Ideoita ovikoristeiden tekoon

11.9.2013
3 arviota
Ideoita ovikoristeiden tekoon

Ovikoristeiden materiaalit voi kerätä itse luonnosta. Talvinen havukranssi säilyy ulkona pitkään.

Kransseihin sopivaa materiaalia löytyy pihan lisäksi metsästä, joutoalueilta ja tienpientareilta. Toreilta, puutarhamyymälöistä, kukkakaupoista ja hautausmaiden porteilla olevista kukkamyymälöistä voi ostaa havuja. Koristeita ja nauhoja saa myös kauppojen paperi- ja kirjaosastoilta. Omista kaapeistakin voi löytyä kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa.

Jouluinen havukranssi

Ikivihreistä havuista sidottu kranssi on kestävä koriste ulko-oveen tai läheisen haudalle. Kranssiin kuluu yllättävän paljon havuja. Tasaisen kranssin saa leikkaamalla havut suurin piirtein yhtä pitkiksi. Elävämmän pinnan saa, jos havut ovat keskenään erimittaisia.

Jos havuja ei halua taustapuolelle, kannattaa kranssia pitää esimerkiksi pöydällä, kun nippuja kiinnitetään paikoilleen.

Havuja saa usein ilmaiseksi joulukuusten myyntipisteistä. Elävien tai kaatuneiden puiden oksien, lehtien, varpujen, sammaleen tai jäkälien keräämiseen luonnosta tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Kranssin teko-ohje

Näyttävän kranssin voi askarrella melko helposti.

Näyttävän kranssin voi askarrella melko helposti.

1. Kranssin pohjan voi tehdä valmiiseen kranssipohjaan tai taivuttaa itse muutamasta pajun oksasta tai nipusta koivun oksia. Havujen sitomista voi helpottaa päällystämällä pohjan sammalkerroksella tai muulla pehmeällä materiaalilla. 

2. Oksien ympärille kierretään ohutta metallilankaa, jotta ympyrä pysyy koossa.

3. Nippu tehdään kolmesta tai neljästä havunoksasta. Ne sidotaan metallilangalla kranssin ulko- tai sisäkaarelle.

4. Vastaavat havuniput tehdään kaaren toiselle puolelle ja lopuksi kranssin päälle ja sidotaan metallilangalla.

5. Havunippujen tekemistä ja sitomista jatketaan, kunnes koko pohja on peittynyt havuilla.

6. Kranssin voi koristella esimerkiksi ruseteilla, nauhoilla, koriste-eläimillä, piparkakkumuoteilla ja metallilangasta taivutetuilla kuvioilla.

Muita ideoita kransseihin

Omenakranssi katajasta

Pajuvanteeseen tehdyssä havukranssissa on pääasiassa katajaa, mutta havukimppuihin voi sekoittaa myös hieman kotimaista metsäkuusta ja lilanpunaisella kasvisprayllä sävytettyjä metsämännyn oksia. Kranssi koristellaan paperimassaomenoilla ja pisaranmallisilla muovikristalleilla. Omenat maalataan kiiltäviksi ja kovapintaisiksi. Omenakranssi sopii parhaiten katoksen alla olevaan oveen, sillä toistuva kastuminen saattaa pilata huolellisestikin maalatut omenat.

Kimmeltävä havukranssi

Sinisävyisistä männynoksatupsuista ja vihreistä metsäkuusen oksista sidottu pörheä kranssi koristellaan pihasta kerätyillä valeangervon kukinnoilla, rusetilla, enkeleillä ja kimmeltäväksi seitiksi kiedotulla, ohuella hopealangalla.

Kaurakranssi silkkinauhoilla

Pellava- ja kauranipuista ristiin sidottu ja punaisin silkkinauhoin somistettu koriste on perinteinen ja symbolinen. Nippujen sitominen toisiinsa onnistuu helposti, kun työn rakentaa pöydän päällä ja niput sitoo ensin yhteen esimerkiksi liukumattomalla kalastajalangalla.

Rusettikranssi omenoilla

Katajasta ja kuusesta tehty kranssi koristellaan männynoksatupsuilla ja helminauhalla. Leveästä koristenauhasta tehtyä rusettia käännellään molempiin suuntiin muutamalle lenkille ja kiinnitetään kiertämällä ohut rautalanka tiukasti keskiosan ympäri. Tämän jälkeen rusettia voi muotoilla nauhalenkkejä taivuttelemalla. Pienet vihreät koristeomenat, joissa on valmiina rautalangan pätkä, tekevät rusetista runsaan ja herkullisen näköisen.

Pitkulainen mäntykranssi

Pitkänomainen, pajurungon päälle tehty ovikoriste kootaan metsämännyn oksista. Joukkoon kierretään sormivaleangervon tummanruskeita, kuivia kukintoja. Pellavan kellertävät siemenkodat tuovat värimaailmaan kontrastia. Kevyen rusetin syliin on sykeröity kirkkaita lasisydämiä.

Joulukranssin tarvikkeet:

  • havuja
  • nippu pajun- tai koivunoksia
  • oksasakset
  • ohutta metallilankaa
  • koristeita, esimerkiksi käpyjä, tammenterhoja, kuivattuja hedelmiä, viljantähkiä tai silkkikukkia
  • haluttaessa metallinhohtavaa tai valkoista spraymaalia
  • sanomalehtiä tai muu suoja pöydälle.

Kranssin kierrätys

  • Kransseihin kannattaa valita kompostoitavia, kierrätettäviä tai myöhemmin uudelleen käytettäviä materiaaleja.
  • Kun kranssi ei enää ole käyttökelpoinen, koristeet irrotetaan ja puhdistetaan. Rautalangat kuuluvat metallinkeräykseen ja havut, pajupohjat sekä kuivakukat kompostiin.
  • Jos rautalangan irrottaminen pistävistä, kuivista havunoksista tuntuu liian työläältä, kranssin voi laittaa kompostiin sellaisenaan. Kun aika on tehnyt tehtävänsä, poista rautalangat kompostimullan joukosta.

  

Havukranssi on kaunis ja kestävä koriste.

Havukranssi on kaunis ja kestävä koriste.

Teksti
Kuvat Mervi Ahlroth
Kranssien ohje ja toteutus Marina Ahlberg ja Pirkko Haavisto

Nauhoja ja askartelutarvikkeita on saatavilla Prismoista, Sokoksista ja Kodin Terroista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5