0 arviota

Ruokavalio: Keliakia

3 2 ravitsemus

Keliaakikko valitsee ruokansa viljat tarkasti. Hän valitsee vain gluteenittomia tai erittäin vähägluteenisia tuotteita.

  • Keliaakikon ruokavalio
Keliaakikon ruokavalio

Keliakia on sairaus, jossa viljan gluteeni eli eräs proteiini aiheuttaa suolessa tulehduksen ja latistaa ohutsuolen suolinukkaa niin, etteivät ravintoaineet imeydy kunnolla. Pienikin määrä gluteenia on haitaksi keliaakikon terveydelle. Hoitona on elinikäinen tarkka ruokavalio, joka ei sisällä gluteenia. Sitä on vehnässä, ohrassa ja rukiissa sekä näitä sisältävissä ruoissa.

Ruokavalio pitää oireet kurissa ja turvaa lapsikeliaakikon kasvun. Muutoin keliaakikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin muillekin suomalaisille.

Keliakiaruokavalio

Pakkauksissa tai kaupan hyllyn reunassa sana gluteeniton kertoo, että tuote sopii keliaakikolle. Gluteenittomia viljoja ovat maissi, riisi, hirssi ja tattari. Vehnätärkkelys pystytään teollisesti puhdistamaan gluteenittomaksi. Kaura on gluteenitonta, jos se on puhdaskauraa eli ei ole missään vaiheessa ollut tekemisissä gluteenia sisältävien viljojen kanssa.

Keliaakikko vieraana

Tulipa keliaakikko luoksesi kylään tai asiakkaaksesi ravintolaan tai kahvilaan, voit varmistaa hänen viihtymisensä, kun takaat ruokailun turvallisuuden seuraavin keinoin:

  1. Tiedä, mitä tarjoat. Säilytä kääreet, jotta keliaakikko voi varmistaa, sopiiko tuote hänelle.
  2. Merkitse ruokalistassa ja noutopöydässä keliaakikolle sopivat tuotteet G-merkinnällä.
  3. Valmista gluteeniton ruoka gluteenittomista raaka-aineista, omissa astioissaan ja kattiloissaan, puhtailla välineillä.
  4. Varmista, ettei gluteenittomien raaka-aineiden joukkoon pääse ei-sopivia aineksia leikkuulaudalta, työvälineistä eikä muiden raaka-aineiden mukana.
  5. Laita gluteeniton leipä tarjolle omaan astiaan ja erikseen, jotta se päätyy tarvitsijoille. Merkitse se, jotta keliaakikko löytää oman leipänsä.
  6. Avaa keliaakikkoa varten oma leviterasia ja laita siihen oma veitsi, jotta tavallisten leipien murusia ei päädy keliaakikon leipään.

Keliakiasta usein kysyttyä

1. Sopiiko speltti?

Tahdon asia -tv-sarjassa keliakiadiagnoosin saanut isä alkoi viljellä spelttivehnää, joka on tavallista vehnää proteiini- ja kivennäisainepitoisempaa alkuvehnää. Hän oli lukenut sen sopivan keliaakikolle.

Speltti ei kuitenkaan sovi keliaakikolle. Kaikki vehnät sisältävät gluteenia. Siksi italialainen durumvehnäkään ei käy.

2. Käykö kaura?

Joskus sanottiin, että kotimaiset viljat eivät käy keliaakikolle. Sillä tarkoitettiin, että ruis, ohra, vehnä ja kaura eivät sovi. Kaura on ollut sallittua aikuiskeliaakikoille 1990-luvulta lähtien ja nykyisin kaura sallitaan myös lapsikeliaakikoille.

Turvallisin valinta keliaakikolle on ns. puhdaskaura ja siitä valmistetut tuotteet. Puhdaskauran valmistajat takaavat, ettei kauran joukossa ole ruista, ohraa eikä vehnää.

3. Käykö olut?

Tavallisen oluen valmistuksessa käytetään ohramallasta, josta jää gluteenia olueen. Myös maissi- ja vehnäolut sisältävät gluteenia. On kuitenkin olemassa pari olutmerkkiä, jotka sopivat keliaakikolle.

4. Sopiiko soijakastike?

Monissa soijakastikkeissa on valmistusaineena vehnää, minkä vuoksi vehnää sisältävän tuotteen käyttö voi tuntua oudolta. Soijakastikkeen valmistuksen aikana vehnän gluteeni kuitenkin hajoaa ja tuote muuttuu käytännössä gluteenittomaksi. Keliaakikko voi käyttää kaikkia soijakastikkeita.

5. Sopiiko peruna-, vehnä- tai ohratärkkelyssiirappi?

Toisinaan ainesluettelossa on kerrottu keliaakikon kannalta turhan tarkkaa tietoa, esimerkiksi että tärkkelyssiirappi on valmistettu ohrasta. Tieto on lisätty allergisia varten. Tärkkelyssiirappi on käytännössä gluteenitonta.

Ruokaostoksilla

Hedelmät ja kasvikset

  • Hedelmät sellaisenaan tai paloiteltuina, salaattina.
  • Kasvikset napostelupaloina joko dippikastikkeen kera tai sellaisenaan.
  • Lehtisalaatti, paprika, kurkku, tomaatti jne. leivän päälle.
  • Säilykeosastolta hedelmäsäilykkeitä esimerkiksi hedelmäsalaatteihin ja kasvissäilykkeitä naposteluun (kurkkuja, jalopenoja, oliiveja jne).

