Kierrätä joulun jätteet

12.11.2015
1 arviota
Kierrätä joulu

Kierrätä joulun vietossa syntyvät jätteet oikein. Jätemäärä vähenee, kun uusiokäyttää esimerkiksi joulupaperit ja -kortit.

Lahjapaperit

Lahja- ja käärepaperit eivät kuulu keräyspaperin joukkoon. Alueilla, joilla kerätään energiajaetta, ne voi kierrättää energiajaesäiliöön. Muutoin ne on lajiteltava sekajätteen joukkoon.

Kannattaa pyrkiä uusiokäyttämään lahjapaperit ja näin ennaltaehkäisemään jätepaperin syntymistä. Hyvä idea perheen kesken lahjoja jaettaessa ovat uudelleen käytettävät kartonkikassit tai jämäkankaista ommellut joulupussit.

Kääreeksi voi valita myös ruskeapohjaista paperia tai paperimassasta käsintehtyä paperia: ruskeapohjainen paperi sopii kartonginkeräykseen ja massasta tehty puolestaan paperinkeräykseen. Myös vanhoista lehtien tai kirjojen sivuista saa hauskoja lahjapapereita, jotka käyvät nekin paperinkeräykseen.

Lahjanaru

Tavallinen muovinaru lajitellaan energiajakeen joukkoon, mikäli siihen on mahdollisuus. Muuten lahjanaru kuuluu sekajätteen joukkoon.

Muovinarun sijaan voi valita kartonkikeräykseen sopivaa paperista lahjanarua tai jättää narun pois.

Lahjanaruksi käyvät myös esimerkiksi jämälangat. Pieniä määriä luonnonkuituisia lankoja voi laittaa biojätteeseen. Muista materiaaleista tehdyt langat kuuluvat sekajätteeseen.

Lahjanarulle voi myös keksiä uusiokäyttöä esimerkiksi seuraavan vuoden paketoinnissa tai askartelussa. Koristerusetit ja kangasnauhat on helpompi kierrättää seuraavan vuoden paketteihin kuin narut.

Muut pakkausmateriaalit

Muoviset pakkausmateriaalit, kuten muovikalvot ja -pussit, kuplamuovi ja styroksi kuuluvat sekajäteastiaan. Ne voi kierrättää myös energiajakeen joukossa, jos sitä kerätään omalla alueella.

Kartonki ja pahvipakkaukset kuuluvat keräyskartonkiin. Tilan säästämiseksi käytetyt lahjapakkaukset tulee litistää ja pakata tiiviisti sisäkkäin.

Joulukalenteri ja joulukortit

Joulukalenterin sisältä pitää irrottaa mahdolliset muovi- ja alumiinifolio-osat ennen päällispahvin kierrättämistä kartonkikeräykseen. Joulukalenterin yksityiskohdista voi myös leikata kivoja pakettikortteja seuraavaksi jouluksi.

Joulukortitkin voi uusiokäyttää liimaamalla kartonkia tai paperia jouluterveisten peitoksi tai leikkaamalla yksityiskohdat pakettikorteiksi. Kortteja voi käyttää myös askarteluun.

Joulukuusi

Kerrostaloissa kuusille on usein järjestetty erillinen nouto joulun jälkeen jätetilan vierestä. Tällöin kuuset käsitellään biojätteenä tai haketetaan kompostin seosaineeksi.

Omakoti- tai muissa pienkiinteistöissä joulukuuset voi hakettaa pensaiden juurelle tai omaan kompostiin. Kuusi voidaan myös karsia ja kuiva runko polttaa  tulisijassa.

Jouluvalot

Vanhojen jouluvalojen hajoamisen huomaa usein vasta kuusta koristeltaessa. Ennen kuin valosarjan heittää kokonaan pois, kannattaa selvittää, löytyykö siihen vaihtolamppuja.

Rikkinäiset jouluvalot tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen.

Ruoantähteet

Ruoantähteet kerätään biojätteeseen. Jotta ruokajäte jäisi minimiin, ruokaa kannattaa pyrkiä ostamaan vain tarvittava määrä, säilyttää sitä oikein ja pakastaa ylimääräiset.

Jouluruoissa kannattaa suosia kestovuokia. Jos laatikot valmistaa kertakäyttöisissä alumiinivuoissa, ne kierrätetään puhdistettuina metallinkeräykseen.

Kinkkurasvoja ei tule kaataa viemäriin. Rasvan voi kovettaa esimerkiksi ulkona jäähdyttämällä tai talouspaperiin imeyttämällä ja kierrättää sen jälkeen biojätteenä. Sekajätteen joukossa juokseva rasva kulkee pakattuna esimerkiksi muovipulloon tai pakasterasiaan.

Kynttilät

Hautakynttilöinä olisi hyvä suosia oikeita, uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai jäästä tehtyä lyhtyä.

Haudalle ei tarvitse välttämättä viedä useita kynttilöitä kerralla palamaan: tunnelman ja muistamisen voi hoitaa yhdelläkin kynttilällä.

Kynttilöiden jämiä voi sulattaa ja luoda uusia kynttilöitä.

Uudenvuoden tinat

Uudenvuodentinat ovat pääosin lyijyä, ja ne tulee viedä ongelmajätekeräykseen tai käyttää uudelleen seuraavana vuonna.

Vähennä joulun jätemäärää antamalla aineeton lahja: itse tehty hieronta tai jalkahoito, kylpylä- tai ravintolakäynti, elokuva- tai teatterilippuja tai lahjoitus hyväntekeväisyyteen.

Teksti
Kuva 123RF
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5