Lamput – ostajan opas

12.1.2015
4 arviota
Lamput – ostajan opas

Kodin lamppujen valintaan vaikuttavat haluttu valon sävy ja käyttökohde. Energiansäästölamppu on parhaimmillaan yleisvalona, halogeeni ja led sopivat etenkin kohde- ja työvalaistukseen.

Vanhat hehkulamput ovat poistuneet lopullisesti myynnistä, eikä lamppujen wattimäärä enää riitä tiedoksi lampun valitsemiseen. Valoteho ilmaistaan nykyisin lumen-arvona, sillä wattimäärä kuvaa vain sähkönkulutusta. Entistä 60 watin hehkulamppua vastaa suunnilleen 11 watin eli noin 710 lumenin energiansäästölamppu, mutta eri valmistajien lampuissa on eroja.

Lamppujen värilämpötila

Halutaanko kohteeseen lämmintä kotitunnelmaa vai kylmää toimistovaloa? Lampun antaman valon sävy eli värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Lämpimänsävyisen hehkulampun värilämpötila on 2 700, päivänvalolampun 5 000–6 500.

Energiansäästölamppu toimii yleisvalaistuksessa

Energiansäästölamppu

Laajan tuotevalikoiman ansiosta energiansäästölamppu käy yleisvaloksi lähes mihin tahansa valaisimeen. Komeroihin, varastoihin ja wc-tiloihin kannattaa kuitenkin valita nopeammin syttyvä lamppu. Saunan ja pesutilojen kuumuus voi myös heikentää lampun tehoa.

Energiansäästölampun ominaisuuksia

 • antaa lämmintä, hehkulampun kaltaista valoa
 • syttyy hitaasti, joten valoteho kasvaa vähitellen
 • ei suositella tiloihin, joissa lämpötila kohoaa yli +50 asteeseen
 • ei lämpene kuumaksi, joten sopii myös ahtaisiin tiloihin ja valaisimiin
 • ei yleensä sovi valaisimiin, joissa on himmennin. Markkinoilla on muutama himmentimiin tarkoitettu energiansäästölamppumalli.

Energiansäästölamput ovat loisteputkilamppuja, joissa on sisäänrakennettu liitäntälaite. Sen ansiosta niitä voidaan käyttää tavallisessa valaisimessa, jossa on aiemmin ollut hehkulamppu. Energiansäästölamppuja on saatavilla kattava valikoima erikokoisia, -muotoisia ja -tehoisia. Tarjolla on esimerkiksi kynttilänmallisia sekä hehkulampun näköisiä malleja.

Energiansäästölamppu saattaa syttyä hitaasti, koska sen sisällä on kaasupurkauksen käynnistävä sytytin. Spiraalinmalliset lamput syttyvät yleensä nopeammin kuin sauvamalliset. Valon määrä kasvaa jatkuvasti lampun lämmetessä. Lampun valontuotto heikkenee käytön myötä, mikä kannattaa huomioida lampun tehoa valittaessa.

Energiansäästölampun käyttöikä vaihtelee 6 000–15 000 tunnin välillä, ja eri valmistajien lamppujen kestävyydessä ja hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Pakkauksessa ilmoitetaan käyttöiän keskiarvo.

Hehkulampun ja energiasäästölampun valoteho vertailussa

Valoteho = lumen Hehkulamppu Energiansäästölamppu
230 lm 25W 5–9W
430 lm 40W 9–12W
710 lm 60W 13–15W
960 lm 75W 16–21W
1380 lm 100W 23–25W

 

Energiansäästölamppujen kierrätys

Energiansäästölamput sisältävät pienen määrän elohopeaa, joten lamppu luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Lamput voi palauttaa ilmaiseksi tuottajayhteisöjen virallisiin sähkö- ja elektroniikkaromujen (SER) tai kuntien ylläpitämiin vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkoihin.

