Altakasteluruukun käyttö

28.8.2012
0 arviota
Viherkasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla.

Altakasteluruukku sopii viherkasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta. Valitse vesisäiliölliseen kukkaruukkuun myös oikeanlainen multa.

Viherkasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukut ovat useimmiten suuria, kevytrakenteisia muoviruukkuja, joiden pohjassa ei ole reikiä. Kasvit imevät veden ruukun pohjalla olevasta 5–10 senttimetrin korkuisesta vesitilasta, joka täytetään vedellä. Välipohjasta vesitilaan ulottuva multajalka tunnistaa kuivuneen mullan.

Altakasteluruukkuun sopiva multa

Altakasteluruukkuihin on ilmava, hiekkapitoinen erikoismultansa, joka pitää huolen, että vesi imeytyy tasaisesti kasvin juuristoon. Mullanvaihdon jälkeen kukkaa kastellaan aluksi päältäpäin. Pintamullan annetaan kuivahtaa ennen uutta kastelua.

Kastelu

Vettä lisätään altakasteluruukun vesitilaan vasta sen oltua tyhjänä jo muutamia päiviä, jotta multapaakku saa kuivahtaa välillä. Liiallinen märkyys vie mullalta ilman ja tukahduttaa kasvien juuret.

Altakasteluruukkuun sopivat kasvit

Altakasteluruukuissa viihtyvät erityisesti kasvit, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta ja edellyttävät säännöllistä kastelua eli

  • saniaiset
  • nukkumaijat
  • peikonlehdet.

Viherkasvien kastelu loma-aikana

Altakasteluruukut hoitavat lomalaisen kukkien kastelun jopa viikon tai pari, ruukun ja säiliön koosta riippuen. Pitempikestoiseen kosteutukseen on saatavana hanaan liitettäviä tippakastelujärjestelmiä.

Muista loman aikana

  • Siirrä viherkasvit varjoisaan paikkaan.
  • Laske huonelämpöä mahdollisuuksien mukaan.

Tee itse altakasteluruukku

  • Laita keraamisen ruukun pohjalle kevytsoraa ja sen päälle suodatinkangas. Täytä lopputila ruukusta normaaliin tapaan mullalla.
  • Asenna ruukkuun mullan pinnasta sorakerrokseen ulottuva muoviputki. Kastele kasvia putken kautta.
Teksti
Kuva Annette Saksman
Asiantuntija Pirjo-Riitta Pyysing, Hyvinkään Hankkija-Maatalous Oy
Avainsanat: pihakasvit sisäkasvit
Arvioi artikkeli

Mullat, lannoitteet ja muut kukkienhoitotarvikkeet ovat saatavilla Prismoista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5