Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laita kesämökki talvikuntoon

Teksti:
Satu Laatikainen, täydentänyt Annette Saksman. Artikkeli päivitetty 10.11.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kesämökki saadaan talviteloille säätämällä lämmitys ja tarkistamalla katon kunto. Lisäksi kannattaa hoitaa pihatyöt sekä puhdistaa likakaivo, laituri ja vene.

1. Huolehdi lämmityksestä

Kesämökin peruslämpö kannattaa ylläpitää talvellakin, jotta vesiputket eivät jäädy ja halkea. Uudet, nykyaikaisesti varustellut mökit ja vapaa-ajanasunnot vaativat peruslämpöä vuoden ympäri. Sopiva lämpötila on noin 5–10 astetta. Riittävä peruslämpö suojelee mökin sähkölaitteita ja estää kosteuden aiheuttamia oikosulkuja.

Jos mökki on käytössä myös talvisin, sähkölämmityksen tueksi kannattaa harkita ilmalämpöpumppua. Ilmalämpöpumpuissa on kosteusvahti, joka ilmoittaa tekstiviestillä, jos mökin lämpötilaa pitää nostaa.

Vesiputkistoon liitettävät sulanapitovastukset estävät putkiston jäätymisen ja pitävät huonelämpötilan matalana talvisin.

Tarkista myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto.

2. Tarkista viemäröinti

Tyhjennä vesiletkut ja painepesurit ja siirrä sisätiloihin. Tyhjennä myös likakaivot. Mökin saostuskaivo pitää tyhjentää ainakin kerran vuodessa, mutta ajankohdan päättää jokainen itse. Kaivoon voi laittaa styroxlevyn suojaamaan jäätymiseltä. Saostuskaivon imeytysputken pitää pysyä lumirajan yläpuolella.

Kannattaa varmistaa, etteivät kevään tulvavedet pääse vesikaivoon. Kaivon tuuletuksesta huolehditaan jatkamalla tuuletusputkea siten, ettei putki jää lumen alle. Lattiakaivoihin tai viemärin vesilukkoon voi kaataa jäänestoainetta pakkasen varalta.

3. Tarkista katon rakenteet

Tarkista katon rakenteista vesikaton ja savupiipun kunto sekä tiivistykset. Hormit tulisi muistaa nuohota säännöllisesti. Tulisijojen hormistojen pellit jätetään talveksi auki, jotta sisätilojen ilmanvaihto pysyy painovoimaisena.

Hattu suojaa savupiippua tukkeutumiselta. Hattu sijoitetaan 20–30 senttiä piipun yläpuolelle. Puhdista vesikourut puiden lehdistä ja muista roskista.

4. Valmistele piha talvea varten

Maan syyslannoitukseen kelpaavat kompostimulta ja ruohonleikkurilla silputut puiden lehdet. Koivun lehtiä voi sekoittaa myös kasvimaahan.

Puiden ja pensaiden ympärille laitettavat verkot pitävät myyrät ja muut eläimet erossa kasveista.

Siirrä puhdistetut irtogrillit ja puutarhakalusteet sisätiloihin. Sähkö- ja polttoainekäyttöiset työkalut tulisi myös tuoda sisään.

5. Nosta laituri ja vene säilöön

Pese mökkirannan laituri harjalla tai terassipesurilla. Laituri kannattaa nostaa ylemmäs rantaan, jotta jäät eivät ylety vahingoittamaan sitä.

Tyhjennä, puhdista ja lukitse vene moottoreineen.

Lasikuituvene kannattaa kääntää nurin päin talveksi. Puuvene on hyvä säilyttää oikein päin kevytpeitteen alla. Veneiden tapit irrotetaan talveksi.

6. Tuo pilaantuvat ruoat pois, säilö kuivamuonat

Vie mökiltä pois pilaantuvat elintarvikkeet.

Kuivamuonaa voi säilyttää kannellisissa säilytysrasioissa tai leipälaatikoissa hiirien ja kosteuden ulottumattomissa.

Jääkaapin pistoke kannattaa irrottaa ja jättää ovi raolleen, jotta laitteen sisälle ei muodostu hometta.

7. Huolehdi murtosuojauksesta

Älä jätä arvokkaita laitteita mökille. Siirrä houkuttelevat esineet pois näkyviltä tai kuljeta ne talveksi kotiin. Kylmyys ja kosteus eivät ylipäätään tee hyvää elektroniikkalaitteille.

Hankaloita murtoa: mökkipihan lukittavat portti, hälytysmerkit ja lumehälyttimet pitävät useimmat loitolla.