Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lumilinko – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Lumilinko on suuri apu etenkin jos puhtaana pidettävää pihaa on paljon. Lumilinkoja on monenkokoisia ja -tehoisia, ja niissä on erilaisia ominaisuuksia.

Ennen hankintapäätöksen tekemistä kannattaa miettiä omia tarpeitaan: kuinka paljon puhdistettavaa aluetta on, paljonko lunta kertyy ja millainen on puhdistettavan alueen pohjan laatu.

Pienimmät lumilingot on tarkoitettu kulkuteiden puhtaana pitoon, tavallaan lumikolan korvikkeiksi. Tehokkaammilla lingoilla siivoaa lumet teiltä ja pihoilta. Kaikista tehokkaimmat lingot kytketään traktoriin.

Lingon linkopesä kerää lunta lingon liikkuessa eteenpäin. Tavallisiin tarkoituksiin riittää 60–70 sentin työleveys. Isojen linkojen työleveys on noin metri. Jotta työt sujuisivat, kannattaa hankkia mieluummin hiukan liian tehokas kuin tehoton kone.

Lumilinkojen tekniset ominaisuudet

Pieni lumilinko

  • Teho riittää lähinnä päällystetyn pihapolun pitämiseen lumettomana. 
  • Usein sähkömoottori.
  • Linkopesän työleveys on nelisenkymmentä senttiä.

Keskikokoinen lumilinko

  • Riittää tavallisen omakotitalon lumitöihin.
  • Tavallisesti nelitahtinen polttomoottori, jonka teho on noin 5–11 hevosvoimaa.

Tehokas lumilinko

  • Suuremmat tehot voivat olla tarpeen, jos täytyy pitää puhtaana pitkä pätkä pihatietä.
  • Kytketään usein traktoriin.

Hammastettu syöttöruuvi puree hankeen

  • Kaksivaiheisen lumilingon linkopesän sisällä pyörii syöttöruuvi, joka möyhentää lunta ja työntää sitä eteenpäin heittopyörälle, joka viskaa lumen torven kautta penkalle.
  • Tehokkaissa koneissa on teräksinen, hammastettu syöttöruuvi. Suuri ruuvi ahmii kovaakin lunta pientä tehokkaammin ja hammastettu ruuvi on tehokkaampi kuin hampaaton.
  • Pienet lingot ovat usein yksivaiheisia eikä niissä ole lainkaan heittopyörää. Niissä voi olla myös kuminen, sileäpintainen syöttöruuvi. Se ei aina jaksa murskata kovaa hankea.

Pyörät vai telat?

Linkojen voimansiirto on joko kitkaan perustuva tai hydrostaattinen. Tekniikoiden ero näkyy nopeudensäädössä. Kitkaan perustuvissa lingoissa on portaittainen vaihteisto, jossa on tavallisesti kuusi vaihdetta eteenpäin, kaksi taaksepäin ja vapaa.

Hydrostaattisen voimansiirto on kuin automaattivaihteisto, jossa nopeudensäätö toimii portaattomasti. Se on kitkaan perustuvaa sujuvampi käyttää ja helpottaa lingon hallintaa. Lingossa voi olla kaksi pyörää tai telat. Niiden käytettävyydessä ei ole suurta eroa, jos alusta on tasainen. Jos puhdistettavana on epätasainen ja mäkinen alue, telat vetävät pyöriä varmemmin. Teloilla varustetut lingot ovat yleensä pyörällisiä kalliimpia.

Pyörällistä linkoa on kevyempi kääntää kuin telakonetta. Tasauspyörästö helpottaa lingon hallintaa käännöksissä. Monissa pyörällisissä malleissa on napalukot ohjausta helpottamassa. Kun toisen pyörän lukko vapautetaan, vain toinen pyörä vetää, jolloin linko kääntää suuntaa.

Lumilinkojen käyttöominaisuuksia

Heittotorven säätö

Heittotorven sinkoaman lumisuihkun suuntaa säädellään heittotorvea kääntämällä. Suihkun pituuteen voidaan vaikuttaa torven lippaa säätämällä. Tehokkaan lingon lumisuihku lentää jopa parinkymmenen metrin etäisyydelle. Suihkua on helppo säätää ajonaikana, jos torven ja lipan asentoa voi säätää ohjauspaneelin vivuilla. Jos vipua ei ole ohjauspaneelissa, kone pitää pysäyttää säädön ajaksi.

Käynnistys

Sähköstartti helpottaa käynnistämistä. Linko pitää yleensä tosin kytkeä sähköverkkoon käynnistyksen ajaksi. Akulla käynnistettävät mallit ovat harvinaisia. Vetonarukäynnistyksen voimantarpeessa on mallikohtaisia eroja. Kahvojen lämmitys lisää mukavuutta kovilla pakkasilla.

Ajovalo

Ajovalo on pimeinä talviaamuina välttämätön varuste. Se on toisissa malleissa vakiovarusteena, toisiin se pitää ostaa lisävarusteena.

Koko ja paino

Koko ja paino vaihtelevat. Keskikokoiset lingot painavat 60–150 kiloa. Myös niiden vaatima säilytystila vaihtelee. Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon, jos säilytystila on ahdas tai edellyttää koneen nostelua.

Käyntiäänen voimakkuus

Linkojen käyntiäänen voimakkuudessa on eroavaisuuksia. Äänen voimakkuus vaihtelee tavallisesti 80–100 desibelin välillä.

Syöttöruuvin säätö

Syöttöruuvin korkeutta säädellä linkopesän alla olevilla jalaksilla. Joissain koneissa säätö käy helpommin kuin toisissa.

Lumilingon hinta

Lumilinkojen hintahaitari on laaja. Edullisimmat lingot maksavat noin 500 euroa, tehokkaat keskikokoiset koneet pari tuhatta euroa. Huippumalleilla on hintaa 3 500 euroa. Joidenkin valmistajien ajettaviin ruohonleikkureihin voi liittää lumilingon lisävarusteena.

Hinta on suorassa suhteessa lingon tehoon ja ominaisuuksiin nähden. Hintavan koneen ostaminen naapureiden kanssa porukalla voi olla hyvä vaihtoehto. Tunnetun valmistajan linko on turvallinen valinta. Markkinoilla on myös tuntemattomien valmistajien halpamalleja, joiden huollon järjestelyssä ja varaosien saatavuudessa voi olla paljonkin toivomisen varaa.

Lumilingon ostajan muistilista

  • Kuinka tehokas kone on tarpeen?
  • Bensa- vai sähkökäyttöinen?
  • Mikä on riittävä työleveys?
  • Portaaton vai portaittainen vaihteisto?
  • Puhallustorven säätö ohjauspaneelissa?
  • Pyörät vai telat?
  • Tarvittavan säilytystilan koko?

Lumilingon pyörien pitoa voi parantaa lumiketjuilla. Pyörien iso koko ja renkaiden korkea kuviointi parantavat pitoa.