0 arviota

Teltta – ostajan opas

0 1 retkeily

Teltta valitaan aina käyttötarkoituksen mukaan. Kokosimme pohdinnan arvoisia asioita avuksi teltan hankintaan ja käyttöön.

  • Teltta – ostajan opas
Teltta – ostajan opas

Telttaan kohdistuvat vaatimukset vaihtelevat paljon sen mukaan, käytetäänkö sitä juhannusyön lisämajoitustilana vai vaelluksella ääriolosuhteissa.

Milloin ja missä retkeillään?

Sopivan teltan valinta alkaa tarpeiden pohtimisella: mihin vuodenaikaan ja minkälaisissa olosuhteissa telttaa tullaan käyttämään? Teltat jaetaan usein kesä-, kolmen vuodenajan- ja neljän vuodenajantelttoihin. Lisäksi puhutaan vaellusteltoista, retkiteltoista ja perheteltoista. Jaottelusta käy selvästi ilmi, että teltta tulee valita olosuhteiden mukaan. Vaativassa käytössä teltalta edellytetään monia turvallisuuteen ja selviytymiseen liittyviä ominaisuuksia. Kevyessä kesäkäytössä valinnassa voidaan keskittyä tila- ja mukavuusseikkoihin.

Telttamallit

Telttoja on eri mallisia, joista kupoli- ja tunneliteltta ovat tätä nykyä käytetyimmät.

Kupoliteltassa ainakin yksi kaaripari risteää teltan päällä ja teltta on muodoltaan kupolimainen. Risteävien kaarien ansiosta teltta pysyy pystyssä ilman kiiloja. Kupoliteltassa on usein heikosti säilytystilaa, mutta korkeutta mukavasti.

Tunneliteltassa on jyrkät seinät ja kiitettävästi hyötytilaa. Siinä on usein iso absidi eli ulkoeteinen tavaroiden säilyttämistä varten. Parhaimmillaan sisäänkäyntejä ja absideja on kaksi. Tunneliteltta tulee pystyttää tuulensuuntaisesti.

Hybriditeltassa on pyritty yhdistämään tunneli- ja kupoliteltan parhaat ominaisuudet. Runsaat tukikaaret parantavat tuulenkestävyyttä. Hybriditeltta on usein kokeneen retkeilijän vaativiin olosuhteisiin sopiva valinta. Muotoja ja kokoja on useita.

Geodeettinen teltta on useiden kaariensa ansiosta kupolitelttaa tukevampi ja siten myös painavampi. Teltta on tarkoitettu erityisesti vuoristokäyttöön. Ominaisuuksiltaan se kuuluu telttojen eliittiin ja menee hieman hukkaan mökkipihalla.

Harjateltta on vanha tuttu perustelttamalli ja toimii edullisuutensa ansiosta esimerkiksi kesäfestarikäytössä.

Huomioita erilaisiin olosuhteisiin

Lumessa: Lumiliepeet estävät tuiskussa lumen pääsyn telttaan. Hybriditeltan tukeva rakenne soveltuu lumisiin olosuhteisiin.

Tuulessa: Tuulen suuntaisesti pystytettynä tunneliteltta halkoo hyvin tuulta ja soveltuu siten avomaastoon ja tuulisiin olosuhteisiin. Myös hybriditeltta on tukevan rakenteensa vuoksi omiaan tuulisissa olosuhteissa.

Sateessa: Tilava absidi tarjoaa hyvän suojan tavaroille, kengille ja vaatteille. Telttakankaan hyvästä vedenpitävyydestä ja laadukkaasta saumarakenteesta on etua. Kosteissa olosuhteissa myös tuuletusominaisuudet korostuvat.

Avoimessa tai kallioisessa maastossa: Kalliomaastossa maakiilojen käyttäminen ei välttämättä onnistu, joten teltan tulee pysyä pystyssä ilman niitä. Avoimessa maastossa tuulee usein.

Tiheässä metsässä: Suuren tasaisen alueen löytäminen tiheästä metsästä voi olla hankalaa, jolloin teltan pienestä lattia-pinta-alasta on etua.

Teltan paino ja kuljetus

Autoon voi pakata isokokoisenkin teltan.

Kannettaessa keveydestä on etua.

Kajakkikuljetus edellyttää pientä kokoa.

