Mitä välipalaksi ylioppilaskirjoituksiin?

25.1.2016
0 arviota

Valitse ylioppilaskirjoituksiin sellaista välipalaa, joka pitää verensokerin tasaisena eikä ärsytä vatsaa. Hedelmät kannattaa kuoria jo kotona. Edellisenä iltana voit valmistaa vaikkapa raakasuklaata tai tuorepuuroa.

Taneli Julku ja Olivia Jauhiainen

Taneli Julku ja Olivia Jauhiainen osallistuvat kevään ylioppilaskirjoituksiin. "Hedelmät kannattaa ehdottomasti kuoria valmiiksi ja laittaa omaan rasiaansa", Julku ohjeistaa.

Koulujen liikuntasalit täyttyvät pian ylioppilaskirjoituksia suorittavista abeista. Kuuden tunnin kirjoitusurakassa eväillä on väliä, sillä verensokerin heilahdukset vaikuttavat myös keskittymiskykyyn.

Helsingin medialukion opiskelija Taneli Jululla on jo kokemusta kirjoituksista. Hän kehottaakin syömään kotona tukevan ja kunnollisen aamupalan.

"Mukaani pakkaan ruisleivän, jonka päällä on paistettu kananmuna, vaaleaa leipää, muutaman kuoritun mandariinin, minitomaatteja sekä kurkun paloja. Lisäksi otan pähkinöitä, koska niistä saa energiaa, sekä termarillisen kahvia pitämään virkeänä."

Ensimmäistä kertaa kirjoituksiin osallistuva Olivia Jauhiainen päättää eväidensä sisällön koeaamun alla.

"Koe jännittää etukäteen ja siksi mietin, pitäisikö eväiksi valita ruokia, jotka eivät ärsytä vatsaa. Luultavasti valitsen jotain helppoa ja täyttävää: ruisleipää, hedelmiä ja mehua."

Jännittämiseen Taneli Julku antaa vinkin. Edellisenä päivänä kannattaa käydä päivän kulku mielikuvaharjoituksen tavoin läpi. Myös vaatetuksella on väliä.

"Kannattaa valita mukavat vaatteet. Ei niitä kaikista kireimpiä farkkuja."

Kokeile näitä virkeitä eväitä

  • Supersmoothie. Hyvä ja terveellinen smoothie syntyy pinaatista, omenasta ja kiivistä. Pulloon pakattuna juoma on kätevä ottaa mukaan evääksi.
  • Energiamuffineissa puhtia tuovat erilaiset siemenet, kaura ja banaani.
  • Karpalo-raakasuklaan voi tehdä pakkaseen jo etukäteen ja napata mukaan kirjoitusaamuna.
  • Rahkatuorepuuron voi laittaa tekeytymään edellisenä iltana ja nauttia ennen kokeeseen lähtöä.
Teksti:
Kuva: Lari Lappalainen
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5