0 arviota

Digiboksi – ostajan opas

8 13 elektroniikka

Mitä pitää ottaa huomioon digiboksin hankinnassa – tai tarvitaanko boksia ollenkaan, jos televisiossa on oma digiviritin? Miten onnistuu teräväpiirtokuvan katselu ja ohjelmien tallentaminen?

 • Digiboksi – ostajan opas
Digiboksi – ostajan opas

Uutta digiboksia harkittaessa kannattaa miettiä kokonaan uuden television ostamista, etenkin jos se on muutenkin suunnitelmissa. Uusissa televisioissa on teräväpiirtodigiviritin sisään rakennettuna, osa malleista on myös tallentavia.

Antenni vai kaapeliverkko?

Digisovittimen eli -boksin hankkijan pitää tietää muutamia asioita siitä, missä ja miten laitetta aikoo käyttää. On tärkeää olla selvillä siitä, aiotaanko boksia käyttää antenni- vai kaapeliverkon lähetysten seurantaan. Valintaa voi helpottaa se, että uusissa digibokseissa on virittimet molempiin verkkoihin. 

Jos laitteessa on vain toisentyyppinen viritin, pitää valita omaan jakeluverkkoon sopiva. Jos muuttaa antennitaloudesta kaapelitalouteen tai päinvastoin, joutuu hankkimaan uuden sovittimen. Bokseja on myös satelliitti- ja IP-vastaanottoon.

Laitteen tyyppi käy ilmi lyhenteestä:

 • DVB-T antenniverkkoon
 • DVB-C kaapeliverkkoon
 • DVB-T + C antenni- ja kaapeliverkkoon
 • DVB-T2 tulossa antenniverkoon
 • DVB-IP internetverkkoon
 • DVB-S satelliittiverkkoon.

Katso yhtä kanavaa ja tallenna toista

Useimmissa digibokseissa on kaksi viritintä. Se mahdollistaa toisen kanavan katselemisen samalla, kun tallentaa toisen kanavan lähetystä. Tavallisesti pystyy katselemaan yhtä kanavaa ja tallentamaan samanaikaisesti kahta muuta, kunhan kaksi kanavista on samasta kanavanipusta. Monipuolisimmat laitteet mahdollistavat jopa neljän kanavan tallentamisen ja yhden katselun samanaikaisesti.

 • Kanavanippu A: YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem, YLE Teema, AVA ja FOX sekä radiokanavat YLE Klassinen, YLE Puhe ja YLE Mondo.
 • Kanavanippu B: MTV3, Nelonen, Sub, Liv ja Estradi. Lisäksi maksullisia kanavia.
 • Kanavanippu C: TV5 ja Iskelmä. Lisäksi maksullisia kanavia.
 • Kanavanippu E: Liv ja Kutonen. Lisäksi maksullisia kanavia.

Useita virittimiä, yksi televisio

Saman television katselussa on mahdollista käyttää useita virittämiä. Tyypillisesti toinen viritin on television sisällä ja toinen ulkoisessa tallentavassa digiboksissa. Television sisäisen virittimen edut ovat ilmeiset: yksi laatikko vähemmän televisiotasolle eikä rumia johtovyyhtejä. Tärkeintä on kuitenkin se, että viritin ja vastaanotin toimivat saumattomasti yhdessä. Ulkoista boksia voidaan käyttää esimerkiksi paremman TV-oppaan takia. Oppaiden lisäksi myös teksti-TV-sovelluksissa on eroja eri virittimien välillä.

Käytettävä digiviritin valitaan television kaukosäätimen input-valitsimella. Käytettävissä olevat ohjelmalähteet, esimerkiksi antenni, digiviritin, DVD-toistin, näkyvät listassa tai valinta siirtyy seuraavaan laitteeseen, kun nappia painetaan uudestaan. Sen jälkeen valitaan haluttu ohjelmalähde.

HD-television viritin pystyy vastaanottamaan teräväpiirtokuvaa, mutta televisioissa ei kuitenkaan ole ohjelmia tallentavia kiintolevyjä. Tallentamiseen tarvitaan edelleen ulkoinen, tallentava digiboksi tai IP-palvelu.

Teräväpiirto vai tavallinen digiboksi?

Markkinoilla on kahden standardin mukaisia laitteita: normaalia (SD) ja teräväpiirtokuvaa tarjoavia bokseja (HD). SD-boksit välittävät perinteistä TV-kuvalaatua, HD-boksit välittävät huomattavasti parempilaatuista teräväpiirtokuvaa. Teräväpiirtoboksit yleistyvät koko ajan teräväpiirtolähetysten lisääntyessä. Eniten niistä on hyötyä kaapeliverkoissa, joissa on tarjolla lukuisia teräväpiirtokanavia.

Jotta kaapeliverkossa voi seurata maksullisia HD-lähetyksiä, boksin pitää täyttää Cable Ready HD -vaatimukset. Vaatimukset täyttävissä laitteissa on Cable Ready HD -tunnus. Nykyiset HD-virittimellä varustetut televisiovastaanottimet saa yhteensopiviksi Common Interface -moduulin avulla.