Vuonna 2013 voimaantulleen jätelain mukaan myös yli 1 000 neliön päivittäistavarakaupoilla ja yli 200 neliön erikoistavarakaupoilla on velvollisuus ottaa vastaan asiakkaiden palauttamat energiansäästölamput, jos lampun ulkomitta on alle 25 senttiä. Jos ulkomitta ylittää asetetun mitan, kuluttaja saa palauttaa energiansäästölampun mihin tahansa tuotteita myyvään myymälään ostaessaan samalla vastaavan tuotteen.

 

Loisteputki, halogeeni ja led-lamppu

Loisteputki

Loisteputki eli loistelamppu

Isokokoisuutensa vuoksi loisteputki ei ole kovin huomaamaton lamppuvalinta, joten se sopii lähinnä pehmeäksi yleisvaloksi esimerkiksi keittiöön, olo- ja työhuoneeseen.

Loisteputken ominaisuuksia

 • tehokas, kirkas valo
 • valoteho heikkenee kuumassa, joten lamppu ei sovi saunaan tai pesutiloihin
 • lediin verrattuna edullinen, mutta häviää sille käyttöiässä.

Loisteputkien eli loistelamppujen etuja ovat suuri valoteho ja värisävyjen valikoima. Kodin valaistukseen sopii parhaiten lämmin sävy. Eri valmistajien lamput saattavat olla erisävyisiä, joten rinnakkain kannattaa käyttää saman merkin tuotteita. Putkien käyttöikä on noin 10 000 tuntia, mutta valoteho vähentyy käytössä. Lopulta lamppu ei enää syty kunnolla vaan valo alkaa väristä.

Loisteputki sisältää elohopeaa, joten se kierrätetään ongelmajätteenä.

Halogeenilamppu

Halogeenilamppu

Halogeenin antama kapea valokeila sopii erityisesti kohde- ja sisustusvalaisuun. Lamppua voidaan käyttää upotettuna katossa tai muissa kiinteissä rakenteissa, kiskoissa tai irrallisissa valaisimissa. Halogeenilamput sopivat myös kohteisiin, joissa ei voida käyttää energiansäästölamppuja tai ledejä. Tällaisia ovat esimerkiksi himmennettävät valaisimet ja sauna.

Halogeenilampun ominaisuuksia 

 • antaa kirkkaan ja valkoisen valon
 • syttyy heti
 • lamppuja voidaan käyttää himmentimissä
 • lämpenee polttavan kuumaksi, mikä otettava huomioon lampun sijoittamisessa
 • lamppuun ei saa koskea paljain käsin, sillä rasva ja lika lyhentävät sen käyttöikää.

Saatavilla on laaja valikoima erikokoisia ja -muotoisia lamppuja. Halogeenilampuiksi mielletään usein vain pienoisjännitteisissä valaisimissa käytetyt pienikokoiset halogeenilamput. Pienoisjännitteiset halogeenilamput tarvitsevat muuntajan muuttaman 230 voltin verkkovirran 12 voltiksi. Halogeenilamppuja on myös verkkojännitteisiä, ja osa niistä soveltuu korvaamaan hehkulampun esimerkiksi kristallikruunuissa tai himmentimin varustetuissa valaisimissa.

Halogeenilamppujen käyttöikä on 1 500–3 000 tuntia eli hehkulamppuihin nähden ainakin kaksinkertainen, mutta energiansäästölamppuihin, led-lamppuihin ja loisteputkiin verrattuna lyhyt.

Halogeenilamput hävitetään sekajätteen mukana.

Led-lamppu

Led-lamppu

Energiatehokkaat led-lamput sopivat jo lähes kaikkialle. Lamppua voidaan käyttää kiskoissa, upotettavissa spottivalaisimissa ja irrallisissa katto-, seinä- ja pöytävalaisimissa. Alhaisen kulutuksensa ansiosta se sopii myös yövaloksi.

Led-lampun ominaisuuksia

 • häikäisemätön, silti kirkas valo
 • ei kuumene käytössä
 • syttyy heti ja sietää hyvin tiheääkin sammuttelua
 • valon määrä himmenee tasaisesti lampun ikääntyessä, eikä led mene varoittamatta rikki.

