Mitä kirjoittaa kutsukorttiin?

26.2.2014
2 arviota
Kutsukorttien askarteluideat ja teko-ohjeet

Mietitkö, mitä kirjoittaa syntymäpäiväjuhlien, häiden tai valmistujaisten kutsuihin tai kenelle osoittaa kutsut?

Kutsukorttiin kirjoitetaan

  • kuka kutsuu
  • mikä tilaisuus
  • tilaisuuden paikka (sekä tarvittaessa osoite ja tulo-ohje)
  • ajankohta
  • tieto, pitääkö osallistumisesta ilmoittaa
  • pukeutumiskoodi tarvittaessa.

Kutsut kannattaa lähettää noin neljä viikkoa ennen juhlapäivää ja mahdollinen kiitoskortti kolmen viikon sisällä juhlien jälkeen.

V.p. eli vastausta pyydetään. Jos kutsuttavien määrä on suuri, pyydä vieraita ilmoittamaan tulostaan merkitsemällä kutsun oikeaan alareunaan v.p. eli "vastausta pyydetään". Näin tarjoiltavien määrään on helpompi varautua. Mainitse sen lisäksi päivämäärä, mihin mennessä kutsuun on vastattava sekä puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.

Pukeutumiskoodi. Pukeutumisohje merkitään haluttaessa kutsun vasempaan alareunaan. Se merkitään aina miehen puvun mukaan (esimerkiksi tumma puku, smokki, saketti tai frakki), josta nainen valitsee miehen pukua vastaavan asukokonaisuuden.

Kutsun saajat. Kutsu osoitetaan kutsuttaville. Kirjoita kirjekuoreen selkeästi, kenelle kutsu on tarkoitettu. Uusperheiden nimikäytäntö ja yhdistelmäsukunimet aiheuttavat toisinaan pohdittavaa. Esimerkiksi:

 

Maija & Matti Meikäläinen

aviopari, ei lapsia tai heitä ei kutsuta

Pekka Virtanen & Maija Meikäläinen

avopari, kutsuun kirjoitetaan ensin läheisempi, sitten kumppani

Maija & Matti Meikäläinen perheineen

aviopari ja lapset, perheellä sama sukunimi

Maija Meikäläinen & Matti Virtanen, Saija & Pekka Virtanen

aviopari, joilla yhteisiä lapsia, eri sukunimi

Maija Meikäläinen & Matti Virtanen, Saija Virtanen & Pekka Koskinen

aviopari, joilla yhteisiä ja omia lapsia

Maija Meikäläinen avec

seurusteleva henkilö seuralaisen kanssa

Maija Meikäläinen-Virtanen & Matti Virtanen, Saija & Pekka Virtanen

yhdistelmänimi ja lapset

Maija Meikäläinen perheineen käsittää ydinperheen samassa taloudessa asuvat henkilöt, mutta käytännön kannalta voi olla selkeämpää osoittaa kutsutut nimellä.

 

Esimerkkejä kutsuista

Syntymäpäiväkutsu

Jos suunniteltu juhla on luonteelta muodollinen, sen pitää näkyä myös kutsun tyylissä. Kirjoita virallisesti, esimerkiksi "Tervetuloa 50-vuotissyntymäpäivilleni 14.6. Sokos Hotel Torniin. Merkkipäivän vastaanotto on klo 14–18 välisenä aikana."

Jos toiveena on epämuodollinen juhla, voi kutsukin olla epämuodollinen. Merkkipäivän kutsujana on yleensä päivänsankari itse, ellei kyseessä ole yllätysjuhla.

Hääkutsu

Hääkutsun tekstin on hyvä vastata juhlaan mietittyä tunnelmaa. Jos juhla on vapaamuotoinen ja koostuu lähipiiristä ja ystävistä, voi kutsutekstin kirjoittaa vapaamuotoisesti ja jättää sukunimien käytön pois. Juhlavaa tunnelmaa haettaessa myös kutsujen teksti on juhlava ja muodollinen.

Kutsujana voi olla hääpari itse, hääparin vanhemmat yhdessä tai erikseen tai hääpari ja vanhemmat yhdessä. Yleensä kutsuja on se, joka vastaa pääosin juhlan kustannuksista ja järjestelyistä.

Yleensä itse kutsuun ei kirjoiteta häälahjatoiveita, mutta kutsun mukaan voi liittää erillisen tiedon lahjatoivelistasta tai tavaratalon lahjapalvelusta.

Valmistujaiset

Lakkiaisten ja valmistujaisten kutsuteksti voi olla vapaamuotoinen. Kutsu voidaan esittää myös suullisesti. Joskus lakkiaisiin saatetaan poiketa kutsumattakin, esimerkiksi ystävät tai naapurit voivat poiketa kukkakimpun kanssa onnittelemaan. Vastausta pyydetään -maininta kutsussa voi helpottaa arvioimaan tarjoiltavien määrää.

Kutsujana voi olla päivänsankari itse tai vanhemmat.

Tee kutsukortti itse

Yksinkertaisen tyylikäs kutsu on helppo askarrella itse. Varaa kartonkeja tai valmiita korttipohjia sekä koristeeksi tarroja, nauhoja tai leimasimia.

Kuvan pitsireunainen kutsukortti on tehty näin:

  • Leikkaa postikortin kokoinen kappale ruskeaa kartonkia ja hieman pienempi kappale valkoista kartonkia. Muotoile pienemmän kappaleen lyhyet reunat kuviosaksilla.
  • Kiinnitä kartongit päällekkäin kaksipuoleisella kohoteipillä. Liimaa päälle poikittain pala pitsinauhaa ja ohut satiininauha.
  • Tee kutsu-teksti leimasimella. Voit myös käyttää valmista tekstitarraa tai kirjoittaa käsin.
Teksti
Kuva Ilona Savitie
Avainsanat: askartelu juhla
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5