Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lastenhuoneen sisustus – 8 vinkkiä

Teksti:
Mari Koski
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 15.5.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Anna mielikuvitukselle tilaa ja leikittele lastenhuoneen sisustuksessa väreillä ja kuoseilla. Käytännöllisyyttä sisustukseen tuovat kestävät materiaalit, toimivat säilytysratkaisut ja muunneltavat huonekalut.
  1. Huomioi huoneen toiminnot. Lastenhuone on paikka nukkumiselle ja leikille. Siellä voidaan myös tehdä läksyjä, piirtää, lukea, askarrella, pelata, soittaa, kuunnella musiikkia ja oleilla kaverien kanssa. Jätä huoneeseen avointa tilaa leikeille.
  2. Muunneltavuus. Lapsen kasvaessa huoneessa on kätevä tehdä muutoksia, kun huonekalut ovat muunneltavia ja monikäyttöisiä.
  3. Värit ja kuosit. Sisustusteemaa ja värejä valitessa kannattaa pitää mielessä, että ratkaisut olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä. Lapsen toiveita on helpompi huomioida pienissä yksityiskohdissa, joita voi vaihdella, kun lapsi kasvaa ja maku muuttuu. Värikkäät lelut tuovat joka tapauksessa huoneeseen värien kirjoa.
  4. Säilytystila. Kun leluille, kirjoille, vaatteille, harrastus- ja koulutarvikkeille on oma paikkansa, huone on helpompi pitää siistinä. Mieti, haluatko tavarat avohyllyille, joista ne saa helposti käyttöön vai piilon ovelliseen hyllyyn tai laatikostoon. Pikkutavaroiden säilytyksessä nimikylteillä varustetut purkit, rasiat tai korit ovat käteviä. Säilytyspurkkeja voi askarrella myös itse.
  5. Iloa seinille. Erilaiset julisteet ja valokuvat tuovat huoneeseen iloa, ja niitä on myös helppo vaihdella. Julisteista ja korteista saa ryhdikkäämpiä ja kestävämpiä kehystyksellä tai liimaamalla ne taustapahviin. Lapsen omat askartelut on myös mukava laittaa esille, ja niitä voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Kokeile vaihtuvaa taidenäyttelyä tauluhyllylle tai seinälle kiinnitettäviä sisustustarroja. Jollei halua tapetoida tai maalata koko huonetta, tehosteväri yhdessä seinässä tuo huoneeseen ilmettä.
  6. Riittävä valaistus. Yleisvalon lisäksi lastenhuoneessa tarvitsee työvaloa läksyjen tekemiseen ja yövaloa iltasadun lukemiseen. Jos lapsi pelkää pimeää, voi huoneeseen hankkia pienen yövalon.
  7. Helppohoitoiset materiaalit. Lastenhuoneen materiaalien tulisi olla helposti puhtaana pidettäviä ja kestäviä. Huonekalut joutuvat usein kovankin kulutuksen kohteiksi. Myös tekstiileiksi sopivat parhaiten materiaalit, jotka kestävät pesun. Pienet lelut hukkuvat helposti pitkänukkaisiin mattoihin, joten sileä matto on leikkien kannalta käytännöllinen.
  8. Jaettu lastenhuone. Monet sisarukset jakavat huoneen keskenään, jolloin nukkumapaikkoja tarvitaan useampia, vaikka muut huonekalut voivat olla yhteisessä käytössä. Kerrossängyn etuna on, että lattialle jää enemmän tilaa leikeille. Toisille perheille sopii paremmin kaksi erillistä sänkyä sijoitettuna vierekkäin tai eri puolille huonetta. Omaa tilaa saa jakamalla huonetta esimerkiksi kirjahyllyllä, sermillä tai verhoilla.