Led- eli loistediodilampun valtteja ovat pienikokoisuus, suuri valoteho ja alhainen energiankulutus. Lamppujen käyttöikä kuitenkin vaihtelee paljon, 50 000–100 000 tunnin välillä. Ledit sopivat erityisesti tiloihin, joiden valaisu on haasteellista: saunaan, pesutiloihin, kaappeihin ja muihin palovaarallisiin paikkoihin. Saunaan sijoitettaessa on huomioitava kuumuus, joka lyhentää jonkin verran lampun käyttöikää.

Käytetyt led-valot viedään sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

Lamppujen pakkausmerkinnät

EU-direktiivin mukaisesti kaikkien valmistajien tulisi ilmoittaa pakkauksissaan symboleina samat tiedot lampuista.

Lamppujen pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan:

 • valon määrä eli lumen-arvo (lm)
 • energiatehokkuus (A–G)
 • käyttöikä
 • värisävy eli kelvin (K)
 • syttymisnopeus
 • himmennettävyys
 • sytytyskertojen määrä
 • lampun ulkomitat
 • miten lamppu hävitetään.

Kelvin = lampun värilämpötila. Hehkulampun värilämpötila on 2 700 ja päivänvalolampun 5 000–6 000. Lamppupakkauksissa havainnollistetaan kelvin-arvoa usein väripalkin avulla, joten lukuja ei välttämättä tarvitse muistaa.

Lumen = lampun tuottama valomäärä eli valoteho. Lampun tuottama valon määrä eli valoteho ilmaistaan nykyisin lumen-arvona, wattimäärä ilmoittaa vain sähkönkulutuksen määrän. Nyrkkisääntö on, että 60 watin hehkulamppu vastaa noin 710 lumenia.

Käyttöikä = Pakkauksessa ilmoitettu käyttöikä ei ole lupaus kestosta vaan käyttöiän keskiarvo. Noin joka toinen lamppu kestää siis ilmoitettua arvoa pidempään, joka toinen sitä vähemmän.

Energiatehokkuus = Energiatehokkuusluokka ilmoitetaan aakkosina A:sta G:hen.

Pakkauksessa lukee edelleen myös arvio siitä, minkä tehoista hehkulamppua kyseinen lamppu vastaa.

Lähteet: Lampputieto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK

Lampun valinnassa huomioitavaa

 • huoneessa tarvittu valoteho (lumen-arvo)
 • haluttu valon sävy (kelvin-arvo)
 • valaisimen määrittämä maksimisähkönkulutus (esim. max 40 W)
 • valaisimeen mahtuvan lampun koko
 • lampun kannan malli
 • lampun haluttu ulkonäkö (esim. kynttilälamppu).

Energiansäästölamppu kuluttaa alle neljänneksen hehkulampun energiasta.

Hehkulamput poistuivat myynnistä

 • Hehkulamppujen valmistus ja myynti lopetettiin vaiheittain syyskuuhun 2012 mennessä. Kaupat saavat myydä varastonsa loppuun määräpäivän jälkeenkin, ja hehkulamppuja saa käyttää niin kauan kuin niitä on. Laitelamput, kuten jääkaappi- ja uunilamput, jäävät toistaiseksi edelleen myyntiin.
 • Valmistuksen loppuminen perustuu EU-direktiiviin, joka asettaa energiaa käyttäville tuotteille uudenlaisia energiatehokkuusvaatimuksia. Hehkulamppujen energiatehokkuus sijoittuu asteikon A–G alimmille tasoille. Niiden energiankulutus on myös suurempi ja käyttöikä lyhyempi kuin muissa lampputyypeissä.
 • Myös monet C-energialuokan halogeenilamput poistuvat markkinoilta vuoden 2016 syksyllä. Uudemman B-energialuokan halogeenilamput tullaan todennäköisesti sallimaan tämän jälkeenkin. Niiden valikoiman odotetaan jatkossa kasvavan.

Lisätietoa:

Teksti
Kuvat Colourbox ja valmistajat
Arvioi artikkeli

Valaisimia ja lamppuja on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista, S-Raudoista ja Sokoksista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Lamppuja on saatavilla myös S-marketeista, Saleista ja Alepoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin

Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5