Leipä ja pulla

  • Keliaakikon leivät ja pullat löytyvät pakasteosastolta ja keksi- ja kuivaleipähyllyiltä.
  • Valmis marenkikakkupohja pitää noutaa leipä- ja pullaosastolta säilyvien kakkujen ja leivonnaisten luota.

Lihaleikkeleet ja juustot

  • Leivän päällyksiksi lihaisat leikkeleet ja leikkemakkarat (esimerkiksi saunapalvi, kinkku, lauantai- tai pekonimakkara) sekä maksamakkarat. Jos leikkeleen pinnassa on maustetta, tarkista, ettei joukossa ole korppujauhoja tms.
  • Kypsytetyt juustot (höylättävät ja homejuustot) sekä sulatejuustot ja useimmat tuorejuustot käyvät leivän päälle tai juustotarjottimelle.

Liha, kala ja muna

  • Graavilohta leivän päälle tai leikkelelautaselle.
  • Kananmunaa keitettynä sellaisenaan tai viipaloituna leivälle tai valmistettuna munavoiksi.

Einekset ja ruokamakkarat

  • Gluteenittomia eineksiä ovat esimerkiksi jauheliha-perunasoselaatikko, lohikiusaus ja jauhelihakeitto. Gluteeniton-sana näkyy pakkauksen etupuolella – ja joskus hyllyn reunassakin.
  • Kotimaiset grilli- ja lenkkimakkarat ja nakit ovat gluteenittomia, ja se kerrotaan pakkauksessa. Ulkomaisten valmisteiden gluteenittomuus on hyvä varmistaa ainesluettelosta. Tavallinen ryynimakkara ei käy.

Jogurtit ja viilit

  • Aamu-, väli- tai iltapalalle, miksei lounaan osaksikin. Kaikki käyvät, ellei mukana ole mysliä.

Maito ja ruoanvalmistustuotteet

  • Maitoa tai piimää juomaksi, kahviin/teehen tai pirtelön pohjaksi.
  • Maustettua rahkaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta hedelmäsalaatin tai leivonnaisen kera tarjottavaksi.
  • Raejuustoa leivän päälle.

Ravintorasvat

  • Kaikki levitteet käyvät.
  • Avaa keliaakikkoa varten uusi rasia, jotta tuotteeseen ei ole päässyt veitsen mukana muruja tavallisesta leivästä.

Mehut

  • Täysmehuja maitojen luota, laimennettavia mehuja tai pillimehuja lämpimiltä hyllyiltä.
  • Joihinkin mehuihin lisätään kuitua, mutta se ei ole viljakuitua.
Myslejä on saatavilla myös gluteenittomina.
Myslejä on saatavilla myös gluteenittomina.

Keksit ja näkkileivät

  • Tarjolla on hyvä valikoima gluteenittomia keksejä, näkkileipiä ja korppuja. Gluteenittomat tuotteet on löytämisen ja valinnan helpottamiseksi sijoitettu hyllyillä vierekkäin, esimerkiksi ylähyllylle.
  • Riisikakut sopivat. Moniviljakakkusissa voi olla mukana sopimattomia viljalajeja -lue ainesluettelot!

Aamiaistuotteet

  • Gluteeniton mysli.
  • Riisimurot, maissihiutaleet (tarkista sopivuus vieraaltasi).

Juomat

  • Kahvi, tee, yrttitee, kaakao.
  • Kivennäisvedet, virvoitusjuomat, siideri, lonkero.
  • Täysmehuja maitojen luota, laimennettavia mehuja tai pillimehuja lämpimiltä hyllyiltä. Joihinkin mehuihin lisätään kuitua, mutta se ei ole viljakuitua.

Mausteet

  • Sokerit, makeutusaineet, suolat, sinapit ja ketsupit.
  • Pähkinät ja kuivatut hedelmät.
  • Soijakastike, salaatinkastikkeet.

Karkit

  • Suklaa ja suklaakonvehdit, varmimmin valmistajalta, joka takaa tuotteen puhtauden.
  • Marmeladi.
  • Viinikumit.
  • Irtokarkit, joissa ei ole vehnäjauhoja (tärkkelyssiirappi muuttuu gluteenittomaksi valmistuksen aikana, vaikka sen raaka-aine ei olisikaan ollut gluteeniton).

Pakasteet

  • Pakasteleivonnaisissa on hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita: leipää, sämpylöitä, pasteijoita, pizzoja, muffinsseja, kakkuja jne. Keliaakikoille tehdään myös gluteenittomia karjalanpiirakoita.
  • Marjoja salaatiksi ja jäätelön kanssa.
  • Jäätelöistä valitse kotipakkaus, pikari, puikko tai mehujää. Tee esimerkiksi jäätelöannos vanilja-, mansikka- tai suklaajäätelöstä hedelmien tai marjojen kera. Joidenkin jäätelöiden makuaineina voi olla keksinmuruja, jotka sisältävät gluteenia. Tarkista ainesluettelo! Tavallisten tuuttien vohveli sisältää vehnäjauhoja, mutta saatat löytää pakkasesta myös tuutin, jossa on maissista tehty vohveli.
Teksti: Taina Luova
Kuvat: Thinkstock
Ladataan kommentointia...