Kadut pölyävät taas

21.3.2014
0 arviota

Ilmanlaatua heikentävä katupöly aiheuttaa terveillekin ihmisille ärsytysoireita. Esimerkiksi astmaatikot saattavat saada jopa sairauskohtauksen pölystä.

Kadut pölyävät taas

Keväällä katujen puhdistus ja autojen renkaat nostavat ilmaan katupölyä, joka voi aiheuttaa sairauskohtauksen riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmässä ovat etenkin astmaatikot, keuhkoahtaumapotilaat ja sepelvaltimotautia tai sydämen vajaatoimintaa sairastavat. Perusterveet voivat saada katupölystä ärsytysoireita, kuten silmien kirvelyä, nuhaa ja yskää.

Katupöly on sekoitus jauhautunutta hiekkaa ja asfalttia, nokihiukkasia, mikrobeja sekä siitepölyä. Karkeat hiukkaset jäävät ylähengitysteihin, mutta pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkorakkuloihin asti.

Työterveyslääkäri Sami Riekki Diacorista neuvoo riskiryhmiin kuuluvia käyttämään maalaisjärkeä katupölyltä suojautumisessa.

"Ulkoilua kannattaa välttää pahimpaan katupölyaikaan. Pölyisimpien ja vilkkaimpien teiden sijaan on hyvä valita rauhallisia kulkureittejä."

Kotona katupölylle altistumista voi vähentää kuivaamalla pyykit sisällä, siivoamalla kosteilla välineillä ja välttämällä ikkunatuuletusta.

Tarkista ilmanlaadun luokitus

Ilmanlaatu luokitellaan viiteen luokkaan: hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono ja erittäin huono. Hiukkasten vaikutuksille herkkien on hyvä välttää ulkoilua silloin, kun ilmanlaatu on huono.

Vaikuta katupölyn määrään

Vältä katupölykaudella turhaa henkilöauton käyttöä, vaihda talvirenkaat kesärenkaisiin sään salliessa, ja vältä pientareilla ajoa pölyisillä alueilla. Noudata myös ajoneuvojen siirtokehotuksia, jotta kadut voidaan puhdistaa mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: HSY

LISÄTIETOJA:

Ajankohtainen ilmanlaadun tilanne

Teksti:
Kuva: Thinkstock
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5