 • Antenniverkossa on vielä vähän teräväpiirtolähetyksiä. Tosin muun muassa YLE ja MTV3 välittävät osan ohjelma-annistaan myös teräväpiirtona.
 • HD-digibokseja on sekä antenni- että kaapeliverkkoon ja malleja on markkinoilla lukuisia. HD-televisioissa on useimmiten teräväpiirtoviritin sisään rakennettuna.
 • Satelliittilähetysten kautta voi seurata lukuisia teräväpiirtokanavia. Lähetykset vaativat oman boksinsa ja antenninsa. Niitä myyvät lähinnä palveluntarjoajat.

Teräväpiirtokuvan katselu edellyttää HD- tai HD Ready -tason televisiovastaanotinta.

 • HD on täysteräväpiirtolaatu (1920 x 1080 pikseliä).
 • HD Ready on alempi teräväpiirtolaatu (1280 x 720 tai 1366 x 768 pikseliä).
 • Antenna Ready HD -merkinnällä varustetulla laitteilla voi seurata antenniverkon HD-lähetyksiä. Tällaisissa laitteissa on myös DVB-T2-viritin.
Teräväpiirtolähetykset

MPEG-2, MPEG-4 vai DVB-T2?

Elektroniikka vilisee hankalia termejä. SD-tasoisen televisiolähetyksen pakkaukseen käytetään MPEG-2-standardia. Teräväpiirtolähetysten välittämisessä käytetään tehokkaampaa MPEG-4-standardia.

Tulevaisuudessa antenniverkon teräväpiirtolähetykset tulkevat siirtymään kokonaan DVB-T2-standardin käyttöön. Käyttäjille standardi näkyy parempana kuvan- ja äänenlaatuna. Standardin mukaisia laitteita on jo saatavissa, ja niistä löytyvät myös nykyisten standardien mukaiset virittimet. Suomessa DVB-T2-lähetykset ovat alkaneet lähinnä maksu-TV:n puolella.

Suomessa antennitalouksien siirtyminen DVB-T2-standardin käyttöön alkaa vuonna 2017. Nykyisillä digivirittimillä pystyy katsomaan normaalilaatuista televisio-ohjelmaa vielä pitkään. Siirtymäkauden loputtua teräväpiirtolähetysten seuraaminen edellyttää antenniverkossa uuden standardin mukaista digiboksia.

Monikanavaääni luo tilantuntua

Teräväpiirtolähetyksissä käytetään yleensä monikanavaääntä, jolla saadaan luotua kotiin teatterimainen äänimaailma. HD-digibokseissa on monikanavaääntä varten useimmiten optinen digitaaliäänilähtö, josta kaapeli yhdistetään vahvistimeen. Monikanavaääni siirtyy myös HDMI-kaapelia pitkin.

Monikanavaäänestä nauttiminen edellyttää digiboksin lisäksi kotiteatterijärjestelmää. Esimerkiksi 5.1-järjestelmässä on viisi tavallista kaiutinta ja yksi matalia ääniä toistava subwoofer-kaiutin. HD-boksit tukevat tavallisesti monikanavaääntä  7.1.-järjestelmään asti, jossa on etu- ja takakauittimien välillä yksi kauitinpari.

Tallentava digiboksi

Useimmat nykyisin myytävät digiboksit ovat tallentavia. Tavallisissa SD-bokseissa on noin 300–500 Gb:n kokoinen kiintolevy, jolle mahtuu tallenteita noin 150–300 tuntia.

Tallentavat HD-digiboksit välittävät ja tallentavat tavallista ja teräväpiirtokuvaa. Laitteiden kiintolevyt ovat kooltaan tavallisesti 500–1 000 Gb, jolle mahtuu teräväpiirtokuvaa noin 50–100 tuntia.  

Maksullisten lähetysten seuraamista varten boksissa pitää olla paikka maksu-TV-kortille. Lähes kaikista malleista löytyykin korttipaikka valmiina. Televisioon pitää yleensä hankkia korttimoduuli erikseen.

IP-digibokseissa ei tarvita tallentamismahdollisuutta, sillä palvelu tallentaa ohjelmat verkkopalvelimille. Palvelusopimukseen kuuluva tallennuskapasiteetti on yleensä moninkertainen ulkoisten digiboksien kapasiteettiin verrattuna.

HDMI-liitännällä paras kuvanlaatu

Digiboksin pystyy liittämään vanhaankin televisioon, kunhan molemmissa laitteissa on scart-liitäntä. Kaikissa HD-digibokseissa ja monissa uusissa SD-bokseissa on HDMI-liitäntä, jonka kautta kulkee ääni ja paras mahdollinen kuvanlaatu. Liitäntä on täysin digitaalinen.

Digibokseissa on lähes aina USB-liitäntä. Sitä voidaan tarvita laitteen ohjelmiston päivittämisessä, vaikka monet laitteet osaavat vastaanottaa päivityksen lähetyssignaalin välityksellä. Monet laitteet osaavat näyttää USB-muistitikulle tallennettuja valokuvia. 

Osassa laitteita on kaksisuuntainen USB-liitäntä, jonka kautta bokseista voi siirtää ohjelmatallenteita tietokoneelle. Ohjelmat voi sitten halutessaan polttaa DVD-levylle.

Liitännät

Kaapelit vasemmalta: scart (A), antennijohto (B), digitaalinen liitäntäjohto HDMI (C), ääniliitännän tekemiseen RCA-johtoja (D), tietojen siirtoon digiboksin ja tietokoneen välillä USB-liitäntä (E).

Digiboksin liitännät


Tuotteita on saatavilla Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...