelmä, joka perustuu sahan ketjun pyörimisnopeuteen. Yleisin Suomessa käytettävä housujen viiltosuojaluokka on 1.

Takki, kengät ja hanskat

Takiksi kannattaa valita malli, joka ei ole tiellä työtä tehdessä ja jonka räikeä väri näkyy kauas.

Turvakenkien kärjet on varusteltu teräskupilla ja jalkapöytä sekä varsi viiltosuojamateriaalilla. Kenkämalleja on kumisaapasmalleista vaelluskenkiä muistuttaviin nauhakenkiin. Hanskoilla pitää saada pitävä ote sahasta. Markkinoilta löytyy versioita, joissa on viiltosuojamateriaalia vasemman eli sahattaessa etummaisen käden hanskassa.

Varustevyö

Metsätöissä alaselkää tukeva ja kunnollinen, lämmittävä varustevyö on suuri apu, koska työkalut kulkevat siinä helposti mukana. Vyöhön saa kiinnitettyä myös ensiapupaketin ja kännykän, jotka pitäisi olla mukana aina moottorisahalla töitä tehtäessä.

Jos mahdollista, älä työskentele moottorisahan kanssa yksin. Kerro aina perheenjäsenelle, naapurille tai jollekin muulle tutulle, minne olet menossa sahaamaan ja kuinka kauan aiot työskennellä.

Muistilista moottorisahaostoksille

  • Mieti ensin missä ja miten aiot käyttää sahaa. Käyttötarkoitus vaikuttaa eniten sopivan sahan valintaan.
  • Osta tarpeeksi tehokas saha, sillä tehottomalla laitteella työskentely on tuskastuttavaa.
  • Pyydä myyjää esittelemään käyttötarkoitukseesi sopivat vaihtoehdot. Kysy rohkeasti mieltä askarruttavista asioista.
  • Selvitä sahan takuu, huoltomahdollisuudet ja varaosien saatavuus.
  • Mieti sahan hintaa. Normaaliin vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut sahat maksavat yleensä alle 300 euroa. Saha voi tuntua kalliilta, mutta laadukas saha kestää vuosikausia, ja on siten myös ekologisempi valinta.
  • Hanki tarvittavat turvavarusteet samalla kertaa sahan kanssa.

Moottorisahan huolto

Saha puhdistetaan ja pölyt ja roskat pyyhitään sen päältä. Likaisen sahan epäpuhtaudet päätyvät lopulta laitteen sisään ja haittaavat sen toimintaa.

Polttomoottorikoneen ilmansuodatin puhdistetaan. Suodatinta ei saa pestä bensiinillä, vaan puhdistukseen käytetään mieluummin paineilmaa. Suodattimeen puhalletaan paineilmaa vastakkaisesta suunnasta koneeseen sisään tulevaan ilmaan verrattuna.

Koneen kansi avataan ja polttomoottorikoneen sylinterin rimoitus puhdistetaan. Tämä auttaa sylinterin jäähdyttämisessä, jolloin kone ei ala käydä liian kuumana.