Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Bouillabaisse

timer-icon45 min
Fork and knife
6 Annosta
Fork and knife
6 Annosta
Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on kaikkien kalakeittojen äiti. Klassikkokeitto yhdistää erilaiset kalalajit, äyriäiset ja tomaattisen valkoviiniliemen täydelliseksi herkuksi. Bouillabaisse aiolilla eli valkosipulimajoneesilla on perinteinen bistroruoka, joka sopii hyvin myös juhlaruoaksi.

Ainekset

300 g
lohifileetä
300 g
kuhafileetä
2 rkl
sitruunamehua
1 kpl
Sipuli
2 kpl
Valkosipulinkynttä
100 g
purjoa
200 g
(2 isoa) porkkanaa
2 kpl
Lehtisellerinvartta
2 rkl
rypsiöljyä
1/2 g
(1/2 ps) sahramia
25 g
(1 rkl) tomaattipyreetä
8 dl
vettä
2 kpl
kalaliemikuutiota
2 dl
Valkoviiniä
1 tl
Timjamia
1/2 tl
Suolaa
1/2 tl
Cayennepippuria
120 g
(1 tlk) simpukoita suolaliemessä

Aioli eli valkosipulimajoneesi

1 kpl
Valkosipulinkynsi
1 kpl
kananmuna
1 tl
dijoninsinappia
1 rkl
Sitruunamehua
1/2 tl
Suolaa
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna
2 dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Jos tarjoat keiton kanssa aiolia, valmista se ensin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Riko muna sauvasekoittimen korkealaitaiseen kulhoon. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, sinappi ja mausteet. Pane sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää teräkuvun alle. Kaada rypsiöljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hyvin hitaasti ylös. Majoneesi syntyy, kun öljy ja kananmuna emulgoituvat noston aikana. Tarkista aiolin maku ja lisää tarvittaessa valkosipulia tai mausteita. Anna aiolin tekeytyä jääkaapissa keiton valmistamisen ajan.

1 kpl
Valkosipulinkynsi
1 kpl
kananmuna
1 rkl
Sitruunamehua
1 tl
dijoninsinappia
1/2 tl
Suolaa
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna
2 dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2

Poista kaloista tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kalat ja mausta ne sitruunamehulla.

300 g
lohifileetä
300 g
kuhafileetä
2 rkl
sitruunamehua
3

Kuori ja hienonna sipulit. Pese purjo, porkkanat ja sellerinvarret. Hienonna purjo. Suikaloi porkkanat ja lehtisellerit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoittele, kunnes ne ovat hiukan kuullottuneet. Lisää sahrami ja tomaattisose. Kääntele hetki. Kaada vesi ja valkoviini kattilaan, lisää liemikuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.

1 kpl
Sipuli
2 kpl
Valkosipulinkynttä
100 g
purjoa
200 g
(2 isoa) porkkanaa
2 kpl
Lehtisellerinvartta
2 rkl
rypsiöljyä
1/2 g
(1/2 ps) sahramia
25 g
(1 rkl) tomaattipyreetä
8 dl
vettä
2 dl
Valkoviiniä
2 kpl
kalaliemikuutiota
4

Lisää kalapalat ja loput mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Älä sekoita enää voimakkaasti, jotta kalat eivät hajoa.

1 tl
Timjamia
1/2 tl
Suolaa
1/2 tl
Cayennepippuria
5

Valuta simpukat ja lisää ne lopuksi keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto aiolin ja vaalean leivän kanssa.

120 g
(1 tlk) simpukoita suolaliemessä
Miltä maistui?
Resepti:
Katri Schröder, Kati Pohja
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 19.9.2014
|
Muokattu: 13.3.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

541

2264

43,2 g

3,8 g

6,0 g

4,3 g

2,5 g

25,3 g

3,2 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

0,5 g (1/2 ps) sahramia,

0,5 tl Cayennepippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli