Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Pihamaan rikkakasvit

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, sekä lehtori, puutarhaopettaja Virpi Väre ja lehtori Eija Rekola Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Pihamaalle ja puutarhaan ilmestyy välillä tunkeilijoita, joista on hankala päästä eroon. Tässä ammattilaisten neuvot lukijoidemme lähettämiin kysymyksiin.

Millä saa parhaiten hävitetyksi voikukat pihanurmikolta? Nimimerkki Anselo

Pienet määrät voikukkia voi poistaa juurineen voikukkaraudalla tai käsin kitkemällä. Jos maahan jää voikukan juuren pala, kukka lähtee siitä uudelleen kasvuun. Voikukka pitää saada pois ennen sen kukintaa, jotta se ei pääse leviämään.

Jos nurmikossa on paljon voikukkia, paras vaihtoehto on uusia koko nurmikko. Kun perustaa nurmikkoa, on tärkeää käyttää laadukasta ja rikkakasveista vapaata kasvualustaa.

Kukkapenkkiin tulee sammalta – mitä teen? Nimimerkki anskuli

Sammal alkaa kasvaa, kun maa tiivistyy ja paikka muuttuu varjoisaksi ja kosteaksi. Kukkapenkistä sammalta voi torjua levittämällä sen päälle sammalsyöjää tai vastaavaa ainetta, joka "polttaa" sammaleen pois. Sen jälkeen maata on ilmastoitava esimerkiksi sekoittamalla siihen hiekkaa. Kun maa on ilmavampaa, se pysyy myös kuivempana.

Jos paikka on varjoinen, varjostavia kasveja pitäisi poistaa. Usein näin ei kuitenkaan haluta tehdä, koska varjostavat kasvit on yleensä tarkoituksella istutettu ja hankittu puutarhaan.

Kun kukkapenkin kasvit ovat reheviä ja kasvavat hyvin, sammal ei viihdy niissä. Jos kukkapenkin kasvit kasvavat heikosti, sammaleelle jää tilaa kasvaa. Joskus on syytä miettiä kukkapenkin uusimista kokonaan tai sen paikan vaihtamista.

Toisinaan kukkapenkkiin voi tulla taimien mukana taimistojen yleistä rikkakasvia, maksasammaliin kuuluvaa keuhkosammalta. Se kannattaa kitkeä heti alkuunsa mahdollisimman hyvin pois, sillä se leviää voimakkaasti. Pääsyyt sen viihtymiseen ovat samat kuin muiden sammalten.

Vuohenputki yrittää vallata pihanurmikon. Millä estän sen ryökäleen hyökkäyksen aidan takaa? Nimimerkki noname

Vuohenputki ei pidä matalaan leikatusta nurmesta. Tärkeintä on siis huolehtia, että nurmea leikataan useasti. Tällä tavoin myös estetään, ettei vuohenputki pääse kukkimaan eikä siementämään.

Vuohenputki leviää kuitenkin tehokkaasti juuristollaankin, joten se hiipii usein nurmikkoon vieressä olevan joutomaan tai hoitamattoman perenna- tai pensasryhmän kautta. Nurmi kannattaa joko rajata 40–50 sentin syvyyteen ulottuvalla pystysuoralla esteellä tai huolehtia, että nurmen laidalla olevat kasvustot ovat vuohenputkista puhtaita.

Miten ihmeessä pääsen eroon pajuangervoista? Juuret kasvaneet jopa terassin alle ja kasvavat iloisesti raoista! Terassin alle ei pääse, sillä se on maantasolla. Nimimerkki tupuna

Pajuangervoita on istutettu pihoihin kestävinä ja peittävinä koristekasveina. Ne leviävät kuitenkin juurivesoillaan melko tehokkaasti. Usein pajuangervoryhmä kannattaakin rajata leikattavaan nurmikkoon tai pihan rakenteisiin leviämisen estämiseksi.

Varmin keino pajuangervon hävittämiseksi on glyfosaattipohjaisen rikkakasvitorjunta-aineen käyttäminen. Glyfosaatti etenee kasvin vihreiden osien kautta kaikkialle kasviin juurivesoja myöten hävittäen kasvin.

Pienemmillä aloilla kasvuston mekaaninen poistaminen voi myös olla hyvä ratkaisu. Pensaiden kaivaminen olisi hyvä tehdä alkukesästä, kun lehdet ovat kasvaneet täysikokoisiksi, mutta kasvi ei ole vielä ehtinyt keräämään vararavintoa juurakkoon. Jos maahan jää vielä kaivamisurakan jälkeenkin juurenpaloja, ne eivät ole niin voimakkaita jatkamaan kasvuaan kuin esimerkiksi loppukesästä.

Myrkytön ja melko vaivaton, mutta kärsivällisyyttä vaativa keino on kasvuston leikkaaminen ja maan kattaminen mustalla muovilla vähintään kahdeksi kasvukaudeksi. Maan kattamisessa on tärkeää, että muovi on valoa ja rikkakasveja läpäisemätöntä ja että se pysyy tiiviisti paikoillaan koko kattamisen ajan. Kolmantena vuonna vanhat juurakot poistetaan ja maa on puhdas.

Pihalla oli ennen paljon nokkosia, ja niitä on revitty juurineen päivineen. Tuntuu kuitenkin, että aina jostain tulee uusia nokkosten alkuja. Miten saisi nokkoset kokonaan pois? Nimimerkki nokkonen

Niin nokkonen kuin vuohenputkikin ovat monikäyttöisiä ja vitamiinipitoisia villivihanneksia. Voisiko osan nokkosista antaa kasvaa pihan laidalla ja leikata niistä satoa 3–4 kertaa kesän aikana?

Jos nokkosista kuitenkin haluaa eroon, nokkoskasvuston peittäminen tai torjunta-aineella käsittely voivat tulla kyseeseen. Kaivamalla poistaminen voi olla vaikeaa. Jos iso nokkoskasvusto on rehottanut pihassa vuodesta toiseen, on maassa todennäköisesti runsaasti kauan itämiskykynsä säilyttäviä siemeniä, joten uusia nokkosia voi vielä käsittelyjenkin jälkeen ilmaantua samaan kohtaan. Tällöin valpas kitkentä tai torjuntojen uusinta on paikallaan.

Nokkonen pitää ravinteikkaasta ja tuoreesta maasta, kun taas kuivat ja karut paikat eivät ole sille niin mieluisia.