Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aloittelevan puutarhurin ABC - Näin pääset alkuun

Teksti:
Katri Saukkonen
Asiantuntija:
tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, sekä lehtori, puutarhaopettaja Virpi Väre ja lehtori Eija Rekola Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Unelmoitko omasta puutarhasta – isosta tai pienestä? Tässä vinkit, joilla pääset harrastuksessa alkuun ja vältät yleisimmät virheet puutarhassa.

Mitä kannattaa huomioida, kun aloittelee puutarhanhoitoa?

Muista, että oma puutarha on sinun oma juttusi. Puutarha on rentoutumista ja mielekästä puuhastelua varten, ei työleiri. Etene yksi pieni projekti kerrallaan, jotta voit nähdä, mihin voimasi ja intosi riittävät. Jos olet kiinnostunut hyötykasveista, keskity aluksi sellaisiin, joiden satoa varmasti tulet käyttämään. Koristekasveista kannattaa valita helppohoitoisia kasveja.

Millaisia varusteita puutarhanhoitoon kannattaa hankkia? 

Alkuun pääsee hyvillä, omaan käteen sopivilla työvälineillä. Lapio, harava, talikko ja puutarhasakset ovat varmasti tärkeimpiä välineitä. Kastelukannu sopii pienillä aloilla kasteluun, mutta hyvä puutarhaletku on kuivilla keleillä oiva apu. Kottikärryt ovat omakotipihassa usein tarpeelliset. Jos haluat kasvihuoneen, muista, että se tarvitsee avomaata enemmän aikaa ja huolenpitoa.

Millaiset kasvit sopivat aloittelijalle? 

Aloittelijalle sopivia kasveja ovat helppohoitoiset ja kestävät kasvit. Koristekasveista maatiaisperennat ja kotimaiset pensaat ja puut ovat aina varmoja valintoja. FinE-merkityt kasvit ovat Suomessa tutkittuja ja valittuja "eliittikasveja". Nämä kasvit ovat mahdollisimman ilmaston-, tautien ja tuholaisten kestäviä, helppohoitoisia ja koko kasvukauden ajan näyttäviä. Marja- ja hedelmälajikkeiden FinE-kasvit ovat kestäviä, terveitä ja satoisia.

Vihanneksista aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle sipulilla, salaatilla, punajuurikkailla, kesäkurpitsalla, tillillä ja persiljalla. Helppoja yrttejä ovat myös sitruunamelissa ja erilaiset basilikat. Basilikat ovat kylmänarkoja, joten ne kannattaa istuttaa ulos vasta toukokuun lopulla, mieluummin jopa kesäkuun alkupuolella.

Entä millaiset kukat ovat hyviä aloittelevalle puutarhurille?

Yksivuotisista kesäkukista helppoja ovat peikonkakkara, orvokki, petunia ja samettikukka. Orvokki sietää kevätkylmiä, joten sen voi istuttaa jo huhtikuussa. Muiden kesäkukkien istutusaika on touko-kesäkuu.

Mitkä ovat puutarhanhoitoa aloittelevan yleisimmät virheet? 

Yksi yleisimpiä aloittelijan virheitä on innostuksen vallassa tehty liian iso kasvimaa, koristekasvi-istutus tai puutarharemontti. Isoa alaa ei sitten jaksetakaan hoitaa. Uuden pihan perustamisen virheitä on myös talven unohtaminen: lumille ei ole paikkaa, pihan kulkuväylien valaistus ei ole riittävä, matontamppausteline on pihan peränurkassa ja kasvivalinnat on tehty kesää ajatellen. Suomessa talvea on kuitenkin puolet vuodesta, joten näihinkin seikkoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Miten aloitteleva puutarhuri voi välttää yleisimmät virheet?

Kasvupaikan tulee olla puhdas rikkakasveista, jotta puutarhainnostus ei kuole rikkakasvien kitkemiseen. Koristekasveja kannattaa sijoitella ryhmiin, joissa hoito on helpompaa kuin nurmikolle siroteltujen yksittäiskasvien hoito. Kasvit viihtyvät parhaiten toistensa seurassa, ja isohkot ryhmät ovat näyttäviä. Talvi kannattaa huomioida myös kasvivalinnoissa: esimerkiksi havut ja värikäsversoiset kanukat ovat talvella pihaa kaunistavia elementtejä.

Entä mikä on yleinen virhe kesäkukkien hoidossa?

Kesäkukkien hoidossa tyypillisin virhe on liian niukka kastelu ja lannoitus. Kesäkukat kukkivat jatkuvasti, joten ne kuluttavat koko ajan ravinteita ja niitä on lannoitettava säännöllisesti. Niitä on myös kasteltava kerralla kunnolla, minkä jälkeen pintamullan pitää antaa kuivahtaa. Monet kastelevat kesäkukkia liian vähän kerralla ja sitten ne kärsivät kuivuudesta.

Millaisia virheitä tehdään nurmikon istutuksessa?

Nurmikon perustamisessa yleisin virhe on liian ohut kasvualusta. Jos haluaa pitkäikäisen, hyvinvoivan nurmikon, multakerroksen on oltava 20 senttiä. Kasvualustaksi tulee valita seulottu, hyvärakenteinen puutarhamulta, joka on lannoitettu ja kalkittu. Nurmikon jatkohoidossa tyypillinen virhe on liian niukka lannoitus, jolloin nurmikon kasvuvoima ehtyy ja se alkaa sammaloitua. Paras keino sammaloitumisen ehkäisemiseksi on rehevästi kasvava nurmikko, jonka juuret työntyvät syvälle maahan. Maa pysyy ilmavana, jolloin sammal ei viihdy siinä.

Mistä ja millaista apua puutarhanhoitoon voi saada?

Laajavalikoimaisessa puutarhamyymälässä on yleensä ammattitaitoiset myyjät, jotka neuvovat tuotteiden valinnassa ja käytössä. Monilla puutarha-alan yrityksillä on neuvontakanavia netissä. Useilla taimistojen nettisivuilla on perustietoja ja kasvatusohjeita heidän kasvattamistaan taimista. Alan lehdistä löytyy vinkkejä useimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Aloittelijan kannattaa etsiä apua myös alan harrastajilta. Monilla paikkakunnilla toimii erilaisia puutarhaharrastajien yhdistyksiä.

Miksi apua kannattaa pyytää?

Ammatti-ihmisiltä saa apua niin suunnitteluun, rakentamiseen kuin puutarhan hoitoonkin. Voit teettää kaikki tai vain jonkin osan töistä, jolloin säästät omia voimavarojasi ja aikaasi. Ammattiapua käyttämällä vältät myös virheet, joiden korjaaminen veisi mahdollisesti rahaa ja aikaa.