Lukijan kysymys: Miten eroon myyrästä?

1.7.2016
1 arviota
Miten eroon myyristä?

Myyrät tekevät usein suurta tuhoa puutarhassa. Miten näistä pihamaan tuholaisista pääsee eroon? Tässä asiantuntijan vinkit.

Miten voi torjua myyriä?
Nimimerkki Kirsikka
 
Peltomyyrät syövät yleensä pensaiden ja puiden kuorta tai tuhoavat mansikkakasvuston talviaikaan lumihangen suojassa. Keväällä lumen sulaessa paljastuvat paljaiksi kalutut orapihlajien tai omenapuiden tyviosat.
 
Peltomyyriä voi torjua aitaamalla puun tyven tiheäsilmäisellä jyrsijäverkolla, jonka korkeudeksi riittää 60 senttiä. Verkko pitää kiinnittää alaosastaan hyvin maahan hakasilla. Lisäksi karkeahko sora omenapuun tyvellä kasvualustakerroksessa auttaa.
 
Jos kyseessä on isompi istutusalue, alueen ympärille voi talvella tehdä leveähkön polun, josta lumi joko tampataan tai kolataan säännöllisesti pois. Myyrät kulkevat hangen alla suojassa eivätkä halua tulla avoimeen maastoon.
 
Ulkona vapaasti kulkevat kissat ovat tehokkaita peltomyyrien torjujia.
 
Vesimyyrät, jotka syövät maan alla puiden ja pensaiden juuria sekä varastavat perunat ja juurekset pellolta, ovat hankalia torjuttavia. Parhaiten niiden torjunta onnistuu siihen tarkoitukseen valmistetuilla loukuilla. Koska vesimyyrät pitävät nimensä mukaisesti ojista ja vesistöistä, omenapuita ei kannata istuttaa eikä perunapeltoa tehdä alueille, joissa vesimyyriä esiintyy.
 
Myyrien torjuntaan on olemassa käytäviin asetettavia myrkkysyöttejä, mutta aineet ovat vaarallisia kotieläimille ja linnuille. 
Teksti
Asiantuntija tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaa
Kuva 123RF
Avainsanat: puutarhanhoito
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5