Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pyörä saa huollon, pitkäaikaistyötön tekemistä, tiivistävät Pasi (vas.) ja ohjaajat Teemu Sihvonen (takana) sekä Teemu Valve.

Kierrätyspyöräverstas kunnostaa ja työllistää

Teksti:
Jaana Tapio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kierrätyspyöräverstas Recykkelissä kunnostetaan huonokuntoiset fillarit. Verstas työllistää esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa olevia.

Ketjujen, vaijerien ja vipujen voitelu, jarrujen kiristys ja lopuksi etu- ja takanapojen säätö. Kaikki tarvittavat työkalut ovat aivan käden ulottuvilla, sillä jokaista esinettä varten on seinällä oma ripustuskoukku ja tussilla piirretyt ääriviivat.

Pyöräilykelien koittaessa kierrätyspyöräverstas Recykkelissä käy kova kuhina. Telineeseen asetettu pyörä on nopeasti ajokunnossa, kun Pasi, 40, tarttuu työhön. Pasi on ollut työttömänä vuosia, kuntouttavaan työtoimintaan hän tuli mukaan vuosi sitten.

"Olen käyttänyt päihteitä pitkään. Täällä monilla muilla on vastaava tausta, siksi tänne on helppo tulla", Pasi kertoo.

Recykkeli on osa Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry:n eli Monipalvelukeskus Tsempin toimintaa. Se työllistää esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa tai palkkatuella olevia kolmesta kuukaudesta vuoteen. Recykkeli­pestinsä jälkeen Pasinkin on tarkoitus hakeutua takaisin työelämään.

Pyörien korjauksesta vastaava ohjaaja, Teemu Valve, 33, aloitti itsekin aikoinaan kuntouttavassa työtoiminnassa ja on nyt töissä palkkatuella.

"Aluksi jaksoin juuri ja juuri tulla paikalle. Tilanne muuttui äkkiä niin, etten enää malttanutkaan lähteä pois. Kun on lojunut kotona muutaman vuoden, huomaa, että täällä käymisen ansiosta onkin tosi paljon pirteämpi."

Myös Pasi kannustaa työttöminä olevia lähtemään kotoa ulos. Varsinkaan Recykkelissä ei tarvitse pyöritellä peukaloita. Huoltotyöt täyttävät pyöräilysesongin aikana päivät, muu aika vuodesta korjataan romupyöriä, jotka saadaan lahjoituksena esimerkiksi taloyhtiöiden pyörävarastojen siivouksista.

"Yllättävintä on se, että täällä oikeasti välitetään. Jos on päivänkin poissa, perään soitetaan heti. Välittäminen näkyy sitä kautta", Pasi sanoo.

Recykkeli työllistää vuosittain nelisenkymmentä henkilöä. Vuodessa huolletaan yli 300 pyörää.

Lisää aiheesta