Kukkasipulien istutus ruukussa

21.9.2012
0 arviota
Kukkasipulien istutus ruukussa

Syystalven viimeisimmät sipulit istutetaan astioihin ja säilytetään talven yli viileässä varastossa.

Kevätsipulien kasvatus astioissa on yksinkertaisinta, kun samaan astiaan istutetaan vain yhtä lajia. Istutuksen voi tehdä myös siten, että mullassa on alimmaisena suuria sipuleita ja päällimmäisenä pikkusipuleita. Kun varhain kukkivat pienet sipulikasvit ovat kukkineet ruukussa, suuret alkavat versoa ja kasvattaa kukintojaan.

Kukkasipulit tarvitsevat kylmäkäsittelyn viileässä, jotta ne juurtuvat. Sipulien juurtumiseen kuluu aikaa noin 10 viikkoa eli kolmisen kuukautta. Kun juuristo on kehittynyt, sipuli alkaa kasvattaa versoa ja valmistautua keväiseen kukintaan.

Sipulit istutetaan kuohkeaan hiekkapitoiseen multaan. Istutukset siirretään talveksi varastoon, jonka lämpötila on korkeintaan kymmenen astetta. Viileä varastointi on suotuisa juurtumiselle.

Liiassa lämmössä sipulit eivät kasvata vahvaa juuristoa. Jos lämpötila laskee varastoinnin aikana pakkasen puolelle, sipulit paleltuvat.

Istutukset siirretään valoon, kun sipulit alkavat versoa talven jälkeen. Versot ja kukinnot kehittyvät kevätauringon lämmössä muutamissa viikoissa. Kukinta-aikaan sipulikasvit tulevat toimeen niukalla kastelulla. Istutuksia lannoitetaan keväällä sipulikasveille tarkoitetulla erityisravinteella, jotta sipulit saavat voimaa seuraavan kevään kukintaan.

Kun kukinta on ohi ja lehdet kuihtuneet, istutukset voi siirtää viileään varastoon. Hyvässä kunnossa olevat sipulit voi istuttaa syksyllä uudelleen kuohkeaan ja multavaan maahan.

Kukkasipulien istuttaminen

Ruukkuistutuksiin valitaan sekä suuria että pieniä kasveja Valitse ruukkuistutuksiin sekä suuria että pieniä sipulikasveja. Tarkista, että sipuli on kiinteä ja hyvässä kunnossa. Kuvassa vasemmalla jättilaukan, keskellä krookuksen, oikealla tulppaanin sipuleita.
Ihanteellisin varastointilämpötila on + 9 Ihanteellisin varastointilämpötila, jossa sipuli juurtuu ja kehittää kukka-aiheita, on noin +9 astetta. Juuristo ei kehity, jos lämpötila on liian korkea tai liian alhainen.
Sipulit ruukuissa Valitse istutusastia, jonka pohjassa on reikä. Salaojita ruukun pohja hiekalla tai kevytsoralla. Sipulit eivät kestä juuristollaan seisovaa vettä.
Astioihin valitaan kuohkea, hiekkapitoinen multa Valitse astiaistutuksille kuohkea hiekkapitoinen multa. Istuta sipulit tiheäksi ryhmäksi siten, että ne eivät ole kiinni toisissaan. Paina multa tiiviisti sipulien ympärille. Jos istutat samaan astiaan erikokoisia sipuleita, istuta suurimmat alimmaiseksi. Lisää niiden päälle multaa

ja istuta pikkusipulit päällimmäiseksi.

Päällimmäiset sipulit Istuta päällimmäiset sipulit siten, että niiden kärjestä jää kolmasosa näkyviin. Ripottele lopuksi mullan pinnalle kerros hiekkaa, joka estää sipuleita mädäntymästä. Kastele istutus ennen varastointia. Kuvassa vasemmalla parvitulppaanin, oikealla krookuksen sipuleita.
Sipulit juurtuvat noin kolmessa kuukaudessa Sipulit juurtuvat viileän jakson aikana noin kolmessa kuukaudessa. Kastele istutuksia niukasti silloin tällöin, jotta juuristo ei kuivu. Sipuleissa on kukintaan tarvittavat ravinteet, joten lannoittaminen ei ole välttämätöntä. Siirrä astiat kevätauringon lämpöön, kun versot ovat noin viiden sentin mittaisia. Sipulit alkavat kukkia valossa noin kolmessa viikossa.

 

Kukkasipulit kukkivat keväällä ruukuissa viikkoja aikaisemmin kuin puutarhassa.

Teksti
Kuvat Pekka Vainonen ja Thinkstock
Avainsanat: istutus puutarha

Kasveja, siemeniä, taimia sekä puutarhatarvikkeita on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5