0 arviota

Palovaroitin – ostajan opas

3 5 mökki, kodinhoito

Palovaroitin on asunnon pakollinen turvavaruste.

  • Palovaroitin – ostajan opas
Palovaroitin – ostajan opas

Asunnon haltija, myös vuokralainen, on velvollinen hankkimaan asuntoon palovaroittimet sekä pitämään varoittimet toimintakunnossa. Turvallisinta on varustaa kaikki makuuhuoneet ja eteinen sopivilla ominaisuuksilla varustetulla palovaroittimella.

Asuntopaloissa kuolee vuosittain noin 100 ihmistä. Joulu lähes kaksinkertaistaa tulipalojen määrän.Yleisin syttymissyy on tupakointi. Kouluikäisten sytyttämistä paloista yli puolet on tahallaan sytytettyjä. Hetken mielijohteesta palon sytyttävä nuori ei usein tule ajatelleeksi tulen leviämisvaraa tai omaa korvausvastuutaan.

Palovaroittimen toiminta tulisi testata kuukausittain testinappia painamalla.
Palovaroittimen toiminta tulisi testata kuukausittain testinappia painamalla.

Tutkimusten mukaan jopa joka toinen tulipalossa menehtynyt ihminen olisi pelastunut, jos asunnossa olisi ollut palovaroitin.

Minkälainen palovaroitin?

Lähes jokaisessa suomalaiskodissa on palovaroitin, mutta monilla palovaroittimien määrä on liian vähäinen kodin kokoon nähden. Yli 60 neliön kodeissa palovaroittimia on riittävästi vain reilulla puolella suomalaisista. Palovaroitin on pakollinen myös niissä kesämökin tiloissa, joissa yövytään. Paras turva saavutetaan usealla, eri ominaisuuksin varustetulla palovaroittimella.

Palovaroittimien ominaisuudet

Optinen palovaroitin reagoi kylmän, etäämpää kantautuvan kytevän palon savuun. Se soveltuu hyvin kodin yleisvaroittimeksi mahdollisimman keskelle huoneistoa asennettuna.

Ionisoiva palovaroitin reagoi ilmitulen lämpimään savuun nopeasti ja soveltuu parhaiten kohdevaroittimeksi. Makuuhuoneisiin suositellaan valittavaksi tavalliset ionisoivat varoittimet.

Valaiseva varoitin on kätevä käytävillä. Se toimii hyvin myös kaksikerroksisten asuntojen portaiden yläpäässä, missä valo samalla näyttää tien turvaan.

Paras turva saavutetaan usealla erilaisella palovaroittimella. Parhaassa varoitinmallissa on sekä optinen että ionisoiva tunnistin, jolloin palovaroitin havaitsee nopeasti sekä kytevän että ilmitulen savut.

Häkä- ja palovaroittimen yhdistelmä tulee olla tiloissa, joissa on leivinuuni tai takka, jonka pellit suljetaan. Paras vaihtoehto häkävaroittimeksi on sellainen varoitin, jossa on jatkuva digitaalinen häkäarvon näyttö. Se kertoo myös huippuarvot. Nykyaikaiset häkävaroittimet keräävät häkää tunnistimeen kumulatiivisesti, koska häkä on vaarallista jo pienillä pitoisuuksilla. Laitteet on viranomaismääräysten mukaisesti kalibroitu hälyttämään hyvin alhaisista määristä.

Verkkovirralla toimivat palovaroittimet tulivat pakollisiksi uusiin valmistuviin asuntoihin vuoden 2009 alussa. Ne sopivat uudisrakennuksiin ja saneerauskohteisiin. Verkkovirralla toimiva lämpöilmaisinpalovaroitin soveltuu esimerkiksi lämpimään autotalliin, jonne ei aikaisemmin ole ollut mahdollista asentaa palovaroitinta.

Kodin tai mökin koosta ja huonejärjestyksestä riippuen voidaan yleisvaroitinta täydentää esimerkiksi seuraavasti:

  • Optinen varoitin – kodin toiseksi yleisvaroittimeksi.
  • Ionisoiva varoitin – kohdevaroittimeksi esimerkiksi avotakan lähettyville.
  • Valaiseva varoitin – käytäville ja portaiden yläpäähän.
  • Häkä-palovaroitin – suljettavan lämmönlähteen luokse.

