Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lakanat ja vuodevaatteet – ostajan opas

Teksti:
Jonna Juusola ja Ilona Savitie. Artikkelia on täydentänyt Mari Koski 26.1.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Tyynyn ja peiton valinnassa otetaan huomioon nukkuma-asento ja mukavuus. Lakanoiden valintaan vaikuttaa materiaali, väri ja kuosi sekä oikea koko.

Millainen on hyvä tyyny?

Tyynyä valitessa kannattaa ensin kiinnittää huomiota omiin nukkumistapoihin: tyyny valitaan sen mukaan, missä asennossa nukkuu valtaosan yöstä. Tyynyn tulee tukea niskaa ja kaularankaa luonnolliseen asentoon.

  • Matala tyyny sopii selällään tai vatsallaan nukkuvalle.
  • Korkea tyyny sopii kyljellään nukkuvalle sekä leveäharteiselle.

Jos huomaa nukkuvansa usein käsi tyynyn alla, se voi olla merkki korkeamman tyynyn tarpeesta.

Pehmeän patjan kanssa sopii matalampi tyyny, kovan patjan kanssa korkeampi. Saatavilla on myös tyynyjä, joissa täytteiden määrää voi itse lisätä tai vähentää.

Niskavaivoista kärsivä saattaa saada apua muotoillusta tyynystä, joka maksaa tavallisia tyynyjä enemmän. Muotoiltuun tyynyyn totuttelu voi viedä tovin.

Millainen on hyvä peitto?

Hyvä peite on sopivan lämmin koko yön: sen alla nukkuessa ei hiosta, mutta ei myöskään tule vilu. Oikein valittu peitto tuntuu lämpöiseltä, sillä sen muodostama ilmakerros varaa lämpöä ja samalla hengittää.

Oma lämmöntarve sekä makuuhuoneen lämpötila vaikuttavat peiton valintaan. Kuitu- ja untuvapeitteissä paksuus ja täytteen määrä kertoo, kuinka lämmin peite on. Muhkea, paksu peitto on yleensä sopiva vilukissalle, ohut ja keveä peite sopii viileää peittoa tarvitsevalle sekä kesäpeitoksi.

Peitteen materiaali on hyvä olla pölyämätöntä ja pestävissä 60 asteessa.

Täytteen ja päällyskankaan laatu vaikuttavat peiton hintaan.

Lakanoiden valinta

Aluslakana suojaa patjaa, pussilakana peittoa ja tyynyliina tyynyä. Peitto- ja tyynylakanat myydään yleensä setteinä. Lakanoiden valintaan vaikuttaa materiaali, väri ja kuosi sekä oikea koko.

  • Puuvilla on yleisin lakanamateriaali. Se on luonnonmateriaali, joka hengittää, tuntuu miellyttävältä, imee hyvin kosteutta ja on kestävää.
  • Satiini on puuvillan kudontatapa. Satiinisidoksisessa puuvillakankaassa on kaunis, himmeä kiilto, ja kangas on sileä ja pehmeä. Satiinipuuvillaa suositellaan usein allergikoille, sillä se on tiivistä ja pölyämätöntä.
  • Pellavalakanat saattavat olla hieman ryppyisen näköisiä, mutta kankaan pinta on silti sileän tuntuinen. Pellava hengittää hyvin ja tuntuu tarpeen mukaan viileältä tai lämpimältä.
  • Tekokuitu- tai sekoitekankaat kuivuvat nopeasti ja siliävät kuivuessaan, mutta polyesteri saattaa nyppyyntyä ja kangas on hiostavaa, sillä se ei hengitä kuten luonnonkuidut.

Helmalakana on patjan päälle tuleva lakana, jonka reunat laskeutuvat patjan yli lattiaan asti. Sängyn alusta jää tällöin piiloon, ja helmalakana näkyy osana sisustusta.

Muotoon ommeltu lakana on aluslakana, jonka reunoja kiertää kuminauha. Kuminauha pitää lakanan napakasti paikoillaan patjan tai petauspatjan päällä. Materiaali on yleensä puuvillaa tai jopa froteeta.

Tavallisia mittoja

  • Aluslakana: Yhden hengen vuoteessa 150 x 270 cm, parisängyssä 240 x 270 cm. 120 cm leveän vuoteen aluslakana 180 x 270 cm.
  • Pussilakana: Yhden hengen pussilakana 150 x 210 cm.
  • Lasten lakanat: Aluslakana 100 x 150 cm, pussilakana 120 x 160 cm. Aluslakana vauvan sänkyyn noin 90 x 120 cm.
  • Tyynyt: Tyynyn koko on normaalisti 50 x 60 cm. Tyynyliinat ovat yleensä kokoa 55 x 65 cm.

Ulkomailla vuodevaatteiden ja patjojen standardikoot voivat vaihdella.