Kasvata rairuoho pääsiäiseksi

25.2.2016
0 arviota

Rairuohosta on kiva nauttia pääsiäisenä, kun siemenet on kylvetty tarpeeksi ajoissa. Myös syötävät herkut, kuten vehnänoraat tai herneenversot, sopivat koristeiksi. Näillä vinkeillä saat pääsiäispöytääsi ihanan vihreän koristeen.

Kasvata rairuoho pääsiäiseksi

Aloita kasvatus riittävän ajoissa

Rairuohon kasvatus kannattaa aloittaa vähintään viikko ennen pääsiäistä, joten laita siemenet multaan viimeistään palmusunnuntaina. Saat tuuheamman ja pidemmän koristeen, kun aloitat kasvatuksen jo vajaat kaksi viikkoa ennen h-hetkeä.

Aloita rairuohon kasvatus levittämällä laakean astian pohjalle muutaman sentin kerros kukkamultaa. Kostuta multa kädenlämpöisellä vedellä esimerkiksi suihkupullon avulla. Kylvä siemenet mullan pinnalle tasaisesti, älä pihtaile siementen määrässä. Peitä siemenet lopuksi ohuella multakerroksella. Tarkista kuitenkin siemenpussista kunkin lajikkeen kylvöohjeet, sillä joitakin siemenlajikkeita ei tarvitse peittää multakerroksella.

Peitä siemenet ohuella multakerroksella
Multaan kylvetty rairuoho kestää pidempään

Mullan voi halutessaan korvata myös kostutetulla talouspaperilla, mutta talouspaperille kylvetty rairuoho ei kestä vihreänä yhtä pitkään kuin multaan istutettu ruoho.

Peitä siemenet ohuella multakerroksella
Valmis kylvös peitetään muovilla

Peitä kylvös muovilla, kunnes siemenet itävät. Näin istutus pysyy kosteana. Kun siemenet ovat itäneet, poista muovi ja kastele tasaisesti. Jos multa on vetistä, kylvös on liian kostea.

Kun rairuoho on kasvanut, sitä voi tasoittaa saksilla.

Muuntele alustaa sisustuksen mukaan

Moni istuttaa rairuohonsa lautaselle tai maito- tai viilipurkin pohjalle, mutta pienellä lisäaskartelulla purkkiin istutetusta rairuohosta saa vieläkin kauniimman kevätkoristeen.

Tuunaa rairuohon alusta sisustukseen sopivaksi: rairuohon voi nimittäin istuttaa esimerkiksi viinilasiin, kahvikuppiin, laakean maljakon pohjalle tai läpinäkyvään lasipurkkiin. Näyttäviin ja kauniisiin astioihin kylvetty rairuoho on mainio koriste myös ikkunalaudalla.

Kokeile myös vehnänorasta tai ohranjyviä sekä herneenversoja

Perinteisen rairuohon sijasta voit käyttää myös esimerkiksi ohranjyviä, herneenversoja tai vehnänorasta. Siinä, missä rairuoho joutuu pääsiäisen jälkeen biojäteastiaan, voi vehnänoraat sekoittaa smoothieen ja herneenversot silputa vaikka leivän päälle. Vehnänorasruohon voi antaa myös esimerkiksi kissan syötäväksi, jos ruoho on kasvatettu ihmisille tai eläimille tarkoitetuista siemenistä.

Ohra- tai vehnänorasruohoa varten tarvitset noin kourallisen käsittelemättömiä jyviä istutusastian koon mukaan. Siemeniä kannattaa liottaa vedessä noin vuorokausi ennen kylvämistä, jotta ne itävät helpommin. Sama koskee idätettäviä herneenversoja.

 

Teksti:
Kuvat: Vesa Tyni
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5