Lukijan kysymys: Miten eroon pihamaan etanoista?

30.6.2016
1 arviota
Näin hävität etanat pihamaalta

Etanat ja kotilot ovat riesa monella pihamaalla. Miten niistä pääsee eroon? Tässä asiantuntijoiden vinkit.

Miten kotilot saisi hävitettyä parhaiten puutarhasta? Nimimerkki Tane
Kuinka etanoista pääsee puutarhassa luonnonmukaisesti eroon? Nimimerkki Anna
 
Kotilot ja etanat viihtyvät rehevissä ja kosteana pysyvissä puutarhoissa. Tämän vuoksi nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja koko pihapiiri hoidettuna.
 
Kotilot kannattaa kerätä pois heti keväällä. Yksi kotilo munii kesän aikana useaan kertaan ja useita kymmeniä munia kerralla. Kotilot ja etanat liikkuvat vilkkaimmin ilta- ja yöaikaan. Keräämistä helpottaa esimerkiksi säkin tai muutaman laudan jättäminen yöksi maata vasten: kotilot ja etanat kerääntyvät niiden alle.
 
Alueille, joilla etanat ja kotilot liikkuvat, voi levittää rakeista rautasulfaattia ja koivutislettä. Kosteat rakeet maistuvat kotiloille ja etanoille. Samoin kuiva kalkki estää kotiloiden ja etanoiden liikkumista. Jos kalkki kostuu, se ei enää toimi samalla tavalla. Kotiloita ja etanoita voi houkutella myös oluella.
 
Kerätyt kotilot kaadetaan kiehuvaan veteen tai vesi-etikkaseokseen. Tämän jälkeen kuolleet kotilot haudataan syvälle maahan tai laitetaan sidotussa pussissa sekajätteeseen.
 
Kotiloiden tallominen vain pahentaa ongelmaa, koska silloin lajitoverit saavat lisää ravintoa.
 
Katteiden käyttöä kannattaa harkita puutarhassa, jossa on etana- tai kotilo-ongelma. Etanoiden ja kotiloiden on helppo kaivautua katteisiin ja munia munansa. Kotilot ja etanat eivät viihdy happamassa maassa.
 
Linnuista räkättirastas syö jonkin verran etanoiden lisäksi kotiloita. Ne maistuvat myös kanoille ja ankoille.
Teksti
Asiantuntijat tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, ja lehtori Eija Rekola, Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuva 123RF
Avainsanat: puutarhanhoito
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5