Kuljetettava telttakokonaisuus muodostuu telttakankaasta, sen määrästä ja vahvuudesta, telttakaarista, maakiiloista, telttanaruista ja mahdollisista lisävarusteista. Painon ja pakkauskoon merkitys liittyy teltan kuljetustapaan.

Vaellustelttojen tärkeitä ominaisuuksia ovat pieni pakkauskoko ja keveys, koska telttaa kannetaan maastossa pitkiä matkoja. Retkiteltoissa, joiden kanssa leiriydytään pidemmäksi aikaa, painotetaan tilavuutta, käytännöllisyyttä ja isoja eteisiä. Perheteltat viedään leiripaikalle yleensä autolla tai veneellä. Ne saavatkin olla suuria ja painavia, ja niissä sisäkorkeus riittää usein seisomiseen.

Myös ominaisuuksien lisääntyminen vaikuttaa tavallisesti teltan painoon: kesäteltat ovat kevyimpiä ja talviteltat raskaimpia. Vaellus- ja retkeilyteltat painavat noin 1,5–4 kiloa. Suuret 20 hengen teltat painavat jopa kymmeniä kiloja.

Kaksi kerrosta

Retkeily- ja vaelluskäyttöön tarkoitetut teltat ovat pääosin kaksikerroksisia eli niissä on ulkoteltta ja sisäteltta. Kahden kankaan etu liittyy etenkin kosteuden hallitsemiseen. Vedenpitävä ulkoteltta estää veden pääsyn sisään. Hengittävä sisäteltta päästää nukkujista haihtuvan kosteuden lävitseen kankaiden väliin, josta se tuulettuu ulkoilmaan. Kankaiden väliin jäävä ilmakerros on myös kevyt lämpöeriste. Teltan absidia suojaa vain ulkotelttakangas.

Kangas

Telttakankaina käytetään pääosin nylonia ja polyesteriä. Kankailla on myös muita ominaisuuksia.

Nylon kestää hyvin hankausta ja on kevyt telttamateriaali. Märkänä nylon venyy jonkun verran eikä se kestä kovinkaan hyvin UV-säteilyä.

Polyesteri on hieman nylonia painavampi materiaali, mutta puuvillaan verrattuna kuitenkin kevyt. Se kestää UV-säteilyä, eikä se myöskään veny märkänä.

Vedenpitävyys

Telttakankaan vedenpitävyyttä kuvaa vesipilariluku (mm/cm2). Vedenkestävä kangas kestää noin 1 300 mm vesipatsaan, laadukas teltan ulkokangas noin 4 000 mm vesipatsaan ja lattiakangas noin 10 000 mm vesipatsaan. Lukuun ei silti kannata liiaksi tuijottaa. Myös luja saumarakenne on vedenpitävyyden kannalta tärkeää.

Kankaan Rip stop -ominaisuudesta on hyötyä, jos telttaan tulee repeämä. Ruudukkomaisen neuloksen ansiosta Rip stop -kankaat repeävät hallitusti eli esimerkiksi pistoreikä ei lähde leviämään.

Silikonikäsittely on käytössä kaikkein laadukkaimmissa teltoissa. Kangas on kevyt, mutta kestävä.

PU-sively on hieman edullisempi ja painavampi tapa parantaa kankaan kestävyyttä. Käytössä sekä vaellus- että perheteltoissa.

Ilmanvaihto

Kunnon tuuletuskanavat parantavat teltan joskus turhan hidasta ilmavaihtoa. Riittävä ilmanvaihto pitää teltan kuivana, mikä on oleellista lähes kaikkien retkeilyvarusteiden ominaisuuksia ajatellen. Huonosti tuulettuvassa teltassa kosteus tiivistyy vesipisaroiksi ulkoteltan sisäpintaan. Tuuletusaukot sijaitsevat ulkotelttakankaassa ja niiden koon, määrän ja käytön tulee olla suhteessa teltan käyttäjämäärään.

Yöpyjien määrä

Telttojen koot vaihtelevat yhden hengen teltoista yli kymmenen hengen telttoihin. Monin ominaisuuksin varustetut vaellus- ja retkiteltat on usein tarkoitettu 1–4 hengelle. Teltassa on vaelluskäytössä yleensä 50 cm eli makuualustan verran tilaa nukkujaa kohden. Riittävä tila on tärkeää hyvän yöunen saamiseksi, sillä väsymys voi viedä ilon retkeilystä.

 

Lähteet: Halti Hardware -opasTelttoja ja retkeilyvarusteita on saatavilla Prismoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...