Lukijan kysymys: Kasvihuoneen perustaminen

4.7.2016
0 arviota
Vinkit kasvihuoneviljelyyn

Haluaisitko omalle pihamaalle kasvihuoneen? Sama haave on useammalla lukijallamme, jotka lähettivät kysymyksiä kasvihuoneviljelystä. Tässä asiantuntijan vinkit.

Tarvitaanko kasvihuoneelle rakennuslupa? Nimimerkki Pumpuli
 
Tarve rakennusluvalle riippuu kasvihuoneen koosta. Pienille kevytrakenteisille kasvihuoneille ei tarvitse hakea erillistä lupaa. Jos kasvihuoneeseen tulee pysyviä rakenteita kuten muurattu pohja, kannattaa asiaa kysyä rakennusvirastosta.
 
Mikä on paras paikka kasvihuoneelle? Meillä on iso piha, joten vaihtoehtoja löytyy. Nimimerkki Myyry
 
Jos haluaa satoa, kannattaa kasvihuoneelle valita valoisa paikka. Otollisin on sellainen, joka ei ole koko päivää auringossa. Kasvihuone on hyvä sijoittaa etelän suuntaan, lehvästö kohti länttä. Jotta kasvit menestyvät, ne tarvitsevat päivässä vähintään kuusi tuntia aurinkoa ja valoa. Tasainen, tontin aurinkoisin paikka on yleensä paras.
 
Millainen lattia on paras kasvihuoneeseen? Nimimerkki Kikka
 
Kasvihuoneen lattia kannattaa valita käytön mukaan. Kivi- ja tiilipohjaiset lattiat ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Puulattiakin toimii. Yleensä kasvihuoneeseen kannattaa jättää maavara, jos tekee pysyvät kasvipenkit sen reunoille.
 
Miten saisin lisää pölyttäjiä kasvihuoneeseen? Nimimerkki Tomi
 
Pölyttäjien määrää voi lisätä jättämällä kasvihuoneen tuuletusaukot ja oven auki. Itsekin voi toimia pölyttäjänä. Esimerkiksi tomaatin varsia voi hieman heilutella. Mehiläistarhaustakin voi harkita.
Teksti
Asiantuntija Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju
Kuva 123RF
Avainsanat: puutarhanhoito
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5