Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mökkeile ympäristön ehdoilla

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Mökkielämä on ihanaa, mutta aina asukkaiden valinnat eivät helli luontoa. Mökin ekotehokkuutta parantavat esimerkiksi jätteiden lajittelu, kompostointi ja aurinkopaneelien käyttö.

Mikään ei voita oloa mökkisaunan jälkeen: Hiukset on huuhdottu järvessä, paljaiden varpaiden alla tuntuu laiturilla pestyn räsymaton viileys, ja keittiön nurkassa vanha jääkaappi pitää tutun tasaista hurinaa. Maitotölkit ja makkarapaketit on poltettu kiukaan pesässä.

Koska suomalaisten mökkeily on yleistynyt, mökkiläisten saunahetkillä ja tekemillä valinnoilla on yllättävän paljon väliä. Ympäristö kuormittuu, sillä mökkeily lisää liikennettä, energiankulutusta ja jätevesiä.

Laissa on säädetty esimerkiksi jätevesien käsittelystä, mutta moni muu asia on asukkaiden omissa käsissä.

"On hyvä miettiä, voisiko mökillä elää vähän yksinkertaisemmin. Perinteinen takka tai leivinuuni on energiatehokkaampi lämmitysmuoto kuin sähkö. Jääkaapin voi korvata maakellarilla, ja biojätteille kannattaa perustaa komposti", ehdottaa energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikivi Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomalaisten mökkeilytottumukset ovat muuttuneet vuosien varrella, ja monesti mökki varustellaan vastaamaan ympärivuotista asuntoa.

"Arvostatko mökkiä, jossa pääsee kokeilemaan luonnonläheistä elämää, vai tarvitsetko todella vuoden ympäri asuttavan kakkosasunnon?" kysyy Saarikivi.

Ensisijaisesti kesäasunnoksi tarkoitettu mökki kannattaa rakentaa niin, ettei sitä tarvitse lämmittää talviaikaan kuivausmielessä. Saarikivi muistuttaa, että myös pitkä, yhtäjaksoinen mökillä vietetty aika vähentää autoilusta aiheutuvia päästöjä.

Energiaa auringosta

Uusiutuvista energiamuodoista erityisesti aurinkoenergia sopii ympäristötietoisen mökille.

Harjakatolle tai rinteeseen asennettavat aurinkopaneelit käyvät periaatteessa kaikkialle, missä on riittävästi suoraa auringonvaloa. Niiden tuottama energia riittää pyörittämään pieniä ja vähän kuluttavia sähkölaitteita.

"Yhden vuorokauden aurinkoenergialla voi hyvin keittää kahvia, kuunnella radiota ja polttaa led-valoja", Saarikivi kertoo.

Jääkaappi, pakastin, uuni ja muut paljon kuluttavat sähkölaitteet vaativat lisäksi muun sähkönlähteen.

Aurinkopaneelit myydään useimmiten pakettina, johon kuuluu paneelien lisäksi asennus. Kertainvestointina muutaman tuhannen euron hinta voi tuntua kovalta. Tyypillisesti laitteiston takuuaika on 25 vuotta, ja säännöllisessä käytössä se maksaa itsensä takaisin 15 vuodessa.

"Olisi hyvä, jos lähivuosina ylijäämäsähkön arvon saisi kompensoitua sähkölaskussa eli sähköntoimittajat ostaisivat sen markkinahintaan kuluttajalta. Se kannustaisi entistä enemmän siirtymään aurinkoenergiaan", Saarikivi sanoo.

Aurinkosähköä voi varastoida pieniä määriä omiin tarpeisiin, mutta akkujen kapasiteetti on vielä toistaiseksi melko vähäinen.

Aurinkoenergian käytön lisäksi sähkölaskua ja sähkönkulutusta voi pienentää viisailla sähkölaitteiden valinnoilla. Monella mökillä on käytössä kymmeniä vuosia vanhat keittiökoneet, jotka haukkaavat leijonanosan kulutuksesta.

"Esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen energiankulutus kannattaa ehdottomasti testata. Monista kirjastoista saa lainata ilmaiseksi kulutusmittareita, joilla tunnistaa mökin sähkösyöpöt laitteet", Saarikivi vinkkaa.

130 W:n aurinkosähköpaneeli tuottaa sähköä kesäpäivän aikana 0,8 kWh. Sillä voi keittää kahvia 1,5 tuntia, kirjoittaa kannettavalla tietokoneella 13 tuntia tai polttaa LED-valoja 250 tuntia.

Huolehditaan vesistöistä

Haja-asutusalueiden jätevesihuoltoon on viime vuosikymmeninä alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Vuonna 2016 tulee voimaan uusi jätevesiasetus, jolloin mökin jätevesien ekologisesta käsittelystä tulee pakollista.