Häkä on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu: häkävaroittimen hälytykseen tulee suhtautua erittäin vakavasti.

Varoittimen asennus ja huolto

Varoitin on hyödytön, ellei sitä ole asennettu paikoilleen ja sijoitettu oikein. Vain oikein asennettu ja toimiva varoitin pelastaa.Asennus- ja käyttöohjeeseen kannattaa tutustua huolella.

Palovaroitin asennetaan kattoon keskelle huonetta, sillä savu nousee ylöspäin.
Palovaroitin asennetaan kattoon keskelle huonetta, sillä savu nousee ylöspäin.

Palovaroittimen asennus

Palovaroitin asennetaan kattoon mahdollisimman keskelle huonetta. Kattoon asentaminen on tärkeää, sillä savu ajautuu ensimmäiseksi ylöspäin. Myös häkävaroitin asennetaan kattoon, koska hiilimonoksidi on muodostuessaan lämmintä ja kohoaa ylöspäin.

Savu tai häkä on huoneessa patjamaisena pilvenä. Jos varoitin on asennettu seinälle, savu voi ohittaa varoittimen aiheuttamatta hälytystä. Ilmavirtaukset johtavat savun katon keskikohtaan. Etäisyyden seinistä tai kattopalkeista on oltava vähintään 50 cm.

Häkävaroittimen ohjeissa mainitaan seinälle asennus. Se johtuu siitä, että joskus häkä aiheutuu epätäydellisesti toimivasta kaasulaiteesta. Jos esimerkiksi lämmityslaitteena on kaasulämmitin, kannattaa häkävaroitin asentaa seinälle 150–180 cm korkeudelle.

Varoitinta ei saisi sijoittaa lähelle valaisimia, sillä valaisimesta tuleva lämpö muuttaa savun suuntaa. Valaisin saattaa myös aiheuttaa häiriöitä varoittimen toiminnalle, erityisesti optisella eli valosähköisellä periaatteella toimivalle palovaroittimelle.

Palohälyttimiä tulisi asentaa yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden ja jokaiseen kerrokseen.

Palohälyttimiä tulisi asentaa yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden ja jokaiseen kerrokseen.

Testaa palohälytin säännöllisesti

Asukkaan tehtävä on pitää palovaroitin toimintakunnossa. Testinapista painettaessa laadukas palovaroitin tarkistaa kaikki laitteen toiminnot, kuten pariston, sireenin ja herkkyyden.

Kynttilällä tai tulitikulla testattaessa laite ehkä reagoi, mutta se ei takaa toimivuutta erilaisen savun sattuessa. Lisäksi tulella testaaminen mitätöi takuun ja voi aiheuttaa tulipalon!

Paras ja halvin keino korkealla olevan varoittimen testaamiseen on harjanvarsi, jolla yltää noin 3–4 metrin korkeuteen ilman lisälaitteita ja kiipeilyjä.

Testinappula on ainoa oikea tapa tarkistaa laitteen toimivuus.

Paristonvaihdon helpottamiseksi saatavilla on paristorasioita, jotka asennetaan jatkojohdon avulla sopivalle korkeudelle seinään. Ennen rasian ostamista kannattaa tarkistaa, että se sopii omaan palovaroittimeen.

Palovaroittimen käyttöikä on noin 10 vuotta. Palovaroittimet tulivat pakollisiksi 2000-luvun alussa. Kaikissa varoittimissa on maininta valmistusvuodesta, joka kannattaa tarkistaa.

Teksti: Anna-Maria Wasenius, täydentänyt Anna Kurkela
Kuvat: Colourbox ja SOK. Kuvitus: Osmo Päivinen
Asiantuntija: vt. toimitusjohtaja Antti Soininen, Kidde Finland

Palovaroittimia on saatavilla Prismoista, Kodin Terroista, S-Raudoista ja S-marketeista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ladataan kommentointia...