Handsfreet – ostajan opas

7.10.2016
2 arviota
Handsfreet – ostajan opas

Handsfree-laitteet on suunniteltu helpottamaan autoilevan ja liikkuvan ihmisen arkea. Pienikokoisen apulaitteen avulla pystyy puhumaan kännykkään ilman, että puhelinta tarvitsee pitää kädessä. Kädet ajamiseen vapauttava korvanappi eli handsfree on ollut pakollinen liikenteessä vuodesta 2003 lähtien.

Handsfree-laitteiden ominaisuudet vaihtelevat mallikohtaisesti ja vaihtoehtoja on runsaasti. Tärkein kriteeri laitetta valittaessa on oman matkapuhelimen merkki. Handsfreet ovat monesti valmistajakohtaisia, eivätkä esimerkiksi Samsungin laitteet välttämättä toimi Applen puhelimessa. Yhteensopivuutta on viime vuosina laajennettu, mutta asia on aina syytä tarkastaa.

Yleensä hinta heijastuu suoraan laitteen laatuun. Nykyään useimmat mallit toimivat langattoman bluetoothin välityksellä, ja niissä on myös aiempaa puhtaampi ja terävämpi äänenlaatu. Edullisimmissa malleissa äänenlaatu saattaa olla heikompi, mutta ne soveltuvat hyvin peruskäyttöön.

Langattomat bluetooth-handsfreet

Bluetooth-handsfreet ovat nykyään suosituimpia, koska ne ovat yhteydessä puhelimeen langattomasti, eikä helposti sotkeutuvien johtojen kanssa tarvitse kikkailla.

Bluetooth on avoin standardi lähietäisyydellä toimivaan langattomaan kommunikointiin. Bluetooth-handsfreet vaativat puhelimelta bluetooth-yhteyden.

Johdolliset handsfreet

Johdollisissa handsfree-laitteissa puhelimeen kytketään kuulokkeet, joiden johdossa on mikrofoni. Ne sopivat hyvin peruskäyttöön, mutta äänenlaatu ei ole yhtä hyvä kuin kehittyneemmissä malleissa.

Handsfreen valinnassa huomioitavaa

  • Puhelimen merkki ja malli. Varmista myyjältä, että haluamasi handsfree toimii puhelimesi kanssa.
  • Yhteys puhelimeen. Langallinen malli vai langaton bluetooth?
  • Koko. Täytyykö laitteen olla mahdollisimman pieni?
  • Kuuluvuus. Puhutko paljon tärkeitä puheluita handsfreehin?
  • Hinta. Vaihtelee pääsääntöisesti välillä 15–100 euroa.
Teksti
Kuva 123RF
Asiantuntija Mikko Aronpää, Prisma Kuopio
Avainsanat: elektroniikka puhelimet
Arvioi artikkeli

Tuotteita on saatavilla Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5