Suoraan vesistöihin päätyvä jätevesi on merkittävä rehevöittäjä. Nykyään saunaa ei saa rakentaa pariakymmentä metriä lähemmäs rantaa, kun vielä muutama vuosikymmen sitten tehtyjen saunojen verannalta saattaa astua suoraan veteen.

Tiukentuneiden rakennusmääräysten lisäksi mökkien jätevesihuollolle on vaatimuksia, jotka vaihtelevat kunnittain sekä sen mukaan, tuleeko mökille vesijohtovesi vai ollaanko kantoveden varassa.

"Vähimmäisvaatimus on jätevesien saostaminen saostuskaivon avulla ja sen jälkeen imeyttäminen maaperään. On tärkeää, että imeytyspaikka on riittävän kaukana rannasta, jotta jätevedet eivät valu sateiden mukana vesistöön", mainitsee Risto Saarikivi.

Kuntien ympäristösihteereiltä saa tarkat ohjeet saostuskaivon perustamiseen. Yleensä muovista tai betonista rakennettu yksi- tai useampiosainen laite toimii niin, että veden virratessa sen läpi kiintoaines laskeutuu kaivon pohjalle ja vettä kevyemmät ainesosat nousevat pintaan. Jäljelle jäävä vesi johdetaan imeytyskaivoon, jossa se imeytyy maa-ainekseen. Saostuskaivoa täytyy säännöllisesti puhdistaa kertyneestä lietteestä, jotta se toimii hyvin.

Vesistöjen hyvinvointi kannattaa huomioida myös hankkimalla mökille luonnossa hajoavia pesuaineita ja välttämällä järvessä tai meressä peseytymistä.

Kierrätys kunniaan

Jätehuollossa tulee noudattaa mökkikunnan jätemääräyksiä ja maksukäytäntöjä. Jätteiden lajittelussa ja kierrättämisessä on hyvä olla tarkkana, vaikka se voi tuntua haastavalta, jos lähellä on vain sekajäteastia.

"Mökille kannattaa joka tapauksessa perustaa komposti. Sinne menee iso osa jätteistä: ruoantähteet, perunankuoret ja puutarhajäte. Kierrätyslasi ja -metalli kulkevat kauppareissun yhteydessä keräysastiaan. Suurimpien markettien pihoistahan sellainen yleensä löytyy", Saarikivi suosittelee.

Kompostin perustamiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Avokomposti on käytännössä maatuvien jätteiden kasa suojaisassa ja kuivassa paikassa. Avonaisuus rajoittaa hieman sinne heitettäviä jätteitä, sillä esimerkiksi rikkaruohot lähtevät helposti leviämään avokompostista. Kompostorit ja kompostiastiat pitävät jätteen poissa silmistä.

Jätteet tulisi ensisijaisesti kierrättää, ei polttaa. Pienhiukkaset ja noki ovat haitaksi ihmisille ja luonnolle. Erityisesti PVC-muovia sisältävistä pakkauksista irtoaa palaessa haitallisia kaasuja. Tulisija tulee sytyttää ohjeiden mukaan. Yleensä se on hyvä sytyttää päältä pienhiukkaspäästöjen minimoimiseksi.

Pahvia ja kartonkia voi polttaa pieniä määriä puun seassa sytykkeenä. Paras vaihtoehto on kuitenkin viedä maitotölkit ja pahvipakkaukset kartonkikeräykseen.

Jätteen määrää voi vähentää myös ennakoivasti kiinnittämällä jo kaupassa huomiota pakkauskokoihin.

Ekologisia rakentamisen vaihtoehtoja Kodin Terrasta

Ympäristötietoinen mökkeilijä löytää Kodin Terrasta mökkirakentamiseen ja remontointiin liittyvien rakennustarvikkeiden lisäksi ekologisia ratkaisuja. Energiatodistus on hyvä apuväline remontoijalle, joka haluaa selvittää mökin energiankulutuksen kehityskohteita, kuten ikkunoiden uusimisen.

"S-Talotekniikka­ratkaisuissa on muun muassa mökin lämmitystä varten useita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja: aurinkoenergiaa, maalämpöä, lämmön talteenottoa, ilmalämpöpumppuja ja takkoja. Tarjolla on myös asennuspalvelu", kertoo rakentamisen ryhmäpäällikkö Petri Rämö SOK:sta.

Mökin energiatehokkuutta voidaan parantaa rakentamalla ja remontoimalla oikein: lämpö ei karkaa hyvin eristetystä mökistä. Lisälämmöneristykseen ekologisin vaihtoehto on puukuitueriste. Kodin Terran valikoimissa on myös kompostin perustamiseen ja ylläpitoon tarvittavia tarvikkeita sekä erilaisia jätevesien käsittelyyn vaadittavia laitteita.

Oikaisu: Jutussa mainittiin alunperin, että jätemaksua ei tarvitse maksaa, jos vie itse roskat pois. Jätemaksukäytäntö vaihtelee kunnittain, ja maksun perusteet tulee aina tarkistaa omasta mökkikunnasta. Pahoittelemme virhettä.