Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka monta pesuainetta tarvitaan? 10 kysymystä pyykinpesusta

Teksti:
Solja Virkkunen
Asiantuntija:
tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 15.1.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kokosimme kymmenen kysymystä ja vastausta pyykinpesusta.

Ennen pesua

1. Kuinka monta erilaista pesuainetta tarvitaan?

Kahdella aineella pärjää pitkälle: yksi kirjopyykille ja toinen valkopyykille. Valkaisuaineen hyvä puoli on se, että se ei vain puhdista vaatteita, vaan sen sisältämä natriumperkarbonaatti myös desinfioi ja siten lisää vaatteen hygieenisyyttä. Lisäksi on hyvä hankkia hienopesuaine, jos kaapissa on paljon villaa tai muita arkoja materiaaleja sisältäviä vaatteita.  Tahranpoistoaineestakin on hyötyä ja huuhteluaine tekee etenkin vuodevaatteista miellyttävän pehmeitä. Kovin montaa ainetta ei ole syytä käyttää samalla pesukerralla, sillä turhat aineet lisäävät pyykinpesun ympäristökuormitusta.

2. Mitä merkintöjä pesuainepaketista kannattaa etsiä?

Selkeä annosteluohje on pakkauksen tärkein tieto. Varmista myös, että pesuaine ei sisällä koneelle ja pyykille vahingollista zeoliittia. Valmistajat muuttavat tuotteidensa koostumuksia, joten tutki tutunkin pesuaineen pakkaustiedot silloin tällöin.

3. Miten usein vaatteita on järkevä pestä?

Aina kannattaa harkita, onko pesu välttämätön vai riittääkö tuuletus tai harjaus. Liiallinen pyykkäys kuluttaa vaatteita ja rasittaa ympäristöä. Toisaalta pesemättömyys heikentää esimerkiksi teknisen urheiluvaatteen ominaisuuksia, joten niitä ei kannata säilyttää likaisena viikkotolkulla. Haistele, tunnustele ja luota aisteihisi.

4. Pitääkö pesuohjeita aina noudattaa?

Hoito-ohjeita on hyvä noudattaa, sillä väärin pestystä ja pilalle menneestä vaatteesta ei voi valittaa myyjälle. Elastaania sisältäville vaatteille suositellaan pesulämpötilaksi 30–40 astetta, sillä materiaali kestää heikosti lämpöä. Toisinaan ohjeet ovat kuitenkin turhan varovaisia. Esimerkiksi raidallisia vaatteita kannattaa pestä 60 asteessa; matalassa lämpötilassa värit liukenevat helposti pesuveteen.

Pesun aikana

5. Onko uusien pesukoneiden 20 asteen pesuohjelmaa järkevää käyttää?

20 asteen pesuohjelma on vaihtoehto vaatteen raikastamiselle, mutta se ei korvaa varsinaista pesua. Hiki- ja rasvatahrat irtoavat vasta 60 asteessa, ja lämpimän pesuohjelman pyöräyttäminen ehkäisee myös hajujen ja saostumien kertymisen koneeseen. Toisaalta korkea lämpötila ei ole aina paras vaihtoehto, sillä pesulämpötilan nostaminen 40 asteesta 60 asteeseen kaksinkertaistaa pesukoneen energiankulutuksen.

6. Mitä tarkoittaa veden kovuus ja miten se vaikuttaa pyykinpesuun?

Veden kovuus tarkoittaa kalsiumin ja magnesiumin määrää vedessä. Suomessa käyttövesi on yleensä pehmeää, lukuun ottamatta joitakin rannikkopaikkakuntia ja syvästä porakaivosta pumpattua vettä. Kova vesi vaatii enemmän pesuainetta kuin pehmeä vesi, mutta se myös huuhtelee aineen helpommin pois. Annosteluohjeet löytyvät pesuainepakkauksesta.

7. Mitä tapahtuu, jos pyykinpesuainetta käytetään liikaa tai liian vähän?

Liika pesuaine ei yleensä vahingoita konetta, mutta se ei myöskään paranna pesutulosta. Vaatteiden pesuainejäämät voivat aiheuttaa herkkäihoiselle oireita. Pesuaineen säästäminen ei myöskään aina kannata: joskus liian vähäinen määrä ei kanna likaa pois koneesta, vaan lika kiinnittyy pyykkiin uudestaan.

8. Miten urheiluvaatteet tulisi pestä?

Noudata hoito-ohjeita. Tutki ohjeet jo ennen ostamista ja vältä vaatteita, jotka eivät kestä vesipesua. Joskus lisäohjeita löytyy hintalapusta, joten se on hyvä säilyttää. Urheiluvaatteet neuvotaan usein pesemään matalassa lämpötilassa, mutta silloin hiki ei irtoa tekstiilistä. Jos lika tuntuu pinttyneeltä, kokeile pesua 60 asteessa. Yleensä urheiluvaate kestää satunnaisen pesun korkeassa lämpötilassa.

Pesun jälkeen

9. Mikä pyykinkuivaustapa on ympäristöystävällisin ja vaatteelle hellävaraisin?

Narukuivaus on hellävaraisinta, mutta koneellinen kuivaus ei kuluta vaatteita niin paljon kuin on ennen luultu. Sisätiloissa narukuivaus kuluttaa lämpöenergiaa, mutta ulkona se on ilmaista.  Ekologisella lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu on hyvä vaihtoehto narukuivaukselle.

10. Mikä on mennyt pieleen, jos pyykki haisee tunkkaiselta?

Todennäköisesti pyykki on pesty matalassa lämpötilassa ja se on jäänyt likaiseksi. Lisäksi zeoliittipitoisen pesujauheen savihiukkaset ovat voineet tunkeutua tekstiiliin ja kyllästää pyykin siten, että se on pesun jälkeen valmiiksi likaista. Myös pesukoneen kumitiivisteeseen syntynyt home voi tarttua pyykkiin.