Miten suojata kengät syksyllä?

14.8.2015
1 arviota
Miten suojata kengät syksyllä?

Suomen vaihtelevat säät laittavat kengät koville. Hoitamalla kenkiäsi hyvin saat ne pysymään kunnossa ja pidennät myös niiden käyttöikää. Näillä ohjeilla kengät kestävät syksyn myräkät ja pienet lätäköt.

Aloita kenkien hoito jo ennen ensimmäistä käyttökertaa käsittelemällä ne kaupasta saatavalla suoja-aineella. Laadukas suoja-aine luo kenkien pintaan kalvon, joka ei päästä vettä ja likaa läpi mutta antaa kuitenkin kenkien ja jalkojen hengittää.

Suoja-aineen avulla estät myös rumien valkoisten kuivumisraitojen syntyä ja lisäät kenkien lämmöneristyskykyä.

Erilaisille materiaaleille on olemassa omat suoja-aineensa, joten kannattaa tarkistaa purkin kyljestä, mille materiaalille tuote on tarkoitettu. Kenkiä ostaessa voi kysyä myyjältä hoitotuotesuositusta. Varsinkin suihkepullossa olevaa ainetta on helppo käyttää.

Ota huomioon, että kiilto- ja lakeerinahka eivät pidä suoja-aineista.

Jos käytät kenkiä lähes päivittäin, käsittely tulisi hyvä uusia kahden viikon välein.

Muista, että suoja-aine kuluu kenkien pinnalta, joten pelkkä kertakäsittely ei riitä. Suojaa kenkäsi säännöllisesti niiden kunnon ja säiden mukaan. Jos käytät kenkiä lähes päivittäin, käsittely tulisi hyvä uusia kahden viikon välein.

Nupukki- ja mokkanahkaiset kengät likaantuvat herkimmin, joten ne kaipaavat erityistä huolenpitoa.

Näin puhdistat ja käsittelet 

Puhdista kengät riittävän usein sekä päältä että pohjasta. Harjaa lika ja pöly ja pyyhi tarvittaessa hieman kostutetulla rätillä. Nahkakengän kulunutta pintaa voi piristää kengän värin mukaisella vahalla.

Käsittele kengät puhdistuksen jälkeen kengän materiaalille sopivalla suoja-aineella. Kaupoissa myytävät pikakiillokkeet ovat käteviä silloin tällöin käytettyinä, mutta niiden sisältämä silikoni kuivattaa nahan pintaa. Älä siis käytä niitä säännöllisesti.

Kengät tarvitsevat lepoa.

Jos kenkäsi ovat kastuneet sateessa, anna niiden kuivua rauhassa. Kengän sisällä voi käyttää myös sanomalehteä imemässä kosteutta pois.

Muistathan, että suojattunakaan nahka- tai mokkakengät eivät kestä kaatosadetta, vaan kumisaappaat ovat tällöin ainoat järkevät jalkineet.

Huomaa, että myös kengät tarvitsevat lepoa. Säilytä niitä aina ilmavasti ja tilavasti.

Teksti:
Kuva: Roope Permanto
Avainsanat: vaatehuolto kengät
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5